Egy, két, há’, éles látás! – Minden, amit a lézeres szemműtétről tudni kell

Egy, két, há’, éles látás! – Minden, amit a lézeres szemműtétről tudni kell

Címlap / Életmód / Egészség / Egy, két, há’, éles látás! – Minden, amit a lézeres szemműtétről tudni kell

„Úgy vigyázok rá, mint a szemem fényére!” – ismerős a mondás, és nem véletlen: a látásunk az egyik legnagyobb kincsünk, szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. A lézeres szemműtétek ma már jó és biztonságos megoldást kínálnak azoknak, akik látásproblémával küzdenek.

– A műtétet egyre profibb műszerekkel és felkészült orvosokkal végzik, alapos előzetes vizsgálatsorozatot követően – tudtuk meg dr. Kelemen Edittől, a budapesti Saint James Szemészeti Központ orvosától. Hazánkban mostanáig már több tízezer sikeres beavatkozás történt. – A 90-es évek óta léteznek ezek az eljárások, és Magyarországon az elsők között végeztek lézeres szemműtétet. Azóta egyre biztonságosabbak lettek ezek a beavatkozások, amelyek mögött mára hosszú távú tapasztalatok állnak – magyarázta a doktornő, akitől azt is megtudtuk, hogy nagyon ritkák a szövődmények, és rendkívül jól jósolható, hogy egy adott beteg szeme hogyan fog reagálni a műtétre.

A fiatal rövidlátók vállalkozóbbak

Dr. Kelemen Edit szerint nincs kiugró változás abban, hogy mennyien jelentkeznek egy ilyen műtétre, de az kétségtelen, hogy egyre több centrum nyílik, amelyik ezzel foglalkozik.

– Egyszerűen annyi történt, hogy elfogadott eljárássá vált a lézeres szemműtét, bekerült a köztudatba – mondja a doktornő, aki szerint leggyakrabban a fiatal rövidlátók vállalkoznak rá, de egyre több a 40-45 év körüli páciensük is, aki a pluszos szemüvegétől szeretne megválni.

Karcagi Dalma (23) táncosnő az első csoportba tartozik, a Szombat Esti Láz egykori táncosa tizenkét éves korától hordott szemüveget, és tíz évvel később szánta rá magát a műtétre. – Nem volt nagyon rossz a szemem, csak mínusz 2-es dioptriát viseltem, de sportolóként, táncosként így is nagyon sokszor gondot okozott a kontaktlencse és a szemüveg is – mesélte. Dalma saját bevallása szerint elhessegetett minden rossz gondolatot, ami a műtéttel kapcsolatban eszébe juthatott, és félelem nélkül vágott bele. – Tudtam, hogy már évek óta vannak lézeres szemműtétek, de a klinika szakmaisága és a rendkívül alapos előzetes vizsgálatok is csak megerősítettek abban, hogy nincs mitől félnem.

A doktornő szerint mire a műtétig eljutnak, a legtöbb pácienssel átbeszélik azokat a kérdéseket, amelyek félelemre adhatnak okot. – Gyakori kérdés, hogy van-e rá esély, hogy visszaromlik a szem a műtét után, de ez nagyon ritka, és többnyire garanciálisan kezelhető. Ma már sokkal jobb és pontosabb lézerek állnak rendelkezésre. Így például attól sem kell félni, hogy valaki félrenéz a műtét közben – ettől is szoktak tartani a betegek –, hiszen kis elmozdulásokat követni tud műszer, nagyobbaknál pedig lekapcsol, így biztosan nem történhet baleset. A pislogástól sem kell félni, mivel egy speciális eszközzel nyitva tartjuk a szemet a műtét idején.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 februári számában olvashatod el!

Szerző: Orcifalvi Anna Nóra

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!