Életmód / Család

Irigyled a terhes barátnődet?

Te is babát szeretnél, de a barátnődnek hamarabb sikerült? Nem könnyű helyzet, mert az óhatatlan keserűség mellett még az önváddal is meg kell küzdened, hiszen az érzés miatt nem tiszta a lelkiismereted. Mit tehetsz, hogy jobb legyen?

A probléma forrása

Bár próbálsz tiszta szívből örülni a barátnőd boldogságának, amikor a reggeli rosszullétei és a növekvő pocakja miatt panaszkodik neked, olyan, mintha kést forgatnának a szívedben. Ettől még feszültebb leszel, s tovább csökken a teherbeesés esélye.
Ne aggódj, az ellenérzéseid miatt nem vagy rossz ember! Segítünk, hogy egyszerűbb legyen számodra kezelni ezt.

Értsd meg őt!

A barátnőd nem azért számol be neked a fejleményekről, hogy téged idegesítsen: egyszerűen tájékoztatni akarja a hozzá közel állókat élete nagy eseményéről. Támogatást és szeretet vár tőled. Ha úgy döntöttél, nem akarsz ebben részt venni, ezúton szólunk, hogy cserben hagytad őt.
A barátság alapja a kölcsönös bizalom, tehát ha most azt gondolod, hogy ő is hasonlóan viselkedett volna fordított helyzetben, akkor nem volt túlzottan meghitt viszony a tiétek, következésképpen nem kell lelkiismereti kérdést csinálnod belőle.

Értsd meg saját magad!

Mióta próbálkoztok? Több mint egy éve? Esetleg volt már részed meddőségi kezelésben? A „miért ő, és miért nem én?” kérdés második felének megoldása orvosi feladat, ha már egy esztendeje nem jön össze a baba.
Nem neked kell „lejátszanod ezt a meccset” magadban, inkább szakértővel oszd meg az aggodalmad, aki segíteni is tud a dologban!

Beszéljetek másról!

„Nagyon örülök nektek, de olyan rég beszéltünk csajos dolgokról…” – ebben a kérésben semmi udvariatlan nincs, miután a barátnőd már órák óta csak a születendő kisbabájáról beszél.
A fogalmazással óvatosnak kell lenned, mert a terhesség szélsőséges hangulatingadozásokat eredményezhet. Nyugi, tartós sértődés szinte kizárt ebben az állapotban! Az őszinteség mindig a legjobb taktika.

Bízz meg valakiben!

Egy 100%-ig megbízható embernek mondd el, ami kikívánkozik belőled: hogy számodra nem maradéktalanul jó hír a barátnőd várandóssága, mert a saját kudarcoddal szembesít nap mint nap.
A legjobb, ha ez a harmadik személy az anyukád, a testvéred vagy a párod, mert egy közös barátnő révén óriási kalamajkába keveredhetsz, ráadásul a kétszínűség vádjával is számolnod kell, amennyiben nem a megfelelő embernek öntöd ki a szíved.

Hagyd ki a fürdetést!

Ha a baba születését követő időszakban felugrasz a barátnődhöz, az lehetőleg ne a kora esti órákban történjen! A fürdetés ugyanis olyan bensőséges esemény, aminek nem biztos, hogy tanúja szeretnél lenni.
Óhatatlanul eszedbe jutna, hogy milyen érzés lesz majd a saját csöppségedet tartani a vízben, és egyáltalán nem szentimentális, ha könnybe lábad a szemed.

Vezesd le a stresszt!

Az egész életedre rányomja a bélyegét a babakérdés? Nemcsak a barátnőd terhessége kelt benned kettős érzést, de már egy séta közben látott babakocsi is kikészít? Úgy érzed, az anyaság egy alapvető elvárás lenne, és mivel nem tudsz megtermékenyülni, valamiféle „selejt” vagy?
Ebben az esetben egy öngerjesztő folyamat áldozata vagy, ugyanis akkora feszültség tombol benned, ami önmagában meggátolhatja a pici érkezését. Sajátítsd el a jógát, a meditációt vagy a relaxáció valamelyik formáját, ami segít levezetni a feszültséget!
Jó, ha tudod: a fogantatás esélye nemcsak az életkorodtól, de számos egyéb külső és belső tényezőtől függ. Egy átlagos, egészséges huszonéves párnak 3-4 hónapnyi próbálkozás után sikerül a baba, a negyvenedik életév után pedig szinte biztos, hogy valamilyen hormonális beavatkozásra van szükség a teherbeeséshez. Orvoshoz fordulni egy év sikertelenség után érdemes.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást