A farsangi fánk kétségtelenül finom, ám egészségesnek nem igazán mondható. Mégsem kell lemondanod az ünnephez kapcsolódó mennyei falatokról, ha ebben az időszakban is szeretsz tudatosan étkezni. Egyszerűen csak helyettesíteni kell néhány hozzávalót – cikkünkből kiderül, pontosan mit és hogyan.
Bár a fánkot sokan serpenyőben, bő olajban sütik, már azzal is sokat teszel egészséged – és koleszterinszinted – karban tartásáért, ha inkább sütőben sütöd. Ezt legegyszerűbben úgy tudod kivitelezni, ha vásárolsz fánksütő formát, ám ha nem akarsz erre beruházni, úgyis megoldhatod, hogy muffinsütő formába öntöd a tésztát, a közepébe pedig alufóliából formázol golyót, hogy lyukas legyen. Persze, a finomított hozzávalókat sem árt lecserélni, ha lassú felszívódású, reform alapanyagokat tartalmazó finomságokat szeretnél gyártani.
3/3 Kókuszos-vaníliás proteinfánk
Hozzávalók (12 darabhoz):
• 1 nagy pohár görög joghurt
• 4 evőkanál vaníliás protein por
• 2 tojás
• 100 g zabpehelyliszt
• 4 evőkanál kókuszolaj
• 1 teáskanál vanília aroma
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 2 evőkanál eritrit
A krémhez:
• 2 dl tej vagy valamilyen növényi (tej)ital
• fél csomag cukormentes vaníliás pudingpor
• 100 g kókuszreszelék
Recept:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a proteinport, add hozzá a felvert tojást, majd keverd hozzá fokozatosan a joghurtot is. Közben a kókuszolajat olvaszd fel, és az eritrittel, vaníliaaromával együtt keverd a tésztához. A tésztát öntsd a formába, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt süsd készre. Közben készítsd el a krémet is: főzd meg a pudingot a szokásos módon, és keverd bele a kókuszreszeléket. Ha ez megvan, várd meg, amíg a fánkok és a krém is kihűl, majd kanállal egyenletesen oszlasd el a krémet a tetejükön.
Kapcsolódó cikk a hirdetés alatt, lapozz!
VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek