3 jel, hogy toxikus a főnököd – Ha igazak rá, menekülnöd kell!

3 jel, hogy toxikus a főnököd – Ha igazak rá, menekülnöd kell!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 3 jel, hogy toxikus a főnököd – Ha igazak rá, menekülnöd kell!

Egy rossz főnök teljesen tönkreteheti a mindennapjaidat: hatására állandó gyomorgörccsel mész majd a munkahelyedre, feszült és elégedetlen leszel, valamint az önbecsülésed is fokozatosan romlani fog. Adódhat a kérdés, vajon miért akarná bármelyik felettes, hogy így érezze magát valamelyik beosztottja? Bár a cég szempontjából a főnöködnek sem érdeke, hogy tönkretegye az életedet, mindannyian tudjuk, hogy gyakran nem az ideális jelöltek kerülnek magas pozíciókba…

Mindenről mélyrehatóan kifaggat

Természetes, hogy az állásinterjún, vagy amikor még viszonylag friss munkaerő vagy, sokat kérdezősködnek rólad a kollégáid, és a főnököd is kíváncsibb az átlagnál. Szeretnének megismerni, és főleg az első három, kritikus hónapban igyekeznek a lehető legtöbbet megtudni rólad, hogy aztán jó döntést hozhassanak veled kapcsolatosan. Aggasztó ugyanakkor, ha a főnököd mindenkin túltesz a kérdéseivel és esetleg olyanokról is kifaggat, amikről nem lenne joga, vagy azt érzed, hogy állandóan megkérdőjelez. Utóbbi részben utalhat arra, hogy nem figyel eléggé rád, és azért ismételteti el veled rendszeresen a válaszaidat, mert túlságosan felületes, lekezelő. Ez éppúgy aggasztó, mintha azért faggatna, mert nem bízik benned, megpróbál lefülelni, attól tart, hogy nem mondasz igazat… Hosszútávon az ilyen főnök sajnos hajlamos az áskálódásra, az övön aluli húzásokra, és amiatt is aggódhatsz, hogy rendszeresek lesznek a különféle „számonkérések”, márpedig ez állandóvá teheti a munkahelyi szorongásodat.

Lekezelően viselkedik veled

Az a felettes, aki lekezelően, durván viselkedik veled, sokkal inkább csak főnök státuszban díszeleghet, nem pedig vezetőként. Nem nehéz felismerni egy ilyen munkáltatót, és bizony alaposan el kell gondolkoznod, a keze alá akarsz-e dolgozni. Persze vannak olyan munkakörülmények, vagy pozíciók, amik megkövetelik a távolságtartást és azt, hogy a főnököd éreztesse, nem vagytok egy szinten – bármennyire is rosszul tud ez esni. Azonban, ha ez a főnök remekül menedzseli a csapatot és nagyon hatékony munkára bír benneteket, akkor a modora még nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz ember. Megeshet, hogy csupán egy kötelező szerepet játszik el a cél érdekében. Ez viszont sajnos a ritkábbik eset, és a lekezelő, udvariatlan főnök gyakran pontosan olyan, amilyennek mutatja magát. A többség ezzel kompenzálja hiányos és hibás vezetési képességeit, ami viszont sovány vigasz számodra. Hosszútávon nem lehet eredményesen és nyugodtan együtt dolgozni egy ilyen főnökkel, úgyhogy jobban teszed, ha szeded a sátorfádat. 

Túlságosan nagyra van magával

Egy jó vezető kétségtelenül magabiztos és helyén van az önbizalma, de ez sosem csaphat át dicsekvésbe, vagy az elért eredmények kisajátításába. Ha a cég sikereiről jól láthatóan úgy beszél, mintha azok kizárólag az ő érdemeit szolgálnák, akkor ez a főnök alighanem a te életedet is meg fogja keseríteni. Nem túl jó érzés, amikor valaki learatja helyettünk a babérokat, és a tulajdonosok úgy veregetik meg a vállait, mintha az elért eredményekhez senki más nem tett volna hozzá semmit. Ez nem csak a szóbeli megerősítés miatt lehet hátrányos számodra, hiszen nem is mindenkinek mérvadó, hogy kapott-e dicséretet az éves értékelés során, vagy sem. Az elismerés bizony nem csak szavakból áll egy cég életében, hanem különféle anyagi juttatásokból, jobb körülmények biztosításából és így tovább. Amennyiben a te főnököd úgy értékeli, hogy a munka gyümölcse kizárólag az ő érdeme, úgy aligha várhatod el, hogy fizetésemelés kapj, nagyobb irodához juss, vagy akár előléptetésben reménykedj. Márpedig hosszútávon nem csak a stresszes munkakörülmények, vagy éppen a megalázó kérdések, helyzetek mérgezik a mindennapjaidat: az is toxikusan hathat rád, ha nem kapsz szóbeli és kézzel fogható elismeréseket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást