Párkapcsolat / Szerelem

5 idegesítő szokás, amivel tudtod nélkül kergeted őrületbe a környezeted

5 idegesítő szokás, amivel tudtod nélkül kergeted őrületbe a környezeted

Van egy kolléganőd, aki úgy affektál, hogy egy kanál vízben meg tudnád fojtani? Vagy egy nagybácsid, aki mindig a szavadba vág? Az idegesítő tulajdonságok egyidősek az emberiséggel és nem telik el úgy nap, hogy ne irritálna minket valaki. Az igazság azonban az, hogy bizonyára nekünk is vannak olyan tulajdonságaink, amiktől mások a falra másznak. Az alábbi öt szokással biztos, hogy az őrületbe kergeted a környezeted.

1. Lábrázás

Ha már ültél olyasvalaki mellett, akinek folyamatosan mozgott a lába, valószínűleg nehezen tudtál másra koncentrálni. Ha az iskolában dolgozatírás közben a padtársad ezt csinálta, bizonyára bokán rúgtad, hogy hagyja már abba. Ez egy tipikusan olyan cselekvés, amit észre sem veszünk, de tudtunkon kívül mi is csináljuk.

A lábrázás valójában a szorongás és az irritáltság – vagy egyszerre mindkettő – jele. Mivel a lábunk a legnagyobb testrészünk, mozgatását elég nehéz eltitkolni. Ugyan ha odafigyel az ember, le lehet szokni a lábrázásról, de az RLS, azaz a nyugtalan láb szindróma olyan betegség, amikor az illető nem tudja kordában tartani végtagjait, ha ideges.

2. Csámcsogás

Hányszor szóltak ránk szüleink kiskorunkban, hogy csukott szájjal együnk és ne csámcsogjunk? Bizonyára több százszor, mégis vannak olyanok, akik ezt az idegesítő szokást felnőttkorukra sem növik ki.

Ha valakit annyira idegesít a zajos evés, hogy úgy érzi, egyszerűen megőrül tőle, valószínűleg egy nemrég azonosított szindrómában, mizofóniában szenved.

A mizofóniások ugyanis túlzott negatív reakciót mutatnak a természetesen kiadott emberi hangokra, mint például a lélegzés vagy az evés. A csámcsogás természetesen mindenkit idegesít, a mizofóniásokat viszont egyenesen menekülésre készteti.

3. Körömrágás

A körmét vagy a körömágyát valamilyen szinten mindenki piszkálja. Akik azonban rendszeresen rágják körmüket, vagy a mellette levő bőrt, azok általában két okból teszik: vagy kevés számukra a stimuláció és unalmukban csinálják, vagy túl sok és akkor saját megnyugatásuk miatt. Ez is egy olyan úgynevezett „bifázisos” szokás, mint a cigaretta, hiszen mindkettő működik stimulánsként és depresszánsként is.

A körömrágás egészségtelen (hiszen ki tudja, hogy ujjaink, amiket a szánkba veszünk, elég tiszták-e) és elég undorító, de sajnos nagyon nehéz leszokni róla, mert a köröm mindig- szó szerint – kéznél van.

4. Ujjropogtatás

Sokan előszeretettel borzolják azzal környezetük kedélyét, hogy az ujjaikat, vagy egyéb ízületeiket ropogtatják. Anyukánk kiskorunkban tiltottak minket ettől, mondván ízületi gyulladásunk lesz tőle, de ettől szerencsére nem kell félni, valószínűleg anya is csak azért mondta, mert idegesítette.

A ropogtatás hangja mindössze az ízületek között található gázbuborékok kipukkanása, ami semmilyen káros hatással nem jár.

A kidurranó gázlufik hangja hallatán ugyan végigfuthat a hallgatóság hátán a hideg, de nem teszünk magunkban kárt vele..

5. Hajpöndörítés

Ennek az idegesítő szokásnak legtöbbször a hosszú hajú hölgyek a fő elkövetői, de a férfiak között is sokan űzik. Irritáló lehet, ha valaki beszélgetés közben állandóan a haját fogdossa: az ujjaira csavargatja, tincsenként végigsimítja, mindezt tucatszor egymás után. Mindenki előtt ott van a kép, mikor fiatal lányok csacsognak, rágóznak, fél kézzel a telefonjukat nyomkodják, másik kezükkel pedig a hajukat piszkálják.

Úgy tűnhet, csak unalmukban teszik, pedig a hajpöndörítéssel is a kényelmetlenségünket vezetjük le. Ez is egy olyan szokás, amit önkéntelenül csinálunk és bennünk fel sem merül, a környezetünket mennyire idegesítjük vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást