Hagyd a múltat, és most már éld az életed! A pszichológus tanácsai

Hagyd a múltat, és most már éld az életed! A pszichológus tanácsai

Címlap / Életmód / Egészség / Hagyd a múltat, és most már éld az életed! A pszichológus tanácsai

Örülök, hogy rátaláltam Louise L. Hay Éld az életed! című könyvére. Kiválasztottam belőle néhány idézetet, amelyek engem leginkább elgondolkodtattak. Ha rászánod magad, hogy a teljes könyvet végigolvasod, rá fogsz döbbenni, hogy mennyi rossz beidegződéssel korlátoztad magad eddig, a lehetőségeid ellenére. Ezt és ezt csináltad eddig és ilyen voltál, de ha felhagysz ezzel a rossz szokással, akkor ezt kaphatod és ilyen lehetsz… Van benne valami. Ha nincs időd vagy kedved pszichológushoz járni, de úgy érzed, hogy szükséged lenne rá, akkor feltétlenül olvasd el!

A szüleink sem tudhatnak mindent

„Mindnyájan áldozatok áldozatai vagyunk, s ők nem taníthattak meg bennünket olyasmire, amit maguk sem tudtak. Ha az anyád, vagy az apád nem tudta, miként szeresse önmagát, hogy is taníthattak volna meg, hogy szeresd önmagadat. Ők minden tőlük telhetőt megtettek, hogy úgy éljenek, miként azt tanulták. Ha szeretnéd jobban megismerni szüleidet, kérd meg, hogy meséljenek gyermekkorukról; s ha megértéssel hallgatod őket, megtudhatod, honnan erednek félelmeik és merev nézeteik. Azok az emberek, akik „mindezt tették veled”, éppoly riadtak és rémültek voltak, mint most te vagy.”

Múltbeli dolgok

„Mindazt, amit ez idáig átéltél, azt múltból hozott gondolataid és elképzeléseid alakították. Azok a gondolatok és szavak formálták őket, amelyeket tegnap, a múlt héten, az előző hónapban, tavaly, tíz, húsz, harminc, negyven, vagy akár több éve gondoltál és mondtál, attól függően, hogy most hány éves is vagy.”
„Ez volt a múltad, amelynek egyszer s mindenkorra vége. Ebben a pillanatban csak az számít, amit most gondolsz, hinni s mondani készülsz. Hiszen ezek a gondolatok és szavak fogják formálni a jövődet.”
„Nincs írott törvény, amely kimondja, hogy csak azért, mert valaha hittél valamit, most már örökre ahhoz kellene tartanod magad.”

Régi sérelmek

„El kell határoznunk, hogy lemondunk a régi sérelmekről és megbocsátunk mindenkinek, magunkat is beleértve.

Talán hirtelenjében nem tudjuk, hogyan fogjunk bele, talán nem is akarunk megbocsátani; de már maga az elhatározás elindítja a gyógyítás folyamatát. Gyógyulásunk érdekében le kell mondanunk a régi sérelmekről és megbocsátanunk mindenkinek, magunkat is beleértve. ’Megbocsátom neked, hogy nem úgy viselkedtél, ahogy elvártam tőled. Megbocsátok és feloldozlak.’ Ez a megerősítés felszabadít bennünket.”
„A múltnak egyszer és mindenkorra vége. Most már nem változtathatunk rajta. (…) Balgaság azért büntetnünk magunkat a jelenben, mert valaki annak idején megbántott.”

Szeretnivaló vagy

„Milyen tökéletes is az ember, mikor még egész kicsi! A kisbabáknak nem kell azon fáradozniuk, hogy tökéletessé váljanak, hiszen már azok, és úgy is viselkednek, mintha tudnák ezt.”
„Ha a gyermek az első esés után felhagyna a próbálkozással, sosem tanulna meg járni.”
„Hihetetlenül merészek. Te is ilyen voltál. Mindnyájan ilyenek voltunk. De attól a perctől fogva, amikor hallgattunk a felnőttekre, akik már megtanultak félni, megtagadtuk saját nagyszerűségünket.”

Szeresd magad!

„… bárminek tűnjék is betegem problémája, én csupán azt kívánom elérni, hogy szeresse önmagát. A szeretet csodálatos gyógymód. Önmagunk szeretete csodákat művel életünkben. Nem hiúságról, önteltségről, vagy gőgről beszélek, hisz mindez nem szeretetből, hanem félelemből fakad. Én arról beszélek, hogy tiszteljük önmagunkat, és hálával tekintsünk testünk és lelkünk csodáira.”
„Az élet csak arra vár, hogy megnyíljunk csodái előtt, hogy érdemesnek érezzük magunkat mindarra a jóra, amelyet számunkra tartogat.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást