5 hiba, amit biztosan elkövetsz, amikor rúzst használsz

5 hiba, amit biztosan elkövetsz, amikor rúzst használsz

Címlap / Stílus / Arc / 5 hiba, amit biztosan elkövetsz, amikor rúzst használsz

A hibátlan és elegáns megjelenés nem lehet teljes egy szép rúzs nélkül. Egy jól megválasztott szín feldobja az egész öltözéked és magabiztosságot kölcsönöz. Azonban a rúzs viselése mögött több van, minthogy szimplán fogunk egyet és magunkra kenjük.

Nézzük, mik azok a tipikus hibák, amiket rendszeresen elkövetünk rúzsozáskor és hogyan kerüljük el őket.

1. Kiszáradt ajakra viszed fel a rúzst

Ajkunkon nincsenek faggyúmirigyek és nagyon vékony rajta a bőr is, azért szárad ki olyan könnyen és ezért van az is, hogy a cserepes ajkak elleni küzdelem a rendszeres vízivással kezdődik, ami azt jelenti hogy legalább négy, de inkább hat pohárral kellene fogyasztanunk naponta.

Ha ez nem segít, akkor a vazelin lehet a megoldás. Ajánlatos időnként ajkunkat is radírozni, de csak finoman. Az exfoliálás eltávolítja az elhalt bőrsejteket és segít a kiszáradt ajkakat újra simává varázsolni. Ha sokszor repedezik ki a szád, rúzsozás előtt használj ajakbalzsamot, úgy simább lesz a végeredmény.

2. Túl erős, vagy elnagyolt szájkontúr

A kilencvenes évek egyik – mai szemmel már borzongató – trendje volt a rúzsnál több árnyalattal sötétebb szájkontúrceruza használata. Ma már szerencsére nem divat, de a kontúrozást így is sokan elrontják. Mivel napjainkban a dús, vastag száj a szépségideál, sokan hajlamosak arra, hogy a kontúrt használják „ajakfeltöltés” gyanánt és túlhúzzák szájuk körvonalát.

Ez kis mértékben működik is, de mikor sokkal nagyobbra rajzoljuk ajkunkat, az szembetűnő és úgy nézünk ki vele, mint egy bohóc. A szájkontúr hanyagolása szintén nem ajánlott, hiszen csak nagyon keveseknek adatott meg, hogy tökéletes vonalú, dús ajkakkal születtek, így egy kis halvány hangsúlyozás mindenkinek jól áll.

3. Túl sok szájfényt viszel fel

Ugyan a legtöbb fiatal lány úgy gondolja, hogy egy száj nem lehet elég csillogó, sajnos jóból is megárt a sok. Az egyik legnagyobb hiba, hogy túl sokat kennek fel a termékből, pedig a harmatos ajkakat varázsoló szájfényekből elég egyetlen réteg is.

A sztársminkesek azt tanácsolják, hogy szájfény alá ne is használjunk feltétlenül rúzst, bőven elég, ha szájkontúr ceruzával rajzoljuk körbe és satírozzuk be ajkainkat, így elkerülhető, hogy a túl sok réteg ragacsos benyomást keltsen.

Ha természetes hatásra törekszünk, elég, ha ajkunk közepére kenünk egy keveset a szájfényből. 

4. Nem illik a szín arcbőrödhöz

Kevesen tudják, de ahogy az alapozóknak is vannak különböző altónusai, úgy a rúzsoknak is van és nem figyel elég nő arra, hogy rúzsa színe illeszkedjen természetes bőrszínéhez. Ha sárgás altónusú a bőröd, használj melegebb színeket, ha rózsaszín az altónusod, akkor olyan színű rúzst válassz, amiben kékes vagy lilás árnyalatok vannak.

Akinek olíva színű a bőre, a sminkesek szerint bármilyen színt hordhat, míg a világos bőrűeknek azt tanácsolják, hogy kerüljék a nagyon világos színeket és a sárgás árnyalatokat, mert az sápaszthatja őket.

A sötét bőrűeknek szintén nem ajánlott a túl világos rúzs, inkább a sötét, mély tónusok állnak jól nekik. 

5. Túl sötét színre fested

Nagyon kevés alkalom van, amikor indokolt a túl sötét rúzs. A sötét szín ugyanis egyrészt optikailag kisebbé varázsolja a szánkat, így azoknak, akiknek nincsenek vastag ajkaik, eleve nem ajánlott a mélybordó, vagy a sötétlila rúzs. (utóbbival pláne vigyázzunk, mert öregít is!) Ha rúzsunk nemcsak sötét, de még matt is, még keskenyebbnek fognak tűnni ajkaink.

A lágyabb, világosabb árnyalatok viszont optikailag teltebb ajkakat eredményeznek, főleg egy kis szájfénnyel megspékelve. 

Képek: vitaliibondar/depositphotos.commaximiv/depositphotos.com, mariyaL/depositphotos.com, VitaliiBodnar/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást