Home staging – Hasznos lakáseladási praktikák, I. rész

Home staging – Hasznos lakáseladási praktikák, I. rész

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Home staging – Hasznos lakáseladási praktikák, I. rész

A home staging egy olyan módszer, amivel ingatlanunkat vonzóbbá, jobban értékesíthetővé varázsoljuk – vagy varázsolják mások. Jelentése szabad fordításban annyit tesz: a „lakás színpadra állítása”.

Statisztika

A home staging módszereit alkalmazva amerikai statisztikák szerint a lakások 5-10%-kal drágábban kerülnek eladásra, és nem utolsó szempont az sem, hogy az eladási idő akár a felére is csökkenhet, mint enélkül.

Legjobb, ha már a meghirdetésnél ennek a módszernek a szabályait követjük, majd tovább javítjuk esélyeinket azzal, hogy ügyesen állítjuk porondra eladandó otthonunkat az érdeklődők előtt is.

Apró és egyszerű praktikák ezek, de nagyon hatásosak!

Kép forrása: playbuzz.com

Hirdetés

A hirdetések megfogalmazásánál nagyon fontos, hogy felkeltsük az érdeklődők figyelmét a lakás iránt.

Magyarországon jellemző például az, hogy az emberek nem szeretnek közvetítőn keresztül lakáshoz jutni, sokkal jobban kedvelik, ha a tulajdonostól vásárolhatnak.

Ezért a hirdetés szövegében feltétlenül szerepeljen, akár kiemelve is, hogy „tulajdonostól eladó”. Nem kellenek viszont a túl dagályos jelzők, azok ugyanis könnyen riasztóak lehetnek.

Kép forrása: tumblr, theglitterguide

Nézőpont váltás

Hiába élünk az eladandó lakásban már évtizedek óta, eladáskor törekedjünk arra, hogy most inkább a vevők szemével nézzük azt.

Lehet például, hogy nekünk sok tárgy szép emléket idéz, de ha érdeklődők jönnek, ezeket inkább pakoljuk el.

Nekik ezek csak felesleges lomok, ráadásul a teret is kisebbítik. 

Kérjük meg ismerőseinket (lehetőleg olyat, aki még nem vagy csak ritkán járt nálunk), hogy mondja el, mi tetszik a lakásban és mi nem, és fogadjuk meg tanácsokat.

Kép forrása: rouvajonesinkotona.blogspot.hu

Adminisztráció, adatok

Készüljünk fel a lakással kapcsolatos adatokból.

Ne adjunk téves választ a leendő vevő egyetlen kérdésére sem, mert akkor könnyen hiteltelenné válunk a szemében, mivel azt az érzetet keltjük,mintha takargatnivalónk lenne.

Kérjük ki a Földhivataltól a lakás tulajdoni lapját, hogy igazolhassuk a tulajdoni viszonyt, majd ellenőrizzük a lakás összes adatát, a négyzetmétertől a felújítások dátumáig. A házban végzett felújítások adatait is szerezzük be.

Kép forrása: rouvajonesinkotona.blogspot.hu

Fenntartás

Ha eddig nem rendeztük a kifizetett vagy kifizetésre váró csekkeket vagy más rezsiszámlákat, akkor azt most tegyük meg.

A legjobb, ha minél hosszabb időre visszamenőlegesen fel tudjuk mutatni a villany-, gáz- vagy közös költség számláinkat.

Ezzel nem csak pontos összeget tudunk mondani a vevőnek a lakás havi fenntartási díjaival kapcsolatban, de megbízhatóbbnak is tűnünk a szemében.

Külső fotók

Sok érdeklődő kizárólag a fényképes hirdetéseket nézi meg, ezért mindig így hirdessünk.

Legalább egy fotó mutassa a homlokzatot, vagyis hogy kívülről milyen állapotban van a ház. Ha van terasz vagy erkély, akkor jó, ha az is látszódik a homlokzati fotón.

A teraszról nyíló látványt is mutassuk meg.

A teraszt napfényben fényképezzük, tegyük ki a napozóágyat és egy dohányzóasztal, mintha azok csak a következő tulajdonosukra várnának.

Kép forrása: henriettelavik.blogspot.hu

Belső fotók

A belső fotóknál figyeljünk oda, hogy a nyílászárók is látszódjanak. Belső fotózás előtt mindig pakoljunk el és takarítsunk fel, fotózás alatt pedig kapcsoljunk villanyt, így nagyobbnak és világosabbnak látszik majd a fotózott helység.

Ha a lakás belső tereit fotózzuk, akkor tényleg a teret fényképezzük, ne a bútorokat.

A vevő nem a tévénket szeretné látni különböző nézőpontokból, hanem azt, hogy mekkora a nappali, elég napos-e, illetve hogy mi minden fér el benne.

Kép forrása: mariasvitabo.blogspot.hu

Alaprajz

Nagyon fontos, hogy a fényképek közé tegyünk egy alaprajzot is. Sokan követik el azt a hibát, hogy bár lefotózzák a rajzokat, de nem győződnek meg arról, hogy az egyértelmű-e.

Ha nehezen látszik, inkább válasszunk egyszerűen megrajzolt, vagy akár speciális programmal készített, méretarányos alaprajzokat.

A lényeg az elhelyezkedés lesz, és hogy honnan hova nyílnak a helységek. Családi ház esetén az egész telek elosztását is mutassuk be.

Kép forrása: tumblr, archimaps

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást