Csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét a fogamzásgátló tabletta

Csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét a fogamzásgátló tabletta

Címlap / Hírek / Csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét a fogamzásgátló tabletta

Az asztma egészen érdekes módon oszlik el a férfiak és nők, valamint gyerekek és felnőttek között: a The Childhood Asthma Management Program (Gyerekkori Asztmakezelő Program) kutatása alapján a gyerekkori asztma sokkal gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Ahogyan viszont a gyerekek felcseperednek, ez átfordul. A pubertás után az asztma kialakulása és a súlyossága is magasabb a nőknél, mint a férfiaknál, az asztma erőssége pedig csökkenni kezd 14 év után a fiúk esetében. Ezt a jelenséget ismerjük, de még csak most kezdünk el rájönni, mi is lehet valójában az oka. 

Ezzel kapcsolatban érdekes eredményre jutott egy amerikai kutatás. A Kaliforniai Egyetem szakértői azt találták, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése csökkentheti az asztma kialakulását a nőknél. A kutatók több mint félmillió nő adatait vizsgálták. Csoportokra osztották a résztvevőket aszerint, hogy a tablettát, hormonális tapaszt, injekciókat használnak-e fogamzásgátlásra. Azt próbálták megvizsgálni, hogy ezek közül melyek azok, amelyek befolyásolhatják az asztma kialakulását azokhoz képest, akik nem használnak hormonális fogamzásgátlást.

Kutatók régóta sejtették, hogy a nemi hormonok állhatnak az asztma nemi különbségeinek hátterében, most pedig, úgy tűnik, újabb bizonyíték is érkezett erre.

Az amerikai kutatók most is megállapították, hogy a női nemi hormonok, amelyek változnak a menstruáció, a terhesség és a menopauza alatt is, befolyásolják az asztma megjelenését és a súlyosságát is.

Ez lehet az oka annak, hogy az asztmás nők tünetei jellemzően rosszabbodnak például menstruáció alatt. Ehhez az ösztradiol és a progeszteron nevű hormonoknak lehet közük. Itt jön a képbe a fogamzásgátló tabletta: elnyomja az endogén nemi hormonok termelődését, és így enyhébb asztmatüneteket produkálhat.

A kutatásban résztvevőket 2000 és 2016 között figyelték meg, az alanyok több mint félmillióan voltak, és 16-45 éves korosztályba tartoztak. Ez alatt az idő alatt több mint 25 ezer nőnél alakult ki asztma. Miután a kutatók korrigálták az eredményeket az olyan befolyásoló tényezőkre, mint a dohányzás vagy a túlsúly, az jött ki, hogy a hormonális fogamzásgátlók 30 százalékkal csökkentették az asztma kialakulásának esélyét. Érdekes, hogy mindegy volt, hogy a fogamzásgátlót tabletta vagy bármilyen más formában használták a nők – az eredmény mindig ugyanez volt.

Az korábban is ismert volt egyébként, hogy a hormonális változások hatással vannak a különböző allergiákra. Az asztma pedig tulajdonképpen az allergia, a szénanátha egy súlyosabb formája. A szakértők úgy gondolják, hogy most végre egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megértsék ezeknek a változásoknak és az asztma kialakulásának összefüggését. Még mindig keveset tudnak azonban arról, hogy az ösztrogén például hogyan befolyásolja az asztmát. Jelenleg a betegségre adott kezelések között nincs hormonterápia, de a kutatók feltételezik, hogy a jövőben akár erre is sor kerülhet. Ez azt jelenti, hogy más gyógyszerek nélkül, hormonokkal is lehet majd enyhíteni az asztmások tünetein.

Forrás 1, 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást