Hogyan úszd meg a káoszt az életedben? Íme néhány egyszerű tipp, amivel rendezettebb lehetsz

Hogyan úszd meg a káoszt az életedben? Íme néhány egyszerű tipp, amivel rendezettebb lehetsz

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan úszd meg a káoszt az életedben? Íme néhány egyszerű tipp, amivel rendezettebb lehetsz

Manapság mindenki rohan, túlterhelt és semmire nincs ideje. Ha ismerős az érzés, akkor nyugi, van megoldás, valószínűleg csak egy kis rendszer kell az életedbe, és rögtön minden átláthatóbb és egyszerűbb lesz. Íme néhány tipp, amivel könnyíthetsz a mindennapokon.

Napindítás és zárás

Sok múlik azon, hogy hogyan indítod el a napod és hogyan zárod azt.

Nem is gondolnád, de minden napod első 10-20 perce nagyban meghatározza az aznapi produktivitásod, hangulatod és lelkiállapotodat.

Tűzd ki célul, hogy minden reggel meghatározol három (nem több!) fontos teendőt, amit aznap el kell végezned, a nap végén pedig mindig egy kicsit rendszerezed az aznapi dolgaidat, rendet teszel az asztalodon, a lakásban, hiszen ezzel megkönnyíted a következő napodat.

Mindig csak egy dolog

Ha hajlamos vagy arra, hogy egy káoszt alakítasz ki magad körül, bárhova mész, az asztalodon nagy tornyokban állnak az elintéznivalók, a post-it hegyek, a kajamaradék, a lakásodban pedig már te sem találsz meg semmit, akkor ez az egyszerű praktika lehet, hogy segít majd neked.

Amikor felállsz és elindulsz valamiért – pisilni, innivalóért, telefonálni vagy csak az ablakot kinyitni, mindig fogj meg egy dolgot, és tedd a helyére.

Egy-egy ilyen aprósággal gyorsan és szinte észrevétlenül lesz sokkal rendezettebb és tisztább a környezeted.

Várólista

A rendszertelen élet és a káosz magával hordozza azt is, hogy a pénzügyeid fölött is sokszor elveszíted az irányítást.

Ha többször előfordult már hónap végén, hogy többet költöttél, mint amennyit kellett volna vagy egyszerűen csak nem tudod folyamatosan követni a pénzügyeid alakulását, akkor vezesd be, hogy minden létszükségleti – azaz étel, számlák kifizetése stb. – tételen kívül az összes kiadást várólistára teszel.

Ez lehet egy hetes, de akár egy hónapos is, a lényeg csupán annyi, hogy jobban át tudd gondolni, hogy valóban szükséged van-e az adott kiadásra, hiszen lehet, hogy egy hét távlatából már is nem tűnik majd olyan sürgetőnek, ami eleinte az volt.

Selejtezz!

Bármilyen rendezett is vagy, biztosan van számos olyan dolog a környezetedben, amire semmi szükséged, és hidd el, évek múlva sem lesz.

Nem jó, ha mindent gyűjtögetsz, hiszen nem hagysz helyet az újnak és csak nagyobbnak tűnik benne a káosz.

Régi, kinőtt, hibás vagy kinyúlt ruhák, olyan dolgok, amiktől szomorú leszel, régi CD-k, száraz vagy tönkrement virágok, régi névjegykártyák és még sorolhatnánk, biztosan szükséged van ezekre az otthonodban?

Szabadulj meg tőle!

Oké, oké, rávetted magad, hogy megszabadulj néhány felesleges dologtól a lakásodban, de mégis hogyan folytasd?

Ha nincs szíved kidobni mindent – amit jól is teszel – akkor már a selejtezésnél is rendszerezhetsz, amivel sok-sok időt és energiát spórolhatsz.

Legyen egy adományozós kupacod, ahová nem használt ruhákat, játékokat, könyveket gyűjthetsz, lehet egy ajándék, egy nyaraló, egy szemét kupacod, azaz bármi, a rendszert már te határozod meg, a lényeg csak az, hogy légy következetes!

Lépésről-lépésre

Mindez szuper jól hangzik, sőt így végigolvasva a cikket, kicsit kedvet is kaptál ahhoz, hogy egy kis rendszert vágj az életedbe, ugye?

Felmerül a kérdés, hogy hogyan is láss neki.

Egy új rutint elsőre mindig nehéz beépíteni a mindennapokba, így azt javasoljuk, hogy haladj kis lépésekben, azaz először csak próbálkozz egy területen, majd amikor ott már nagyjából rendszer szerint tudsz élni, akkor térj át egy másik részre.

Hidd el, nem is olyan nehéz, amilyennek elsőre tűnik!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást