Így változott meg az immunrendszerünk, mióta megjelent a koronavírus

Így változott meg az immunrendszerünk, mióta megjelent a koronavírus

Címlap / Életmód / Egészség / Így változott meg az immunrendszerünk, mióta megjelent a koronavírus

Mióta a koronavírus a hétköznapok részévé vált, a maszk és a kézfertőtlenítő legalább annyira fontos kelléke lett a táskánknak, mint a lakáskulcs vagy a mobiltelefon. Az életvitelünk átalakulása pedig a szervezetünkre is komoly hatással van!

Az alapoknál kezdődnek a problémák. Mivel a koronavírusra még nincs gyógyír, érthető, hogy te is szeretnéd minél kisebb kockázatnak kitenni magad. Emiatt lehet, hogy nem jársz el annyit otthonról, mint korábban, nem étkezel étteremben, és jóval kevesebbet is mozogsz. Nem éri annyi napsugárzás a testedet, mint kellene, így hacsak nem szedsz étrendkiegészítőt, a D-vitamin szintje is csökkenni kezd. Pláne az őszi-téli időszakban. És akkor a plusz stresszről, a lelki problémákról és a monitor előtt töltött (megnövekedett) időről nem is beszéltünk még. Ezek együttesen befolyásolják a szervezetedet és az egészségedet, így már sokakban felmerült a kérdés: mióta beköszöntött a koronavírus, hogyan változott meg az immunrendszerünk állapota?

Gyengülő tendencia

Szakértők szerint mindenkinél egészen más lehet a helyzet, attól függően, milyen életet folytatunk. Ha tavasz óta te sem eszel annyira változatos és tápanyagdús ételeket, nem alszol eleget, és nem mozogsz, az immunrendszered egyre gyengébb lesz. Szedhetsz rá vitaminokat, ez nem fogja megoldani a problémát, hiszen az életviteled a legfontosabb kulcs ebben a kérdéskörben.

Mondunk egy példát! Jártál már úgy, hogy egy szakítás annyira megviselt, hogy nem volt kedved enni, inni, kilépni a lakásból, vagy akár csak aludni? Majdnem biztos, hogy ebben az időszakban a közérzeted nagyon rossz volt, és még beteg is lettél. Ezt nem csak a lelki gondok váltották ki: mivel az életviteled jelentősen leromlott, a tested nem kapta meg a szükséges forrásokat. Így nem meglepő, hogy a gyengébb fertőzésekkel szemben sem tudott megóvni téged. Ennyire sokat számít, hogy milyen életmódot folytatsz!

Ráadásul az is gondot okozhat hosszabb távon, hogy nem vagyunk annyi baktériumnak kitéve, mint korábban. Bár elsőre azt gondolhatnánk, ez nem baj, valójában az immunrendszered részben attól erősödik, hogy különféle baktériumokkal és vírusokkal kell megküzdenie. Amikor korábban elmentél otthonról edzeni, ettél egyet a barátaiddal, majd hazabuszoztál, a tested rengeteg kórokozóval találkozott, amihez hozzászokott, és megtanulta legyőzni őket. Antitesteket termelt, és folyamatosan „ébernek” kellett maradnia. Ez jó dolog, hiszen így erősödsz meg! Nem véletlen, hogy azok a kisgyerekek, akik bölcsődébe jártak, az oviban ritkábban lesznek betegek, hiszen az immunrendszerük már korán elkezdi kiépíteni az immunitást. 

Most viszont mindenki óvatosabb. Alaposan takarítunk, fertőtlenítünk, mossuk a kezünket az antibakteriális szappanokkal, és mindenhová maszkban megyünk. Emiatt az immunrendszeredet is karanténba tetted, így hosszú távon akár gyengülhet is. Ami korábban egyáltalán nem viselt meg (például egy enyhe nátha), most akár le is dönthet a lábadról. Mit tehetsz, hogy biztonságban legyél, és közben mégse gyengüljön az immunrendszered? Szakértők szerint érdemes az antibakteriális kézfertőtlenítőket egyszerű szappanos vízre cserélni, és ezzel kezet mosni. Szintén javasolják, hogy a mikrobiomnak megfelelően étkezz (ez a bélrendszerben élő baktériumok, vírusok és gombák ökológiai rendszere, amik az egészséges emésztésért felelnek), azaz egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, erjesztett ételeket! 

Xsandra/istockphoto.com

Nem csak negatív irányba mozdul a mutató

A fentiek jól mutatják, hogy a koronavírus megjelenése óta valószínűleg sokaknak gyengült az immunrendszere a nem megfelelő életmód és a bezártság miatt. De szerencsére ez nem mindenkire igaz. Szakértők szerint például azok, akik introvertáltak, és jobban szeretnek egyedül dolgozni, vagy szorongással küzdenek, a home office-nak köszönhetően nyugodtabbá váltak, és kevesebbet stresszelnek.

Ráadásul sokan amiatt, hogy reggel nem kell elutazniuk a munkahelyükre, plusz időt nyernek, így többet is alszanak, és kipihentebbek a napi feladatok elvégzéséhez. Hogy te melyik kategóriába tartozol, számtalan dolog függvénye lehet, de szerencsére mindkét esetben tehetsz azért, hogy még egészségesebb legyél. A kulcs az örök hármas: egészséges étkezés, kellő mozgás és pihentető alvás! Ha ezt a hármat betartod, már egy hét után sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.

Forrás

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!