Amire szükséged lesz:
– nyers, zsíros biotej
– só
– nedvességátengedő anyag (a sajtok készítésénél is használnak) vagy levesszűrő
– vajlapát
– befőttes üveg
A vaj elkészítése
1. A friss tejet hagyd hűtőben állni 12-24 órát, amíg a tejszín feljön a tetejére. Egy nagy kanállal szedd le a tejszínt a tetejéről.
2. Hagyd a tejszínt szobahőmérsékletűvé válni.
3. Öntsd a tejszínt egy kis befőttesüvegbe, és zárd le.
4. Rázd addig a tejszínt, amíg vajcsomók nem kezdenek megjelenni benne és a folyadék nagyrésze szilárddá nem válik. Készülj fel, hogy SOKAT kell rázni a befőttesüveget!
5. Öntsd le a kicsapódott írót a vajról.
6. Öntsd rá hideg vizet. Óvatosan rázd össze.
7. Az anyagot tedd a befőttesüvegre és fordítsd át. Kösd össze az anyagot és hagyd átcsepegni rajta az összes vizet. Alternatív megoldásként levesszűrő is jó.
8. Addig öntsünk rá újra és újra vizet, ameddig a lecsepegett víz ki nem tisztul. Az írótól ugyanis savanyú ízű a vaj és hamarabb elromlik.
9. Tegyük a vajat hideg felületre (pl. márványlap vagy vágódeszka). Egy vajlapáttal törjük szét és nyomjuk ki belőle a folyadékot.
10. Ha tetszik sózzuk és keverjük alaposan össze a vajat. Egy fedővel ellátot tárolóba tegyük bele a vajat úgy, hogy átvegye az edény formáját. Tegyük hűtőbe, vagy a felesleget mélyhűtőbe.
Bien tipp: Helyezz néhány üveggolyót a befőttesüvegbe mielőtt melekanalazod a tejszínt. Így hamarabb kicsapódik az író a vajból.