A szerelem olyan mint egy elmezavar – A tudományos magyarázat

A szerelem olyan mint egy elmezavar – A tudományos magyarázat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A szerelem olyan mint egy elmezavar – A tudományos magyarázat

Vonzalom első látásra

Ha nem is teljesen kifejlődött, azaz testi-lelki kötődéssel járó szerelem, de nagyon erős fizikai vonzalom valóban létezik első látásra.

Egy kutatás alapján ez éppen úgy hat az idegrendszerre és az agyra, mint a kábítószer, mert pontosan azt az euforikus érzetet idézi elő. Mindez akár egy másodperc törtrésze alatt is bekövetkezhet, amint megpillantasz valakit.

Hormonális változás

Calvin Klein a szerelem korai szakaszáról nevezte el Obsession („Megszállottság”) parfümjét.

A jól hangzó elképzelés tudományos szinten is megállja a helyét, mivel a villámcsapásszerű szerelemhez kapcsolódó rózsaszín köd közel azonos lefolyású, mint a megszállottságot eredményező pszichés zavar: a tünetek az első fél évben a legsúlyosabbak.

Persze ebben az esetben a “legsúlyosabb” szó valójában a világ egyik legkellemesebb érzését takarja.

Erre a szerotonin nevű hormon gyengébb termelése a magyarázat.

Hármas hormonkoktél

A stresszhormonként is emlegetett szerotoninon kívül az adrenalin, a dopamin és norepinefrin (más néven noradrenalin) szintje is megváltozik a szerelmes ember szervezetében.

Ez a három hormonszint ugrásszerűen megnő. Ezért tudnak a friss szerelmesek éjjel-nappal csak a másikról beszélni, valamint ez a magyarázat a gyorsabb szívverésre és a remegésre.

Ezért vonz a testének illata

Bizonyára tapasztaltad már, hogy ha szerelmes vagy, teljesen odáig leszel a másik illatáért: még akkor sem érzed kellemetlennek, ha éppen izzadt.

A szerelem első látásra jelenségén kívül létezik „szerelem első szaglásra” is, mivel a természetes illat kedvelése arra utal, hogy az immunrendszeretek passzol egymáshoz, ami az utódlás szempontjából lehet lényeges.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást