Immunerősítő szupernövénnyel a betegségek ellen – Ismered meg az echinaceát!

Immunerősítő szupernövénnyel a betegségek ellen – Ismered meg az echinaceát!

Címlap / Életmód / Egészség / Immunerősítő szupernövénnyel a betegségek ellen – Ismered meg az echinaceát!

Biztosan hallottál már az echinaceáról, ami az immunrendszert erősítő hatása miatt méltán vált napjaink gyógyászatának egyik leggyakrabban felhasznált növényi alapanyagává. Számos fertőzéses eredetű betegség ellen felveheted a harcot vele, mivel segít megbirkózni a kórokozókkal. De nézzük meg részletesen, hogy mit is érdemes tudnod erről a fantasztikus növényről!

Az echinacea, más néven kasvirág, Észak-Amerikából származik, ahol az indiánok a sebeik gyógyítására, rovarharapásokra, csípésekre vagy kígyómarásra  használták. A modern gyógyászat a nemzetség több faját tartja számon, köztük a bíbor és a halvány kasvirágot, melyek értékes hatóanyagainak kutatása még ma is zajlik. Manapság külsőleges alkalmazása háttérbe szorult, inkább a légúti és húgyúti fertőzések leküzdésére, kiegészítő kezelésként szokás bevetni.

Megfázás esetén az echinacea-készítmény szedését érdemes rögtön az első tünetek megjelenésekor elkezdeni, mert így a betegségből hamarabb felépülhetsz, és a tüneteid is enyhébbek lesznek. A kutatások azonban rámutattak arra, hogy hosszabb távú használatával a légúti betegségek kockázata nem csökken, vagyis megelőzésre nem alkalmas.

Miért kell neked?

Az echinaceában megtalálható különböző, hasznos növényi alkotóelemek gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes hatásúak. Egyes komponensei úgy fejtik ki hatásukat, akár egy antibiotikum, hiszen egyrészt direkt módon, másrészt a szervezet saját védekező rendszerének serkentése útján is meggátolják a kórokozók szaporodását. Így, ha időben elkezded kúrálni a megfázásodat, akkor rövidebb ideig kell nyomnod a betegágyat.

Hogyan használd?

A kasvirágot megtalálod növényi gyógyszer, csepp vagy szárított virág formájában is. A patikában kapható gyógyszerek minősége ellenőrzött, hatóanyag-tartalma állandó és garantált. A saját készítésű főzetről mindez nem mondható el. Szóval, ha már beleestél a náthába, inkább hatásos kezelésre lesz szükséged. Persze emellett nyugodtan ihatsz bőségesen például hurutoldó, köptető gyógynövényekből főzött teákat is. Ne felejtsd el: az echinacea nem panacea, vagyis nem mindenre való gyógyír!

Viszont a nátha tüneteinek enyhítésére szolgáló szerekkel együtt lerövidíti a betegség idejét, hamarabb mehetsz vissza a munkába. Ritkán, de előfordulhat a kasvirággal szembeni túlérzékenység, ezért ha bőrkiütéseket, vagy más allergiás tüneteket észlelsz a kezeléssel összefüggésben, akkor hagyd abba, és fordulj orvoshoz!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!