Hosszan friss virágok: 6 tipp, hogy a csokor sokáig tartson

Hosszan friss virágok: 6 tipp, hogy a csokor sokáig tartson

Címlap / Otthon / Háztartás / Hosszan friss virágok: 6 tipp, hogy a csokor sokáig tartson

A virágok nemcsak a környezetünket szépítik meg, hanem az érzéseinket és a gondolatainkat is. Mit kell tenni, hogy sokáig megőrizzék frissességüket? Íme, néhány ötlet.

Vágd be a szárukat!

Mielőtt a vágott virágot vázába teszed, egy éles késsel vágd be hosszában a szára végét. Ha a virágod kemény szárú, például rózsa, orgona vagy napraforgó, 10 másodpercre mártsd forró vízbe.
A meleg hatására a levegő távozik a szár szállítószövetéből, ami gátolná a növényt a víz felvételében. A nagyon vízigényes növények esetében, mint amilyen az orchidea, a szárat hosszabban kell bemetszeni.

Válassz megfelelő vázát!

A vázát alaposan mosd ki, lehetőleg forró vízzel, hogy teljesen steril legyen! A 40°-os vizet tudja a növény legjobban felszívni, hideg vízben viszont hamarabb hervadni kezd. Úgy is frissen tarthatod a virágot, ha a vizébe rézérmét dobsz.
A réz elpusztítja a baktériumokat, amelyek megtámadnák. Egy-két teáskanálnyi ecet vagy citromsav megtisztítja a vizet, mert semlegesíti a mésztartalmát.

Táplálás

Egy csipet cukor a vízben táplálékot jelent a virág számára.

Az adagolását nem érdemes túlzásba vinni, ugyanis a baktériumok is kedvelik, és a kelleténél nagyobb mennyiségtől túlságosan elszaporodnának.
Cukor helyett vásárolhatsz kimondottan virágokhoz való tápanyagot. Ezek a baktériumok és gombák elszaporodását is meggátolják.

Vízcsere

Hogy a víz tovább friss maradjon, a benne úszó fonnyadt, száraz leveleket rendszeresen távolítsd el!
Ideális esetben a vizet naponta cserélni kell, nehogy a baktériumok elszaporodjanak benne.

Hőmérséklet és tárolás

A forró levegő árt a virágoknak, ezért hamar elhervadnak tőle. A vágott virágok akkor maradnak sokáig frissek, ha hűvös helyen tartod őket, például egy olyan ablak közelében, ahol nem éri közvetlenül a napfény.
Úgy is növelheted a virágok élettartamát, ha éjjelre mindig egy hűvös helyre viszed a lakásban, például a kamrába, vagy ha nincs túl hideg, kiteszed az erkélyre. Soha ne tedd a vázát gyümölcs közelébe! Az érlelődő gyümölcsök olyan gázokat bocsátanak ki, amelyek meggyorsítják a virágok pusztulását.

Újraélesztés

A hervadásnak indult virágokat újjávarázsolhatod, ha vízfürdőbe teszed őket. Ennél az eljárásnál használhatsz meleg vizet, hogy a virágok mihamarabb felszívhassák.
Állítsd a vázát a fürdőkádba, és a zuhanyrózsából permetezz a virágokra meleg vizet! Szerencsés esetben a friss vízpermettől fel fognak éledni!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!