Az étkezési szokásainkat a klímaválság nagyon komolyan átalakíthatja, és lehet, hogy le kell majd mondanunk olyan dolgokról, amik ma mindennaposnak tűnnek. Míg a történelem során bizonyos élelmiszerek, például a kávé, a csokoládé és a fűszerek luxuscikkek voltak, ma ezek az élelmiszerek számos fejlett országban a szupermarketek alapanyagai. A hőmérséklet emelkedése és a megbízhatatlan csapadék azonban a következő évtizedekben újra megfordíthatja ezt.
3/5 Fűszerek
A fűszerek évezredeken keresztül a gazdagság és a hatalom megtestesítői voltak. Az aromás fűszerek iránti kereslet elindította az első globális kereskedelmi útvonalakat, hatalmas birodalmakat hozott létre és meghatározta a világgazdaságot. Ma a fűszerek mindenütt jelen vannak, és gyakran a legolcsóbb termékek a szupermarketek polcain. De visszatérhetnek luxuscikkekké - mondja Zurek.
A fűszernövények már most viselik a klímaváltozás terheit. A magas csapadék és páratartalom termékeny táptalajt biztosít a kártevőknek, például a levéltetveknek és az olyan betegségeknek, mint a lisztharmat. Kasmírban, India legnagyobb sáfránytermesztési régiójában a száraz körülmények pusztították el a termést betakarítás előtt.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!