Hogyan szabadulhatunk meg az alvászavartól?

Hogyan szabadulhatunk meg az alvászavartól?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan szabadulhatunk meg az alvászavartól?

Egy dolog biztos: az alvást nem lehet erőltetni. Minél inkább akarjuk az elalvást, annál valószínűtlenebb, hogy sikerülni fog. Az alvászavarok leggyakoribb oka a feszültség, és az, hogy a gondolatainktól nem tudunk szabadulni. A probléma kezelése különböző módszerekkel történhet, melyeknek elsődleges célja mindig a nyugodt, pihentető alvás visszaállítása.

Módszerek az éjszaki töprengés visszaszorítására

A fejünkben kavargó nyomasztó gondolatokat gyakran el tudjuk hessegetni magunktól úgy, hogy egyszerűen „kicseréljük” őket kellemes, megnyugvást, ellazulást hozó gondolatokra, melyekkel könnyen juttathatjuk el magunkat a jól megérdemelt álomba. Például felidézzük egy korábbi szép utazás, családi, vagy társasági esemény meghitt élményeit.

Az alvás optimális körülményeinek megteremtése (alváshigiénia)

A nyugodt, pihentető alvást számos tényező befolyásolhatja (pl. környezeti hatások, a matrac minősége, hőmérséklet, fényviszonyok, étkezési szokások stb.), ha törekszünk az alváshigiéniára vonatkozó szabályok betartására, akkor – amennyiben más, az alvást negatívan befolyásoló tényező nem áll fenn – könnyen visszatalálhatunk egészséges alvásritmusunkhoz.

Lazítás

Az alvászavarok gyakran hosszabb idő alatt alakulnak ki. Hasonlóan egész sok időre lehet szükség a zavar megszűnéséhez. Felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, ha megfelelően képzett szakember segítségével elsajátítunk olyan technikákat (relaxációs gyakorlatok, autogén tréning, légző gyakorlatok stb.), melyeknek rendszeres gyakorlása segíti az elalváshoz szükséges ellazulást.

Gyógyszeres segítség

Vény nélkül kapható gyógyszer.

Tény, hogy hiába akarjuk nagyon, az alvást nem lehet erőszakkal elérni. Az alvás hiánya miatt másnap ingerültek, feszültek vagyunk, és még nehezebben tudunk megfelelni az elvárásoknak. Ha eljön az este, már előre félünk, hogy megint nem tudunk majd elaludni.

Minél inkább erőlködünk, annál távolabb kerülünk a sikeres elalvástól. Ilyen esetben egy enyhe nyugtató hatású altatószer segíthet kitörni az ördögi körből.

Az alvászavar egyénenként változó módon, és különböző okokból jelentkezhet. A probléma megszüntetéséhez az életmód, az alvási szokások rendezése mellett a kiváltó ok kezelése is szükséges. Átmenetileg, vagy tartósan indokolttá válhat altatószerek adása.

Enyhébb esetekben érdemes a három gyógynövény – macskagyökér, komló, citromfű – kivonatát tartalmazó Sedacur forte tablettát segítségül hívni. Nem okoz hozzászokást, függőséget, nem befolyásolja más gyógyszerek hatását, sem pedig a nappali közérzetet, ezért hosszabb távú kezelésre is kiválóan alkalmas. 

Ha a panaszok két hétnél hosszabb ideje fennállnak, vagy rosszabbodnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni a háttérben meghúzódó okok tisztázására. Súlyosabb alvászavarok kezelése minden esetben orvosi feladat.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!