Háztartás / Otthon

Háztartási eszközök, amik 25 éven belül teljesen eltűnnek

Háztartási eszközök, amik 25 éven belül teljesen eltűnnek

Ébresztőóra

Régen még elképzelni sem tudtuk azt, hogy egy nap majd csak emlék lesz az éjjeli szekrényen álló ébresztőóra! Pedig ma már nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy nem a mobiltelefon zenéjére kelnek; annak ellenére, hogy egyébként a klasszikus órák sokkal egészségesebbek. Nem bocsátanak ki magukból kék fényeket és elektromágneses hullámokat, amelyek megzavarhatják az alvást, ráadásul ébredés után nem terelik el a figyelmünket a bejövő üzenetekkel és közösségi médiával. Azonban 25 év múlva valószínűleg még annyian sem fogják használni az ébresztőórákat, mint most, amelyek így teljesen eltűnnek az életünkből.

Falinaptár

Még viszonylag gyakran találkozunk háztartásokban a falra kiakasztott naptárral (pláne az idősebb korosztálynál), de a fiatalabb generáció tagjai már nem a falinaptárra vésik fel, hogy 5 órakor találkozójuk van. Ezt a funkciót is kiváltotta a mobiltelefonunk, ahol pillanatokon belül bepötyöghetjük a tervezett programokat. Azt is kérhetjük, hogy emlékeztessen rájuk a készülék bizonyos időközönként. Noha dekorációként a klasszikus naptár biztosan nyerne a telefonnal szemben, de a naptár funkcióban az utóbbi látszik győzedelmeskedni.

Műanyag éthordók

A globális felmelegedés hatására egyre többen veszik észre, mennyire fontos a tudatos életmód követése. Ezért az emberek már kétszer is meggondolják, költsenek-e nejlonzacskóra, a kimérős üzletek iránti érdeklődés egyre növekszik, ennek következtében pedig a műanyag szerencsére lassan a háttérbe szorul. Ezért bár most még műanyag ételhordó szinte minden háztartásban van, ráadásul a házhozszállításra rendelt ételeket is ebben hozzák ki, nagyon úgy fest, hogy 25 év múlva már ez is csak emlék lesz.

serezniy/istockphoto.com

Tradicionális riasztók

A tradicionális riasztók korszaka is lejáróban van. Míg régen a különböző drótok és számkódok jelentették a biztonságot, addig most már egy sokkal modernebb kapu is megnyílik előttünk. A különböző vezeték nélküli, internethez kapcsolódó eszközök, valamint a mozgásérzékelős detektorok mára már sokkal népszerűbbek, hiszen bárhol vagyunk, rögtön rá tudunk nézni a lakásra, ha pedig valami furcsaság történik, értesítést kapunk róla. Ezek után nem meglepő, hogy a legtöbben inkább az új technológiára váltanak át.

Távirányítók

Hány távirányító lapul az otthonodban? Valószínűleg akad néhány, de könnyen lehet, hogy 25 év múlva már ezekre sem lesz szükséget. Nem, még a tévéhez sem! Az utóbbi időben már egyre több helyen leváltják a mobiltelefonok a távirányítókat az okoskonnektoroknak köszönhetően, de a hangvezérlésű eszközök is fokozatosan teret hódítanak. Most még szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a hangunk utasításait kövesse a tévénk vagy a hálószobai lámpa, de hamarosan akár ez lehet a megszokott!

DVD, CD, kazetta

Már most alig találni olyan háztartást, ahol még az emberek kazettát néznek, vagy CD-ről hallgatják a kedvenc dalaikat. Ezeknek az eszközöknek csak rövid ideig nyílt lehetőségük a térhódításra. Bár a 2000-es évek elején már az menőnek számított, ha a kocsi rádiójában lehetett lemezt hallgatni, ma már inkább nosztalgikus hangulata van ennek, mintsem funkciója. És 25 év múlva, amikor a 2010-es év gyermekei felnőnek, számukra már nem sokat fognak jelenteni ezek a tárgyak, így fokozatosan eltűnnek majd a hétköznapokból.

Vezetékes telefonok

Emlékszel még, amikor minden telefoncsörgés rejtély volt, hiszen sosem tudhattad, ki hív titeket otthon? A vezetékes telefonok egykor minden háztartás alapkellékei voltak, és nem volt olyan család, ahol ne lett volna belőle a lakásban. Az pedig aztán pláne menő volt, ha valakinek olyan vezetékes telefonja volt, amihez már nem tartozott vezeték, így lehetett fel-alá sétálni a szobában beszélgetés közben. Ma már a legtöbben rég megváltak ezektől a készülékektől, vagy maximum nosztalgikus emlékük miatt tartják meg őket, díszként, a polcon.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást