Párkapcsolat / Szerelem

A szerelem csak a hormonok játéka? Az első látásra szerelem tudományos magyarázata

Számtalan romantikus mű középpontjában az olyan szerelem áll, amely villámcsapásszerűen alakul ki két olyan emberben, akik korábban nem ismerték egymást. Ilyen történeteket a valóságban is hallhatsz, de ha még nem élted át, felmerülhet benned a kérdés: létezik-e egyáltalán? Íme, a tudományos válasz!

Vonzalom első látásra

Ha nem is teljesen kifejlődött, azaz testi-lelki kötődéssel járó szerelem, de nagyon erős fizikai vonzalom valóban létezik első látásra.

Egy kutatás alapján ez éppen úgy hat az idegrendszerre és az agyra, mint a kábítószer, mert pontosan azt az euforikus érzetet idézi elő. Mindez akár egy másodperc törtrésze alatt is bekövetkezhet, amint megpillantasz valakit.

Hormonális változás

Calvin Klein a szerelem korai szakaszáról nevezte el Obsession („Megszállottság”) parfümjét.

A jól hangzó elképzelés tudományos szinten is megállja a helyét, mivel a villámcsapásszerű szerelemhez kapcsolódó rózsaszín köd közel azonos lefolyású, mint a megszállottságot eredményező pszichés zavar: a tünetek az első fél évben a legsúlyosabbak.

Persze ebben az esetben a “legsúlyosabb” szó valójában a világ egyik legkellemesebb érzést takarja.

Erre a szerotonin nevű hormon gyengébb termelése a magyarázat.

Hármas hormonkoktél

A stresszhormonként is emlegetett szerotoninon kívül az adrenalin, a dopamin és norepinefrin (más néven noradrenalin) szintje is megváltozik a szerelmes ember szervezetében.

Ez  három hormonszint ugrásszerűen megnő.

Ezért tudnak a friss szerelmesek éjjel-nappal csak a másikról beszélni, valamint ez a magyarázat a gyorsabb szívverésre és a remegésre.

Ezért vonz a testének illata

Bizonyára tapasztaltad már, hogy ha szerelmes vagy, teljesen odáig leszel a másik illatáért: még akkor sem érzed kellemetlennek, ha éppen izzadt.

A szerelem első látásra jelenségén kívül létezik „szerelem első szaglásra” is, mivel a természetes illat kedvelése arra utal, hogy az immunrendszeretek passzol egymáshoz, ami az utódlás szempontjából lehet lényeges.

Peteéréskor esélyesebb

Magatartástudományi kutatások bizonyítják a természet csodáját: peteéréskor, tehát amikor a legnagyobb az esélye, hogy teherbe ess, nagyobb valószínűséggel hasít beléd a szerelem érzése, s a férfiak is vonzóbbnak találnak, mint máskor.

Egy fura felmérésből kiderült, hogy az ovuláló rúdtáncosok kétszer akkora borravalót kaptak…

Mi a legvonzóbb a férfiakban?

A lista érdekes, de a tudomány azt mondja: a szögletes állkapocs, a humorérzék és a határozott járomcsont a legszexibb.

Ezek közül kettő a magas tesztoszteronszint, tehát a biológiai „tökösség” jele, míg a humorérzék intelligenciáról tanúskodik. Állítólag a peteérés napjain vonzóbbnak találod a kisfiús, bájos srácokat.

Létezik igazi afrodiziákum?

Ha van szerelem első látásra, tehát ismerjük a folyamatot, ami ilyenkor lejátszódik az emberben, akkor logikus, hogy olyan dolognak is kell lennie, mellyel tudatosan kiváltható az érzés. Talán meglep a válasz, de az egyetlen férfiak és nők számára is hatékony vágykeltő a tesztoszteron.

E hormon külső pótlása mindkét nemnél segíti a szexuális vágy felkeltését. Amennyiben éppen azon morfondírozol, hogy szerelmes vagy-e, van egy hírünk számodra: valószínűleg igen.

A kérdés felmerülése ugyanis már önmagában azt jelenti, hogy rengeteget gondolsz az illetőre, s ennek oka nem igazán lehet egyszerű (fele)baráti szeretet…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást