Útmutató a sütődhöz: így használd az 5 népszerű sütési funkciót

Útmutató a sütődhöz: így használd az 5 népszerű sütési funkciót

Címlap / Otthon / Háztartás / Útmutató a sütődhöz: így használd az 5 népszerű sütési funkciót

Alsó és felső sütés

A legtöbb modern, elektromos sütő esetében már eldöntheted, hogy az ételt csak alulról, csak felülről, vagy alulról és felülről is melegítenéd-e. Természetesen mindenhogy átmelegszik az egész sütő, a különbség csak abban van, milyen gyorsan sül az étel alja vagy teteje. Ha csőben sült ételeket vagy felfújtat készítesz, akkor érdemes az alsó és felső sütést egyszerre alkalmazni, így megsül az étel belseje, és ropogós lesz a teteje is.

Ha inkább csak pirítani szeretnél valamit, de félsz, hogy odaég, használd csak a felső sütést, ha pedig inkább puhítanád az ételt, akkor kapcsold a sütőt csak alsó sütés funkcióra.

depositphotos.com

Grillezés

A grillezés ma már nem számít különösebben extra funkciónak, még az elektromos sütőkhöz képest sokkal kevesebb alternatívát kínáló gázsütők többségében is megtalálható. Lényege, hogy inkább az ételek külsejét pirítja meg, nedvességtartalmukat azonban benntartja, így például nem vész el a zöldségek vitamintartalma.

A grillezést sokan csak húsokon használják, pedig érdemes ezt a funkciót kipróbálni akkor is, ha valami izgalmasabb köretet keresel. Grillezni gyakorlatilag bármilyen zöldséget lehet, így csak a fantáziád szabhat határt a megvalósításnak.

Légkeverés

A légkeverés azon túl, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosít, abban is segít, hogy az ételek szagai ne keveredjenek össze. Így például a légkeverés mellett semmi akadálya annak, hogy a sütő alsó rácsán mondjuk a csirkecombokat süsd, a felsőn pedig a desszert süteményt, mert az ételek nem veszik át egymás ízét és szagát.

Szintén érdemes bekapcsolni a légkeverést akkor is, ha alaposan megpakoltad a tepsidet, mert a levegő így folyamatosan mozogni fog a szorosan egymás mellé tett ételek között is, és azok mindenhol, egyformán és alaposan átsülnek.

Hőlégbefúvás

Népszerű funkció a hőlégbefúvás, nem is véletlenül. Ilyenkor egy ventilátor mögül már eleve felforrósított levegő kerül a sütőtérbe, és ott átjárja az ételeket.

A funkció ilyen szempontból tehát nagyon hasonlít a légkeverésre, és lényegében a hatása is megegyezik vele: nyugodtan tehetsz be különböző típusú ételeket egyszerre a sütőbe, nem fogják átvenni egymás szagát.

A hőlégbefúvás nagy előnye még, hogy mivel a levegő már eleve forrón érkezik be, és nem egy alsó, forró felület melegíti fel a sütő egész légterét, az is kizárt, hogy például megégjen valaminek az alja, miközben a teteje még nyers marad.

Lassú sütés funkció

Szintén népszerű funkcióról van szó, legalábbis azok körében, akik hajlandóak időt áldozni a jó ételek elkészítésére. A lassú sütés funkciót akkor használd, ha hosszú időn keresztül, legalább 6 órán át sütnél valamit.

Az így elkészített húsok sokkal porhanyósabbak lesznek, mivel megőrzik a nedvességtartalmukat, és szaftosak, omlósak, ízletesek maradnak. Érdemes kipróbálni például egészben sült ételek esetében!

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!