Hírek

Nem hinnéd, de szakértők szerint rákot okozhat a géllakkozás

Nem hinnéd, de szakértők szerint rákot okozhat a géllakkozás

Azt azért sejteni lehet, hogy a géllakkokban nem sok természetes anyag van, több összetevőjükről mondják, hogy rákkeltő lehet. Ennél azonban sokkal nagyobb veszély lehet maga a géllakozás folyamata, konkrétabban az UV-lámpa, ami megnövelheti a bőrrák kialakulásának esélyét, ha túl sokat használod.

Nem gyakran gondolunk bele, hogy a géllakkozás alatt használt UV-lámpa komoly veszélybe sodorja az egészségünket – pedig azt már mindenki tudja, hogy óvatosan kell napozni, nehogy bőrrákot kapjunk, az ilyen készülékekkel mégis senki nem köti össze a betegség kialakulásának esélyeit. Pedig szakértők szerint megnövelheti a rák megjelenésének valószínűségét, ha gyakran géllakkoztatod a körmeidet.

Az otthoni változatokkal alapvetően nincs probléma, de a szépségszalonokban kapható, erős fénnyel dolgozó verziók már problémásabbak lehetnek.

Az ilyen UV-lámpákból ugyanis ultraviola fény és ezzel együtt sugárzás is érkezik, még akkor is, ha LED-lámpaként reklámozzák őket. Leginkább UVA fényt bocsátanak ki, amelyekről korábban kutatások már bebizonyították, hogy a bőr korai öregedéséhez és a bőrrák kialakulásához is hozzájárulnak. Értelemszerűen minél gyakrabban csináltatod a körmödet, annál nagyobb a veszély, de szakértők szerint azért nem kell túlságosan izgulni: nem közelíti meg a mennyiség egy átlagos szoláriumban kapott UV-sugárzást, annak ellenére, hogy nem elhanyagolható azért.

Nyilvánvaló, hogy a bőrgyógyászok a szolárium használatától is intenek, a körmös UV-lámpa sem sokkal jobb, még akkor is, ha nem éri akkora sugárzás a bőrödet.

Érdemes egyébként a bőrrák kialakulásán túl a bőröd öregedésével is foglalkozni, hiszen ezt is felgyorsíthatja az UV-lámpa használata, és egyébként is a kezek bőrén látszik meg az emberen először az öregedés. Ha sokat van ilyen lámpa alatt a kezed, gyakrabban krémezd erős, zsíros krémmel, hogy ne száradjon ki annyira.

Az UV-sugárzás elleni védekezés pedig egyszerűbb, mint gondolnád: azon túl, hogy lehet speciálisan erre a célra kapható kesztyűket felvenni, ahol csak a körmöd van kinn a ruhadarabból, egyszerűen elég, ha bekened a kezedet legalább 30 faktoros naptejjel, mielőtt elindulsz a szépségszalonba. Ez már biztosít annyi védelmet, hogy ne nőjön az esélyed a bőrrákra, és még a körmöd is szép lehessen mellé.

Kezeld a karodat és a kezedet is úgy, mint bármelyik másik testrészedet, és ha sugárzás éri, védd tőle – még akkor is, ha csak a körmösödhöz mész.

Kép forrása: robertprzybysz/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást