Szerette a húslevest, sikeres éttermet álmodott belőle Varga László

Szerette a húslevest, sikeres éttermet álmodott belőle Varga László

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Szerette a húslevest, sikeres éttermet álmodott belőle Varga László

Számodra milyen egy igazán finom húsleves? Tele van zöldségekkel, hússal és mennyei illata van, pont úgy, ahogyan a nagymamáink is főzték, és jól is lakunk vele? A mai világban ez bizony egyáltalán nem is olyan gyakori, mint azt sokan gondolnánk, mert bár otthon továbbra is főzhetünk fantasztikus húsleveseket, ha rendelni vagy elvinni szeretnénk, már közel sem olyan könnyű tartalmas opciókat találni, főleg nem úgy, hogy csakis minőségi alapanyagok kerülnek bele.

Hasonlóan érezte ezt a Cápák között című üzleti showműsor 7. évadában feltűnt Varga László is, akit a húsleves iránti töretlen szeretete indított el azon az úton, amely végül elvezette a saját étterméhez, a Húsleves és Társaihoz. Egy olyan különleges étteremhez, ahol az embereknek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jól szeretne lakni egy finom húslevessel, tárkonyos ragulevessel, Jókai bablevessel és társaikkal, mellettük pedig mennyei főételek és sokféle palacsinta is megtalálható a kínálatukban.

Valóban tartalmas, laktató húslevesre vágyott

Varga László húsleves iránti szeretete hosszú évekkel ezelőttre nyúlik vissza. „Régóta nagyon szeretem a húslevest. Miskolcon, ahová egyetemre jártam, volt olyan vendéglátóegység, ahol adtak akkora adag húslevest, amekkorával jól lehetett lakni. Nekem ez nagyon megtetszett, és később jó párszor jártunk oda a cimboráimmal. Aztán amikor Budapestre költöztem dolgozni, igyekeztem keresni egy hasonló helyet, ahol igazán laktató húslevest tudok enni normális áron. De egyszerűen nem találtam rá” – emlékszik vissza Varga László.

„Étteremben 3, 4 de maximum 5 deciliternyi adagokkal találkoztam, utóbbi már mondhatni óriásinak számított. Én viszont arra vágytam, hogy jóllakhassak ezzel az étellel, és elkezdtem tréfálkozni a cimboráimmal, hogy na majd én csinálok egy ilyen helyet. Ekkor azonban még nem volt semmilyen vendéglátós tapasztalatom, sőt a családomnak sem, ezért háttérbe is szorult ez az ötlet.” 

Fotó: Húsleves és Társai

A Covid időszaka hozta el a fordulópontot

A Covid kezdeti időszakára sokan nem szívesen emlékszünk vissza, Varga László azonban meglátott benne egy olyan lehetőséget, amit a saját és mások javára is tudott fordítani. „2020-ban, a karantén feloldása után egy napon elutaztam édesanyámhoz vidékre, aki főzött nekem egy kiadós húslevest. Ekkor jött a felismerés, hogy ha valamikor, akkor most megérné belevágni. 

Hiszen abban az időszakban mindenki arra volt kondicionálva, hogy elvigye az ételt, én pedig már az ötlet felmerülésekor ilyen koncepcióban gondolkodtam, mert tudtam, hogy így, pincérek és vendégtér nélkül kisebb költségvetéssel is elindulhatok. Hamarosan kerestem is egy helyet, amit felújítottam, és  megnyitottam a Húsleves és Társait Budapesten, a Zichy Jenő utca 43. szám alatt.”

Fotó: Húsleves és Társai

A szakmai alapokat is elsajátította

Bár ahogyan László korábban elmondta, addig nem rendelkezett vendéglátós tapasztalattal, ez egy percre sem tántorította el attól, hogy saját étterme legyen, és időközben rengeteget tanult, méghozzá örömmel. „Mivel nagyon vágytam rá, hogy nyithassak egy ilyen vendéglátóegységet, nem nehézségként éltem meg mindannak a kitanulását, amire szükség volt az elinduláshoz. Időközben megcsináltam a szakács, a pincér és a vendéglátó menedzser OKJ-s képzést is. A számokat pedig mindig is szerettem, ami a kezdetektől rengeteget segít a pénzügyek kezelésében.”

Fotó: RTL/Sallak Dóra

Valóban tartalmas ételeket kínálnak

Aki egyszer szembetalálkozik a Húsleves és Társai kínálatával, hamar meggyőződhet róla, hogy valóban tartalmas ételekről van szó, és itt bizony olyan levesek készülnek, amelyek önmagukban is biztosítani tudják, hogy jóllakjunk. „Tekintve, hogy az egész étterem ötletét az adta, hogy igazán jókat szerettem volna enni, a kezdetektől egyértelmű volt, hogy szeretném, ha úgy főznénk, mint ahogyan én is elkészíteném magamnak a húslevest és más ételeket is. 

Fotó: Húsleves és Társai

Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy nem használunk húsleveskockát, vegetát és semmilyen más plusz ételízesítőt sem. Úgy gondolom, hogy az ételeknek a sok jó minőségű zöldségtől és a normális húsoktól lesz jó íze. 

A levesinket üvegekben kínáljuk a vendégeknek, ami lehetővé teszi, hogy bárki, aki ránéz egy ilyen üvegre, láthassa, hogy mennyire tartalmasak. Vagyis az szóba sem jöhet, hogy csak úszkál benne néhány zöldség és néhány húsdarab. Ahogyan pedig otthon kézzel megpucoljuk és darabokra vágjuk az összetevőket, azt pontosan úgy tesszük meg mi is az étteremben. 

Fotó: Húsleves és Társai

Tisztított és előre felaprított zöldségeket egyáltalán nem használunk. Így ki tudjuk zárni azt is, hogy az alapanyagaink tartósítószerrel kezeltek legyenek. De fontosnak éreztem azt is, hogy ha eszünk egy levest, amiben zöldség és hús van, akkor egy kanálnyi mennyiségbe mindenféle alapanyagból juthasson. Így a zöldségeket, húsokat is tudatosan, megfontoltan aprítjuk fel, illetve a csipetkét is házilag készítjük, kézzel adjuk hozzá a levesekhez.”

Hamar bővült a kínálatuk

Varga László a Húsleves és Társai megnyitásakor még maga sem gondolta volna, hogy egyszer majd főételekkel is várják az éhes vendégeket, azonban a helyzet sokak örömére hamar megváltozott. „Eredetileg egy levesezőt szerettem volna, ahol palacsintát is kínálunk, de nagyon gyorsan jött az érdeklődés a vendégeinktől, hogy várhatóak-e főételek. 

Fotó: Húsleves és Társai

Nagyjából három hónapig maradtunk az eredeti felállásnál, majd az egyik vendégem annyira kedves volt és jó érzéssel szólt hozzám, hogy nem tudnánk-e akár csak napi egy főételt megfőzni, hogy rászántam magam a kínálatunk bővítésére. Azt hiszem, a krumplis tészta volt az első főétel, amit megfőztünk, mivel egyszerű, és óvatosan akartam haladni előre. Aztán lett káposztás tészta, csirkepörkölt, paprikás krumpli és még sok más étel is, mert láttam, hogy a vendégek mennyire örülnek az új fogásoknak. 

Fotó: Húsleves és Társai

Szépen, lassan, de biztosan haladnak előre

Varga László éttermével tökéletesen bebizonyítja, milyen nagyszerű eredménye lehet annak, ha valaki átgondoltan, tudatosan halad a céljai megvalósítása felé, és nincsenek egyből, biztosabb alapok nélkül óriási elvárásai. Azért pedig, ahogyan az üzletét vezeti, a hozzájuk érkezők és a tőlük rendelők is hálásak. „Rendszeresen kapok olyan visszajelzéseket a vendégeimtől, hogy mennyire finomak és jók az ételeink, és gyakran érdeklődnek, mikor lesz éttermünk a budai oldalon is. Ezek a dolgok mindig jó érzéssel töltenek el. 

Fotó: Húsleves és Társai

Illetve nagyon pozitív élmény volt az is, amikor nemrégiben lehetőséget kaptam a bemutatkozásra a Cápák között című üzleti showműsorban. Ami pedig a jövőt illeti, már szervezem a saját kiszállításunkat, szintén óvatos, kis lépésekben, pont úgy, ahogyan már a kezdetekben is kezeltem az étterem ügyeit. Hiszek abban, hogy úgy ésszerű és jó igazán a növekedésünk, ahogyan azt valóban megengedik a lehetőségeink.” – teszi hozzá Varga László.

Nyitófotó: RTL/Sallak Dóra

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!