Ez a hajtípus szívja be leginkább a kellemetlen szagokat – és amit tehetsz ellene

Ez a hajtípus szívja be leginkább a kellemetlen szagokat – és amit tehetsz ellene

Címlap / Stílus / Haj / Ez a hajtípus szívja be leginkább a kellemetlen szagokat – és amit tehetsz ellene

Ismerős a helyzet, amikor a nagyid rántott húst készít ebédre és a látogatás után hazaérve extra olajszagú a hajad? A orrunk rengeteg szagot képes felismerni, közülük néhány – például a füst, vagy a sütőolaj – pedig hosszabb ideig is a hajunkban, ruhánkban marad.

A kellemetlen vagy émelyítő szagokra megoldás a hajmosás, azonban ez nem mindig megoldható, illetve van egy bizonyos hajtípus, aminél viszonylag gyakran előfordul ez a probléma. 

A haj struktúrája fontos szerepet játszik a kellemetlen szagok beszívásában. A hajszál három rétegből áll: a kutikulából, kortexből és a medullából. A kutikula elhalt, egymást átfedő sejtekből épül fel, ez adja a hajszál külső rétegét. A cortex a hajszál legvastagabb része, ami a hajszínért felel, a medulla pedig a hajszál belső, puha rétege.

A porozitás alapján három kategóriába oszthatjuk a hajat. Az alacsony porozitású haj esetében a kutikulák szorosabban helyezkednek el, a közepes porozitás esetén pedig hézagosabban kapcsolódnak egymáshoz. Az előbbi hajtípus általában göndör és sprőd, nehezen szívja be például a kondicionálót és hosszabb ideig tart, mire megszárad. Ez a hajtípus ugyanakkor pontosan emiatt jellemzően nem szívja magába a füstöt és egyéb szagokat. A közepes és normál porozitású haj könnyebben szívja be és tartja meg a nedvességet, jól tolerálja a különböző kezeléseket, selymes és fényes.

A spektrum másik vége a magas porozitású haj, melynél a kutikula nem zárt teljesen, így a hajszál könnyen felveszi a szükséges nedvességet és tápanyagot, de megtartani már nem tudja ilyen hatékonyan. Erre a hajtípusra egyébként jellemző a szárazság és a szöszösödés is. 

Tinatin1/istockphoto.com

Melyik hajtípus szívja be a szagokat legkönnyebben?

Ahogy az előbbi leírásból kitalálhattad, a legutolsó, száraz hajtípus esetében van a legnagyobb esély arra, hogy a kellemetlen szagok, illetve a verejték és a levegőben található részecskék megtapadjanak rajta és a hajban is maradjanak.

Ennek ellenére viszont szerencsére több megoldás is van a problémára. Hosszú távon a legelőnyösebb, ha kialakítasz egy olyan hajápolási rutint, mellyel hidratáltabb és rugalmasabb lesz a frizurád. Érdemes száraz hajra való, tápláló termékeket használnod. Szintén hasznos, ha nem, vagy csak ritkán használsz hajvasalót vagy hajsütőt. Válassz olyan formázó termékeket, amik segítenek a porózus kutikulát lezárni, ezzel megakadályozzák, hogy a hajad beszívja a kellemetlen szagokat.

Rövid távon pedig megoldást jelenthet a szárazsampon használata, mely felszívja és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ám mivel ettől függetlenül a fejbőrödet nem tisztítja meg, a hajmosást se hanyagold el. Az is segíthet, ha hideg levegővel, hajszárítóval átfújod a frizurád, hiszen így tulajdonképpen olyan, mintha kiszellőztetnéd. A hideg levegő megnyitja a kutikulát és így a kellemetlen szagok távozhatnak belőle. Azonban ennek a módszernek a hátránya lehet, hogy később szöszösebbé és töredezettebbé válik a hajad.

A szárazsamponokhoz hasonlóan a hajparfümök is hasznosak lehetnek ilyen esetben, de a különféle hajbarát esszenciális olajokból te is kikeverhetsz magadnak egy sajátot. A rozmaringolaj például nem csak finom illatot ad, hanem egyes szakértők szerint a hajnövekedést is serkenti. 

Természetesen érdemes a hosszabb távú megoldásokat választanod, ha neked is porózusabb a hajad, vagyis alakíts ki egy, a hajtípusodnak megfelelő rutint és tartsd minél hidratáltabban a tincseidet.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!