Hogyan értékesítsd a kézimunkáidat

Hogyan értékesítsd a kézimunkáidat

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan értékesítsd a kézimunkáidat

Sokan készítenek otthon különböző dolgokat, legyen az ékszer, terítő, festmény vagy bármi más.

Amikor sikerült eladnod az első darabot, különösképp szeretnéd ha a hobbid akár a munkáddá válhatna. Jól eső érzés, ha az általad készített tárgyakra van igény.
Hogyan lehet eljutni a hobbitól a jövedelemig , ezt itt megtudhatod.

Hol kezdjem?

Előszőr is tisztáznod kell magadban mit fogsz készíteni. Előfordulhat, hogy több mindennel meg kell próbálkoznod mi előtt rájössz, milyen kézműves feladat illik leginkább hozzád. Lehet, hogy gyöngyöt fűzni kiválóan tudsz, de a horgolótűvel nem tudsz bánni.
Nézz körül a közelben, hol lehet beszerezni a feladathoz szükséges eszközöket és anyagokat. Ha ebben az irányban rendeznek kézműves képzéseket, érdemes ellátogatni, rengeteg technikával és ötlettel gazdagodhatsz.
Ne feledd, ha komolyan gondolod ezt az üzletet, számolnod kell a költségekkel is. Mi előtt elkezdenéd, el kell sajátítanod minnél jobban az adott technikát.

Hol adod el a portékát?

Többféle lehetőség is létezik a kézzel készített tárgyak eladására. Előszőr is ott vannak az üzletek, esetleg kézműves standok. Bérelhetsz standot magadnak egy forgalmas helyen, esetleg lebeszélheted egy üzletfőnökkel a tárgyaid eladását, természetesen egy százalékért cserében.
Ha terítőket varrsz vagy horgolsz, keresd fel a méterárú és lakberendező üzleteket. Ha ékszereket készítesz gyöngyből, kövekből, bőrből próbálkozz az ezeknek megfelelő üzletekben. Ugyanígy ha gyerekholmikat varrsz vagy kötsz, keresd fel a gyerekruha üzleteket.
Tudjuk, sok utánjárás szükséges, de ha egyszer kifejlődik a bizalom az üzlettulajdonos és közted, nem lesz nehéz dolgod értékesítened a tárgyakat.

Ha értesz az internethez, készítsd el a saját virtális üzletedet. Te egyedül leszel felelős az eladásért, marketingért, promóciókért. Egy weboldal fenntartása nem túl költséges, ráadásul egyre nagyobb a neten vásárlók száma.
A Twitter és Facebook segíthetnek a reklámban, jó hely arra, hogy megtaláljanak az emberek.
Ezeken a közösségi portálokon a termékeid híre a barátaidtól kiindulóan „szájról szájra” terjed, így kihozhatod a legtöbbet belőle.
Ha szerencsés vagy egy-egy ilyen piramisjáték nagyon jól elindíthatja az üzletedet. Érdemes licitálós oldalakra feltenned a tárgyakat. Készíts jó minőségű fotókat és rövid leírást hozzájuk, így nagyobb bizalommal fogják megvásárolni.

Érdemes üzletben árulni?

Ha elég szerencsés vagy, találsz kis butikokat a közeledben, akik nyitottak az árud eladására. Mivel az árakat versenyképesen kell beállítani, ezért lehet, hogy nagykereskedelmi ár szerint lesz árazva a termék, így nem nyersz annyit, amennyit szeretnél.
Arra is kell figyelned, hogy az online üzletedben és a boltokban egységes legyen az ár, mert ha az interneten olcsóbban is hozzá lehet jutni, az üzlettuljadnos nem lesz túl boldog. Az online áraknak tehát a kereskedelmi árakat kell tükrözniük.

Gondolj a kis dolgokra is

Az emberek szeretik az apró figyelmességeket, ezért figyelj a névjegykártyádra, a csomagolásra és a céged imázsára. Építs ki eg klassz márkát, amit könnyen felismernek az emberek, ez a jó üzlet kulcsa. Egy kézzel írt köszönőkártya és a gyors háhozvitel hosszú távú befektetés.
Nemcsak visszatérő ügyfeleket nyersz, hanem másoknak is ajánlva lesz a céged. Adhatsz promóciókat a visszatérő ügyfeleknek, vagy jutalmazhatod amennyiben hozzák barátaikat.
Ha van egy márkád, amiről mindeki beszél, akkor félúton vagy a sikerhez.

Maradj gyakorlatias

Persze, annyira izgalmas és kreatív dolog kézműveskedni, de az üzlet már nem szórakozás.
Ügyelned kell arra, hogy mindent lejegyezz és nyílván tarts: számon tartsd a készletedet, mekkorák a költségek és mennyi a nyereség. Ha alábecsülöd az árud értékét, a kiadások pedig nagyok, akkor nem maradsz nyereséggel, hiába a befektetett munka.
Ne feledd, adót fizetned kell minden eladott termék után.

Kézműveskedni nagyszerű dolog, és ha pénzt keresel vele, még nagyszerűbb. De hogy mennyit nyersz rajta, az csak rajtad áll. Ha csak barátaidnak szeretnél ajándékot készíteni, akkor így is rendben van. Attól, hogy tehetséged van hozzá nem muszály pénzkeresési forrásnak tekintsd a hobbid.
Azért kezdtél kreatív dolgokat létrehozni, mert egy jó kikapcsolódás volt számodra, mert élvezted csinálni. Ez pedig így is kell, hogy maradjon.
 

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!