Pénz és hivatás

Hogyan spóroljatok a pasiddal? Egyszerű tippek, hogy több maradjon a zsebetekben

Hogyan spóroljatok a pasiddal? Egyszerű tippek, hogy több maradjon a zsebetekben

A pénz rögtön nem magánügy, amikor kapcsolatban vagy, hiszen már nem csak a saját költségeidre kell odafigyelned, hanem azzal kell számolnod, hogy ketten vagytok. Ezentúl mindent feleztek majd? Leosztjátok, hogy egyes dolgokért te fizetsz, valamit pedig ráhagysz a pasidra vagy valami másban állapodtatok meg? Bárhogy is van, az fontos, hogy minden hónapban tudjatok egy kicsit spórolni, ami párban talán még könnyebb is. Lássuk hogyan!

Közös lak

Ha közös lakásban laktok és nem kell fenntartanotok két albérletet vagy két lakást, azzal szuper sokat spórolhattok egy hónapban.

Ez nem azt jelenti persze, hogy csak emiatt érdemes összeköltözni, és rögtön kezdjetek el összebútorozni, de ha már eljött az a pont, hogy komolyan gondoljátok egymással a jövőt, akkor érdemes az együttlakást is kipróbálni.

Nem csak azért persze, mert lakva ismerszik meg az ember, de ha belegondolsz, így a rezsi, a lakbér és minden költség a dupla helyett felére csökken.

Közös tervezés

Amikor egy ideje együtt éltek, akkor szinte elkerülhetetlen az, hogy legyenek olyan költségek, amiket megosztotok egymással.

Ehhez szükséges, hogy mind a ketten képben legyetek azzal, hogy egy-egy hónapban mire mennyit költötök, és ez hogyan oszlik el ahhoz képest, hogy mennyit kerestek.

Amikor megvannak az egyes tételek, az már csak rajtatok áll, hogy hogyan osztjátok meg a költségeket, azaz a rezsit és a kaját például felezitek, de a fennmaradó összeget külön-külön költitek el vagy teszitek félre.
 

Gyűjtsetek közösen

Lehet, hogy már mielőtt összejöttetek, akkor is benned volt, hogy minden hónapban félretegyél egy kis pénzt, és ezt továbbra is folytatni szeretnéd. Ezt nagyon jól teszed, hiszen mindig jól jönnek ezek a félretett összegek, amikor vészhelyzet van vagy csak szimplán a nyaralásra szánt összeget egészítenéd ki.

Amellett, hogy egyedül is félreteszel a saját kis céljaidra, azt tanácsoljuk, hogy legyenek olyan közös céljaitok is, amikre együtt spóroltok. Ez lehet akár egy kidekorált befőttesüveg a nappaliban, amiben egy szuper nyaralásra, lakásfelújításra vagy kocsira gyűjtötök, a fontos csak az, hogy beszéljétek meg, hogy ki mennyit dob bele, hogy ebből később ne legyen konfliktus!

Egyetek együtt

Ha éltél már egyedül, akkor azzal biztosan tisztában vagy, hogy egy főre főzni vagy bevásárolni a legdrágább mulatság. Ha van párod, akkor sokat spórolhattok a bevásárlásokon és a mindennapi étkezéseken, ha együtt esztek és előre elkészítitek az ételeket.

Nem kell sokáig utánaszámolgatni, hidd el, hogy ha előre mindig magatoknak főztök, akkor nem csak anyagilag jártok jobban, de hirtelen sokkal egészségesebben fogtok étkezni, így nem árt előkeresni néhány jól bevált receptet és időnként beiktatni egy-egy közös főzést!

Egy kis pszichológia

A praktikus tippek után jöjjön egy kis pszichológia. Azon túl, hogy közös céljaitok vannak, együtt laktok vagy már nyitottatok is egy közös számlát, már önmagában az is sokat segít, ha úgy beszéltek a pénzügyekről, mint egy közös dologról az életetekben.

Ha a másik azt érzi, hogy ez számodra is ugyanannyira fontos, mint neki, akkor nem csak sokkal jobban vigyáz majd a pénzre és extrán is odafigyel, de mindent, amit együtt raktok össze, sokkal jobban fog is értékelni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást