Innen tudhatod, hogy egy örömgyilkossal van dolgod – és így védekezz ellene

Innen tudhatod, hogy egy örömgyilkossal van dolgod – és így védekezz ellene

Címlap / Életmód / Lélek / Innen tudhatod, hogy egy örömgyilkossal van dolgod – és így védekezz ellene

Ha a közeli környezetedben, esetleg a családodban is létezik egy örömgyilkos, nincs könnyű dolgod, mivel időnként kénytelen vagy vele találkozni, pedig ezeket az embereket messzire el kellene kerülnünk. Viselkedésük soha nem fog változni, egyszerűen akkor vannak elemükben, ha jól irányzott epés megjegyzéseikkel telibe találnak és megölik a másik örömét. Különös tehetségükkel tényleg mindenben képesek meglátni a rosszat egy pillanat alatt, legyen az egy jelen esemény, egy múltbéli szép emlék felidézése vagy egy jövre vonatkozó szép terv.

Jómagam mostanában találkoztam egy ilyen huhogóval, aki a régen várt utazásomtól próbálta elvenni a kedvem. „Azzal a légitársasággal még mer repülni bárki is? Mindenki tudja, hogy állandóan törlik a járatokat, volt, hogy nem hozták haza az utasokat. Hátha te hazajutsz velük és még a csomagod sem tűnik el…” Sajnos elültette a bogarat a fülemben és aggódtam is, míg végül elegem lett az egészből és úgy döntöttem, nincs kedvem tovább elképzelt rémséges helyzeteken rágódni. Persze, minden simán ment, se a csomag nem tűnt el, sem én.

Az örömgyilkost nem lehet leszerelni azzal, hogy túlzottan borúlátó és pesszimista, ilyenkor megmagyarázza, hogy reálisan látja a helyzetet és tájékozott adott ügyben.

(Én még cikkeket is kaptam örömgyilkosomtól, melyek a trehány légitársaság gaztetteit taglalták…) Okoskodásával gyakran eléri, hogy meggyőzi a másikat az igazáról és már oda is az örömünk. Remekül vitázik, érvel és sikeresen dönti romba a másik elképzeléseit, mellette mindenki ostobának és tájékozatlannak tűnik. Holott csak arra kellene gondolnunk, hogy a véleményét tukmálja ránk, nem kőbe vésett igazságokat, egyáltalán nem biztos, hogy igaza van, pontosabban teljesen mindegy, hogy igaza van-e vagy sem. 

FreshSplash/istockphoto.com

Mit tehetünk az örömgyilkosok ellen?

A legjobb, ha tényleg kerüljük a társaságát. Ha ez nem megy, akkor ne osszunk meg vele semmi személyes dolgot, legfőképp ne beszéljünk a terveinkről, az örömeinkről. Ha csak egyszerűbb dolgokba köt bele, az nem olyan lelombozó. 

Lássunk át rajta! Vegyük észre, hogy bármiből képes kihozni a legrosszabbat, teljesen mindegy, miről beszélgetünk. Soha nem fog elismerően nyilatkozni mások dolgairól. Ha nincs elvárásunk vele szemben, nem tud könnyen megbántani.

Gondoljunk bele, neki vajon mennyi öröm jutott, ha az összes energiáját arra fordítja, hogy mások kedvét elvegye? Gyaníthatóan nem sok. Aki elégedett az életével, az képes mások sikereinek is örülni.

Végül, a legegyszerűbb tanács: az élet rövid. Tényleg az. Nem érdemes hagyni, hogy a legszebb pillanatainkat kinyírja egy rosszindulatú megjegyzés. Ugyanakkor mindenkinek lehetnek néha epés megjegyzései, még nekünk is. Akinél viszont rendszeres az efféle viselkedés, ott tényleg van valami gond, amiért mindennek a rossz oldalát látja. Éppen ezért nem érdemes adni a szavára, hiszen van elég baja neki saját magával is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást