7 internetes szimbólum, ami a részünkké vált

7 internetes szimbólum, ami a részünkké vált

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 internetes szimbólum, ami a részünkké vált

Smiley-t mindenki ismeri. Millió érzelmi és még több grafikai verziója van ennek mosoly-pöttyöcskének. De vajon ezen a kis sárga mosoly-pöttyöcskén kívül milyen más szimbólumok, jelek hatnak ránk nap, mint nap? Mik azok a jelek, melyeket nap, mint nap használunk, értelmezünk?

Az első helyezett: Smiley

Emotikon? Keveseknek jelent valamit ez a szó. Ugyan azt jelenti, mint a hangulatjel, vagy Smile, Smiley. Formája és hangulatai olyan tág körben mozognak, mint Gombóc Artúr csokoládé skálája. Lehetetlen összeszámlálni. Láttam már talp alakút, ami csillámos volt, a fapados változatot ami kettőspontból és fél zárójelből áll, vagy épp japán hangulatjelet, vagy akár csillag alakút, a szivárvány minden színében, és a nők híresen sok hangulatában.
A lényeg, hogy emberi érzelmet fejezzen ki. Ugyanis a szerepe az, hogy pótolja azokat a hangulatokat, melyeket a célszemély valami oknál fogva nem lát, láthat. Pontosan nem lehet tudni, hogy ki használta először, és mire, de nagyon sok köszönet jár neki ezért. Hiszen nem csak kedvet csinál, hanem egyértelműsít is a kommunikációban.

Második helyezett: @

Valamikor a Mátrix vetítésének idején, lett ez a kis jel annyira népszerű. Dizájnerek kapták elő a bűvészdobozból, önálló dekorációként használva. Megjelentek ,@’-al díszített bögrék, ágyneműk, faliórák, képek, pólók és millió más használati tárgy. A The Museum of Modern Art építészeti és dizájnkiállításában örökös helyett kapott.
Számos neve van, attól függően, hogy melyik országban járunk. Németországban úgy nevezik majomfarok, Kínában kisegér, Franciaországban – hogy máshogy, mint – csiga. Gépelt, lazább szövegnél is előnyös, főleg, ha valamilyen ,,csúnya”, közbotrányt okozó szót akarunk leírni. Amint a @, mint ,a’ betű bele kerül a szóba, az már inkább poénos jelleget kap.

A Power gomb

Láttuk már a helyén, a számítógépen, de pólón, bögrén, óvszeren, óralapon is. Ezt a népszerű – szinte kult-jelet a standby – alvó, készenléti – üzemmódnak köszönhetjük. Jó darabig csak kétféle állás létezett a kapcsolókon, ahogy a kapcsoló kétféle helyzete megkövetelte: I (1, azaz van) és O (nulla, azaz nincs).
Azaz van áram, nincs áram. Ám három állású kapcsolót készíteni ,,vicces” lett volna, így, 1973-ban megszületett a standby kapcsoló, melyen egy nullába szúrt egyes volt látható. Idővel ez a jel a főkapcsoló jelölése lett.

USB szimbólum és Neptun, a víz istene

A tenger istenének, Neptunus három ágú szigonya ihlette meg azokat, akik ezt a jelet adták az USB1.0 szabványosításakor az USB csatlakozónak, egy sematikus ábrázolással. Neptun a római mitológiában a vizek és tengerek istene, ám a görög mitológiában is meg van a megfelelője, Poszeidon.
Egy biztos, senki sem tudja, hogy miért a vízzel hozták összefüggésbe az USB-t, ám az is biztos, hogy ez a legpraktikusabb eszköz, ha használatról van szó – áldassék érte a feltaláló.

Play gomb

A negyvenes korosztály legkedveltebb jele volt ez, hiszen, kazettás magnón, walkman-en, videomagnón hallgatták, nézték az aktuális zenéket, filmeket – katasztrofális minőségben. Csúcsa azért mutat jobbra, mert balról jobbra haladt a szalag a lejátszó eszközön.
Ez a kicsi elfordított háromszög a hatvanas években lett ,,nemzetközi” jelölés. Természetesen ez a jel is – bár sokkal kevésbé volt népszerű – megjelent a használati tárgyakon, humoros dolgokra utalva.

Ctrl+Alt+Del

Számos dekoráció, kispárna, pólófelirat, gyűrű, karikatúra és miegymás készült ezzel a billentyű kombinációval, melyet a számítógépen akkor használunk, ha lefagy a gép.
Természetesen számos humor forrása ez az utalás, így folyamatosan népszerű marad, mint jelölés.

A kakukk tojás: a QR-code

Amilyen nagy csinnadrattával került a köztudatba, amilyen sok mindenre képes, legalább annyira nem népszerű, mármint használat esetén. Viszont mintázatával láttam már faliképet, sőt, magam is csináltam keresztszemes technikával ilyen mintázatú pipere táskát.
Van olyan alkalmazás az interneten, ahol a személyi adatok alapján egy program elkészíti az egyén egyéni QR-code-ját.
Azt mondják, hogy a számítógépet sűrűn használók fantáziátlanok, úgymond ,,kockák”. Ez nem igaz. Ha van elég humorérzékünk, rengeteg mosoly forrása lehet a hétköznapokban a sok, számítógépre, internetre jellemző jel, szimbólum.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!