Házi vajkészítés tejből

Házi vajkészítés tejből

Címlap / Életmód / Receptek / Házi vajkészítés tejből

Nincs finomabb a friss, krémes vajnál. Nem kell más hozzá csak friss, zsíros tehén- vagy kecsketej.

Amire szükséged lesz:

– nyers, zsíros biotej
– só
– nedvességátengedő anyag (a sajtok készítésénél is használnak) vagy levesszűrő
– vajlapát
– befőttes üveg

A vaj elkészítése

1. A friss tejet hagyd hűtőben állni 12-24 órát, amíg a tejszín feljön a tetejére. Egy nagy kanállal szedd le a tejszínt a tetejéről.

2. Hagyd a tejszínt szobahőmérsékletűvé válni.

3. Öntsd a tejszínt egy kis befőttesüvegbe, és zárd le.

4. Rázd addig a tejszínt, amíg vajcsomók nem kezdenek megjelenni benne és a folyadék nagyrésze szilárddá nem válik. Készülj fel, hogy SOKAT kell rázni a befőttesüveget!

5. Öntsd le a kicsapódott írót a vajról.

6. Öntsd rá hideg vizet. Óvatosan rázd össze.

7. Az anyagot tedd a befőttesüvegre és fordítsd át. Kösd össze az anyagot és hagyd átcsepegni rajta az összes vizet. Alternatív megoldásként levesszűrő is jó.

8. Addig öntsünk rá újra és újra vizet, ameddig a lecsepegett víz ki nem tisztul. Az írótól ugyanis savanyú ízű a vaj és hamarabb elromlik.

9. Tegyük a vajat hideg felületre (pl. márványlap vagy vágódeszka). Egy vajlapáttal törjük szét és nyomjuk ki belőle a folyadékot.

10. Ha tetszik sózzuk és keverjük alaposan össze a vajat. Egy fedővel ellátot tárolóba tegyük bele a vajat úgy, hogy átvegye az edény formáját. Tegyük hűtőbe, vagy a felesleget mélyhűtőbe.

Bien tipp:
Helyezz néhány üveggolyót a befőttesüvegbe mielőtt melekanalazod a tejszínt. Így hamarabb kicsapódik az író a vajból.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást