Szerelem / Párkapcsolat

Az igaz szerelem 10 legfőbb ismérve II.

Kétrészes cikksorozatunk előző feléből megtudhattad, hogy a szerelem legmélyebb, legőszintébb formája többek között az elvárások elengedéséről és a félelmeken való túllépésről szól. A listának viszont még messze nincs vége – sőt, ha gondolod, a végén kommentben folytathatod! Íme, öt újabb ismérv, amiről az igaz szerelmet beazonosíthatod.

Nem az akarás a lényeg

Akarod a másikat, mert úgy érzed, szükséged van rá? Folyton azon morfondírozol, mi lenne veled nélküle?

Ajjaj, akkor ideje rendet tenni a gondolataidban, mert az érzelmeid alapját a félelem képezi, amiből rengeteg bonyodalom származhat!

A múltkori részben már kifejtettük, hogy a félelem a szerelem és a szeretet szöges ellentéte, tehát nem szabad hagynod, hogy ott motoszkáljon benned.

Ne akard, hogy a párod úgy akarjon téged, ahogy te akarod őt – egyszerűen csak fogadd el örömmel, ami köztetek van, és legyél hálás érte! Ha pedig feltámad benned a félelem, vizsgáld meg, vajon mi váltotta ezt ki belőled.

Tevőleges, nem passzív

A szerelem akár ige is lehetne, hiszen annyi cselekvést és döntést követel napi szinten, hogy szüntelenül mozgásban tartja a szívedet meg az elmédet.

Érthető, hogy szeretnéd magad teljes mértékben átadni az érzésnek, az igaz szerelmet azonban mégsem az jelenti, amikor abszolút elveszíted a fejed.

Olvastad már?  Milyen gyorsan hevered ki a szakítást? A horoszkópod elárulja

Hanem az, amikor észreveszed, hogy a mindennapok apró teendőinek közepette is ott rejtőzik köztetek az a bizonyos kapocs, amely összeköt benneteket.

Ha képes vagy úgy megélni az érzést, hogy közben erről sem feledkezel meg, utat engedsz annak, hogy ez az egész akár a rózsaszín szemüveg mellett is elmélyüljön köztetek. 

Feltétel nélküli

A feltétel nélküliség az a dolog, amit az emberi természet a legnehezebben tud befogadni.

Szeretünk és akarunk feltételeket támasztani, hiszen jó előre tudni, hogy adott idő-, energia- vagy érzelmi befektetéssel mit és mennyit fogunk visszakapni.

A kapcsolatok azonban nem úgy működnek, mint egy bevásárlás a kisboltban, hogy néhány zsömléért odaadod a kétszázast.

A szerelem pedig különösen kiszámíthatatlan, hiszen örök bizonytalanság, hogy vajon mi játszódik le a másik tudatában.

Egy idő után rá fogsz jönni, hogy a feltételek elengedése sokkal nagyobb boldogsághoz vezet, mint a teljesülésük.

Ráadásul ezzel olyan szabadságot adsz magatoknak, ami érezhetően megtérül.

A legmagasabb rezgés

A „rezgés” szó összes létező – egymással egyébként rokon – jelentése illik ide.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szerelmes ember energetikája mérhetően megváltozik, az agyhullámok és a pulzus szintjén is.

Olvastad már?  Egy új kutatásban rangsorolták a legvonzóbb tulajdonságokat - Meg fogsz lepődni, mik vezetik a listát!

Az igaz szerelem magas frekvenciájú, míg a félelem alapú érzések alacsonyabb hullámhosszon rezegnek.

Ha beengeded az igaz szerelmet az életedbe, számíthatsz rá, hogy a pozitív hatás valamennyi területre kiterjed.

Ennek tudható be a csoda, hogy hiába töltesz rengeteg időt a pároddal, olyan, mintha mégis jobban helyt állnál például a munkahelyeden.

Elfogadott különbségek

„Mindenben egyetértünk!” – hangzik el gyakran egy párkapcsolat elején, ami nyilván utópisztikus elképzelés.

Mivel mindnyájan különbözőek vagyunk, más környezetben szocializálódtunk és más ingereket kaptunk, egy pillanatra sem várható el, hogy két szerelmes tényleg ugyanúgy gondolkodjon.

Arról nem is beszélve, hogy egy idő után ettől némileg ellaposodna a kapcsolat, hiszen a nézőpontok ütköztetése az egyik legkiválóbb lehetőség a közös fejlődésre.

Abban a pillanatban, amikor észreveszed, hogy a másik valamiben eltér tőled, vagy attól a képtől, amit kialakítottál róla magadban, és te mégis el tudod fogadni, egy lépéssel közelebb kerülsz az igaz szerelemhez.

Két részletben összesen tíz olyan ismérvet mutattunk be, melyekből beazonosíthatod a valódi, mély érzéseket. Volt már részed ilyenben?

A szerelem az élet sója, nem igaz? Elvileg valóban, a mindennapok során azonban olyan alantas érzések vegyülhetnek bele, mint a féltékenység vagy a birtokvágy, így nem könnyű megőrizni a tisztaságát. Kétrészes cikksorozatunkban összegyűjtjük azokat az alapvető – olykor ésszerűtlennek tűnő – ismérveket, amelyek elgondolkodtatnak, megélted-e már az igaz szerelmet.

Az elvárások elengedése

Persze, valahol mélyen mindannyian vágyunk arra, hogy az emberek olyanok legyenek, amilyennek elképzeljük őket.

Kedvesebbek, nyitottabbak, törekvőbbek, vagy akármilyenebbek. Igaz szerelemben azonban semmilyen tulajdonság nem lehet alapkövetelmény az érzelmek kiérdemeléséhez.

Az csak úgy megtörténik, és követeli, hogy fogadd el a másikat, ahogy az istenke megteremtette, vagy ahogy az emberszabásúakból kifejlődött szegény – attól függően, hogy melyik verzióban hiszel.

Amíg tehát listád van arról, milyen hercegre vágysz, és milyen az ideális párkapcsolat szerinted, csekély valószínűséggel talál rád az igaz szerelem.

A tudatod képes rá, hogy ha legalább 180 centis lovagot álmodtál magadnak, észre se vedd a 179-es nagy őt, amíg erről a kitételről meg nem feledkezel…

Nincs bűnös, nincs áldozat

Az igaz szerelmet senki sem üldözi. Az igaz szerelem nem téved. Vállalja a felelősséget, megbocsát, és hagyja, hogy a felek járják a maguk útját.

Olvastad már?  Így mondd meg a partnerednek, ha nincs kedved szexelni

Semmit sem szív mellre: képtelen órákig vitatkozni amiatt, mert a másik elfelejtette kivinni a szemetet.

Vagy ha mégis megteszi, mindvégig tudja: igazából más probléma áll a háttérben, és készen áll az őszinte beszélgetésre.

Ahhoz, hogy mindezt átéld, szinte szükségszerű néhány olyan tapasztalat, amikor a szerelem nem igazi, hanem csak arról szól a kapcsolat, hogy valamilyennek elképzelted a pasast, akiről kiderül: tulajdonképpen nem is olyan.

Utólag viszont be kell ismerned, hogy ez egyszerű tanulási folyamat, amitől egyikőtök sem lett bűnös vagy áldozat.

Birtokvágy nélkül

Az igaz szerelem nem egyenlő a birtoklással.

Biztos milliószor láttad már az idézeted, hogy akit szeretsz, engedd el, mert ha visszajön, akkor viszontszeret, ellenkező esetben pedig úgyis mindegy.

Semmit sem veszíthetsz tehát azzal, hogy bizonyos cselekvéseket, vagy akár életterületeket elválasztasz a párodétól.

Sőt, olyan helyzet is kialakulhat, hogy az érzelmeitek megkérdőjelezhetetlenek, ám mégis húzódik köztetek valamilyen összeférhetetlenség, amivel szinte elviselhetetlenné teszitek egymás életét.

Ilyenkor nincs más megoldás, mint a birtokvágy teljes feladása, az elengedés.

A sors még rendezheti úgy, hogy jó legyen nektek együtt – ha pedig nem teszi, akkor nem is számít.

Olvastad már?  5 dolog, amit sose kellene megengedned egy férfinak se

Féltékenységnek nincs helye

A féltékenység a birtokvágyból adódó kellemetlen érzés, amit az esetleges (ön)bizalomhiány tovább súlyosbít.

A hétköznapok során jóleshet, ha a párod egy kicsit féltékeny rád bizonyos helyzetekben, mint ahogy neked is jobb, amikor őszintén a tudtára adod, hogy feltámadt a zöldszemű szörny benned.

Az igaz, mély szerelem azonban olyan bizalmat és hitet foglal magába, melyben nem jut hely a kicsinyes kételkedésnek.

Ha ilyenben élsz, tudod, hogy a másik boldog melletted, tehát nem fogja másnál keresni a boldogságot.

Legyőzött félelem

A szerelem félelmetes dolog, az igaz változata azonban magától értetődik. Ha a kapcsolatotok eljut erre a szintre, tapasztalhatod, hogy a korábbi rettegésed alaptalan volt.

Normális, hogy eleinte féltél az elköteleződéstől, a bizalom ilyen fokától, illetve önmagad odaadásától – de rájöttél, hogy ugyanabban a hajóban eveztek, és boldogan nyújtottad a szívedet a másikéért cserébe.

A félelem egyébként a szerelem és a szeretet ellentéte, tehát csupa olyan gondolatot és cselekvést szül, ami szembemegy a kiegyensúlyozott párkapcsolat alapkövetelményeivel.

Ha megbízol a párodban, ám továbbra is félelem emészt, érdemes megkeresned magadban az okot, hogy túl tudj ezen lépni.

A következő részben újabb öt ismérvet sorolunk fel, amiről beazonosíthatod a legmélyebb összefonódást. Eddig sikerült magatokra ismerned?