Egészség / Életmód

Miért nem elég népszerűek a hormonnal működő spirálok?

Miért nem elég népszerűek a hormonnal működő spirálok?

A spirál egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, mely rendszerint valamilyen könnyű, rugalmas műanyagból vagy rézből készül. Formáját tekintve T-alakú vagy visszakunkorodó T betűt formáz, valamint létezik kígyóra emlékeztető alakzat is. A spirál elnevezést annak köszönheti, hogy az eszközön található spirális rézszál van, mely fokozza a fogamzásgátlást – írja a Nőgyógyászati Központ. A spirál, érintkezve a méh belfelszínével, steril gyulladást hoz létre a méhen belül. Ez az állapot pedig megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A hatásfoka csaknem ugyanolyan jó, mint a tabletta esetében.

Létezik hormontartalmú spirál is, amely a fizikai akadály mellett hormonális védelmet is képez a nem kívánt terhesség ellen.

Az utóbbi kategóriába tartozó spirálok azért hatékonyabbak és megbízhatóbbak, mint az itthon listavezető fogamzásgátló tabletta és óvszer, mert nem felejti el bevenni őket az ember (fajtájától függően akár 12 évig is elég lehet egy darab), nem szakad el, nem lehet rosszul felhelyezni szex közben. Mégis, Ázsiában mindössze a nők 27 százaléka választja ezt fogamzásgátló eszközként, Észak-Amerikában pedig ez az arány csak 6,1 százalék. Magyarországra nem találtunk statisztikákat, de a módszer itthon is elég népszerűtlen – még. Statisztikák szerint azonban a sterilizálás és a szex teljes elhagyása után ez a módszer a leghatékonyabb a nem kívánt terhesség megelőzésére.

Miért nem túl népszerűek itthon?

Valószínűleg az egyik oka annak, hogy nem ezek a legnépszerűbb fogamzásgátló eszközök, hogy nem kapnak elég marketinget, ami nem is csoda. A gyógyszervállalatoknak jövedelmezőbb, ha a havonta-háromhavonta megvásárolandó fogamzásgátló tablettákat veszi az ember, mintha beruház egy évekig használható spirálra. A tablettákból ráadásul sok van, lehet miből válogatni, a spirálok közül azonban nem túl széles a választék. 

Ezen kívül elég sok alaptalan pletyka is kering a spirálról. Többek között az, hogy nemi betegségeket lehet tőle elkapni, kényelmetlen, rossz lesz tőle a szex, terméketlenséget okoz, és egyenesen fájdalmas. Ezek közül azonban egyik sem igaz, de talán érthető a félelem, hiszen arról van szó, hogy tartósan idegen objektumot helyezünk fel egy nő vagináján keresztül a méhébe. 

Esperanza33/istockphoto.com

Egy kis történelem

A történelem sem segít a helyzeten. Az ötlet, hogy nők vaginájába tárgyakat kellene felhelyezni abból a célból, hogy a nemkívánt terhességet megakadályozzák, a 19. század végén született meg. Az első eszközök finoman szólva sem voltak biztonságosak és hatékonyak. A legelső változatok akár csontból vagy macskabélből is készülhettek, de helyeztek már fel fémből eszkábált objektumokat is. Az első széles körben használt, spirálszerű eszköz az 1920-as évekből való, és ahhoz az Ernst Grafenberg nevű orvoshoz köthető, akiről a G-pontot is elnevezték.

Grafenberg egyszerű gyűrűt tervezett, és éppen a hatékonysági kutatásai közepénél tartott, amikor a nácik letartóztatták. Innen éppen a fogamzásgátlás anyja, Margaret Sanger szabadította ki, akivel az Egyesült Államokba szökött. Innentől megindult a fogamzásgátlás aranykora, és a spirálokat egyre többen kezdték használni.

Kínában nagyon népszerű volt az a verzió, amit csak műtéti úton lehetett eltávolítani (már ekkor is komoly probléma volt a népességszabályozás). Az Egyesült Államokban azonban megint visszavetette a spirál térnyerését a Dalkon Shield nevű „kínzóeszköz”. Ez leginkább a nem túl esztétikus tőrfarkú rákfélék páncéljához hasonlított. A célja az volt, hogy nagyobb fedőfelülettel nagyobb biztonságot is adjon a nemkívánatos terhesség ellen. Több mint 50 ezer nő nyert pert a gyártó ellen, mert az eszköz nagyon hatástalan volt, rengeteg baba született mellette is, ezen kívül pedig terméketlenséget és fertőzéseket is okozott.

Nem kell tőle tartani

Nem csoda tehát, hogy ennyire rossz a híre a spirálnak, és sokan ódzkodnak tőle. Pedig a mai változatok már nagyon biztonságosak, hatékonyak és kényelmesek is. Főleg akkor lehetnek ajánlottak, ha te is úgy szeded a tablettát, mint az emberek nagy része.

Statisztikák szerint ugyanis a legtöbben minden egyes hónapban legalább öt tablettát elfelejtenek bevenni.

Ezzel már 9 százalékra nő a nemkívánt terhesség esélye az egyébként általános 1 százalékról. Ha valaki ilyen felelőtlen, akkor 10 év alatt már 61 százalékos esélye van arra, hogy valamikor a tabletta mellett is teherbe esik.

Ezzel szemben a hormonális spirál mellett egy évtized alatt nagyjából 2 százalék az esélye annak, hogy nemkívánt terhesség jelentkezik. Ez, és az, hogy mennyire biztonságos megoldást jelent ez a fajta fogamzásgátló módszer, bizonyítja azt, hogy a spirál milyen méltatlan helyen van a hormonális fogamzásgátlók között.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást