Kutatás: a hosszabb szempillájú nők tényleg sokkal vonzóbbak

Kutatás: a hosszabb szempillájú nők tényleg sokkal vonzóbbak

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kutatás: a hosszabb szempillájú nők tényleg sokkal vonzóbbak

A fizikai vonzerő jelei az idők során és kultúránként változtak. A szép külső nem csak a szemet gyönyörködteti, tudat alatt az egészség, termékenység, fiatalság jeleit is hordozza.

Aimee Adam amerikai szerző 2021-ben megjelent könyvében a szempillák hatásával foglalkozott. Arra jutott, hogy bár a szempilla megjelenése is változik az idők során, de mindig is a csábítás egyik eszköze volt, még ha a nők nem is voltak ennek mindig tudatában. Az egészséges, hosszú ívelt pillák nem csak a tekintetet szépítik meg, de jelzik, hogy tulajdonosa alkalmas anya jelölt, hiszen hosszú pillája az egészséges, fiatal nőknek van.

A szerző kutatást is végzett a témában. Férfiakról és nőkről készült fényképeken digitálisan manipulálta a pillák hosszát és a képeket megmutatta a vizsgálatban résztvevő embereknek. A hosszú pillákat viselő nőket egyértelműen vonzóbbnak, egészségesebbnek, nőiesebbnek ítélte a többség. A férfiak esetében a szép pilla viszont nem váltott ki semmilyen pozitív megítélést a megfigyelőkből.

Érdekes megfigyelés, hogy idősebb nők esetében nem fiatalított a hosszú pilla, legalábbis a résztvevők nem tippelték fiatalabbnak őket reális koruknál, mégis többet profitáltak a pillák meghosszabbításából, mint fiatalabb társaik. Sokkal előnyösebb külsejűnek ítélték meg az idősebb nőket hosszú pillákkal, mint anélkül. A fiatal nőknél nem volt ennyire kiugró a különbség, hiszen őket más külső jegyek is segítenek fiatalnak, egészségesnek láttatni.

Tényleg számít a méret

Összességében kortól függetlenül is megállapítható volt, hogy a nőket vonzóbbnak gondolják hosszú szempillákkal, mint rövidebbel, nem is véletlen, hogy már 4000 éve élnek a nők és a szépségipar ezzel a szépészeti trükkel, gondoljunk csak a napjainkban virágzó szempillahosszabbítás tökélyre fejlesztésére.

Adam vizsgálata azt mutatja, hogy a szép pilla egyfajta külső jelzése az egészségnek, termékenységnek, amely kimondottan a női külső megítéléséhez kötődik, méghozzá kultúrától függetlenül.

A szempillák hatással lehetnek ilyen módon a társadalmi interakciókra, de a szerző megjegyzi, hogy mégse vegyük ennyire komolyan a pillák szerepét. A vonzerő megítélése számos más dologtól is függ, ha a külső adottságokat nézzük. Sok múlik a haj hosszán, formáján, a bőr állapotán is, ezek mind éveket adnak hozzá vagy vesznek el viselője megjelenésétől. De sokat jelent az is, mi magunk hogyan változtatjuk a külsőnket, például sminkkel.

A smink hatalma

Egy 2019-es kutatás éppen ezt vizsgálta. A hajat letakarták és csak a sminkelt arc hatását nézték meg. A fiatalabb nők megjelenését egyértelműen öregítette, míg az idősebbeknek segített letagadni pár évet az arcfestés. Adam erre a vizsgálatra hivatkozva is állítja, hogy önmagában egyetlen külső jegynek sem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani.

A vonzalmat az egész személyiség külső, belső jegyeivel együtt váltja ki a másik embernél, ráadásul a külső megjelenés manipulálható.

A személyiség, karizma, a viselkedés mind hozzáad a nők megítéléséhez és dönti el végül, hogy valaki tetszik-e a másiknak. Lehet, hogy a szempilla hossza is hozzájárul a sikerhez, sőt most már tudjuk, hogy egészen fontos szerepe van, de szerencsére mégis csak az „egész csomag” számít és nem csak a termékenységet jelző jegyek.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!