A farsangi fánk kétségtelenül finom, ám egészségesnek nem igazán mondható. Mégsem kell lemondanod az ünnephez kapcsolódó mennyei falatokról, ha ebben az időszakban is szeretsz tudatosan étkezni. Egyszerűen csak helyettesíteni kell néhány hozzávalót – cikkünkből kiderül, pontosan mit és hogyan.
Bár a fánkot sokan serpenyőben, bő olajban sütik, már azzal is sokat teszel egészséged – és koleszterinszinted – karban tartásáért, ha inkább sütőben sütöd. Ezt legegyszerűbben úgy tudod kivitelezni, ha vásárolsz fánksütő formát, ám ha nem akarsz erre beruházni, úgyis megoldhatod, hogy muffinsütő formába öntöd a tésztát, a közepébe pedig alufóliából formázol golyót, hogy lyukas legyen. Persze, a finomított hozzávalókat sem árt lecserélni, ha lassú felszívódású, reform alapanyagokat tartalmazó finomságokat szeretnél gyártani.
1/3 Túrós-banános zabfánk
Hozzávalók (12 darabhoz):
• 2 banán
• 100 g zsírszegény túró
• 2 tojás
• fél csomag sütőpor
• 150 g zabpehelyliszt
• 150 g aprószemű zabpehely
• 2 evőkanál kókuszolaj
• 2 evőkanál eritrit
Recept:
A banánt villával nyomkodd szét, majd add hozzá a túrót, és botmixerrel dolgozd össze. Ha ez megvan, keverd hozzá a zabpelyhet és a tojásokat is, végül pedig szitáld hozzá a lisztet és az eritritet is tedd bele. A kókuszolajat melegítsd fel (tedd a mikróba kb. fél percre), és add a tésztához. Ha túl sűrűnek érzed a tésztát, fél deci vízzel lágyíthatod. Hagyd állni kb. 10 percet, majd kanalazd a formába, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt süsd készre.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!