A farsangi fánk kétségtelenül finom, ám egészségesnek nem igazán mondható. Mégsem kell lemondanod az ünnephez kapcsolódó mennyei falatokról, ha ebben az időszakban is szeretsz tudatosan étkezni. Egyszerűen csak helyettesíteni kell néhány hozzávalót – cikkünkből kiderül, pontosan mit és hogyan.
Bár a fánkot sokan serpenyőben, bő olajban sütik, már azzal is sokat teszel egészséged – és koleszterinszinted – karban tartásáért, ha inkább sütőben sütöd. Ezt legegyszerűbben úgy tudod kivitelezni, ha vásárolsz fánksütő formát, ám ha nem akarsz erre beruházni, úgyis megoldhatod, hogy muffinsütő formába öntöd a tésztát, a közepébe pedig alufóliából formázol golyót, hogy lyukas legyen. Persze, a finomított hozzávalókat sem árt lecserélni, ha lassú felszívódású, reform alapanyagokat tartalmazó finomságokat szeretnél gyártani.
2/3 Csokis tönkölyfánk
Hozzávalók (12 darabhoz):
• 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 30 g búzasikér
• 3 evőkanál kókuszolaj
• 2 evőkanál eritrit
• 1 teáskanál szódabikarbóna
A mázhoz:
• 100 g cukormentes csoki
• 1 evőkanál kókuszolaj
Recept:
A tönkölylisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a szódabikarbónát és a búzasikért, közben pedig melegítsd fel a kókuszolajat. Ha ez megvan, keverd a tésztához az eritrittel együtt, gyúrd át a tésztát, fedd le konyharuhával, és tedd félre 30-40 percre. Ha letelt az idő, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a tésztát vágd fel 12 részre, majd mindegyikből gyúrj kisméretű zsömle formákat, a közepüket pedig lyukaszd ki. 15 perc alatt süsd készre, közben pedig vízgőz fölött olvaszd fel a cukormentes csokit és a kókuszolajat. A kész fánkok egyik felét mártsd az olvasztott csokiba, várd meg, amíg kihűl, és már kínálhatod is. Kókuszreszelékkel vagy színes dekor cukorkákkal díszítheted.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!