Nem hinnéd, de szakértők szerint rákot okozhat a géllakkozás

Nem hinnéd, de szakértők szerint rákot okozhat a géllakkozás

Címlap / Életmód / Egészség / Nem hinnéd, de szakértők szerint rákot okozhat a géllakkozás

Nem gyakran gondolunk bele, hogy a géllakkozás alatt használt UV-lámpa komoly veszélybe sodorja az egészségünket – pedig azt már mindenki tudja, hogy óvatosan kell napozni, nehogy bőrrákot kapjunk, az ilyen készülékekkel mégis senki nem köti össze a betegség kialakulásának esélyeit. Pedig szakértők szerint megnövelheti a rák megjelenésének valószínűségét, ha gyakran géllakkoztatod a körmeidet.

Az otthoni változatokkal alapvetően nincs probléma, de a szépségszalonokban kapható, erős fénnyel dolgozó verziók már problémásabbak lehetnek.

Az ilyen UV-lámpákból ugyanis ultraviola fény és ezzel együtt sugárzás is érkezik, még akkor is, ha LED-lámpaként reklámozzák őket. Leginkább UVA fényt bocsátanak ki, amelyekről korábban kutatások már bebizonyították, hogy a bőr korai öregedéséhez és a bőrrák kialakulásához is hozzájárulnak. Értelemszerűen minél gyakrabban csináltatod a körmödet, annál nagyobb a veszély, de szakértők szerint azért nem kell túlságosan izgulni: nem közelíti meg a mennyiség egy átlagos szoláriumban kapott UV-sugárzást, annak ellenére, hogy nem elhanyagolható azért.

Nyilvánvaló, hogy a bőrgyógyászok a szolárium használatától is intenek, a körmös UV-lámpa sem sokkal jobb, még akkor is, ha nem éri akkora sugárzás a bőrödet.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást