Útmutató a sütődhöz – Így használd a különböző sütési funkciókat

Útmutató a sütődhöz – Így használd a különböző sütési funkciókat

Címlap / Otthon / Háztartás / Útmutató a sütődhöz – Így használd a különböző sütési funkciókat

Alsó és felső sütés

A legtöbb modern, elektromos sütő esetében már eldöntheted, hogy az ételt csak alulról, csak felülről, vagy alulról és felülről is melegítenéd-e. Természetesen mindenhogy átmelegszik az egész sütő, a különbség csak abban van, milyen gyorsan sül az étel alja vagy teteje. Ha csőben sült ételeket vagy felfújtat készítesz, akkor érdemes az alsó és felső sütést egyszerre alkalmazni, így megsül az étel belseje, és ropogós lesz a teteje is.

Ha inkább csak pirítani szeretnél valamit, de félsz, hogy odaég, használd csak a felső sütést, ha pedig inkább puhítanád az ételt, akkor kapcsold a sütőt csak alsó sütés funkcióra.

Légkeverés

A légkeverés azon túl, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosít, abban is segít, hogy az ételek szagai ne keveredjenek össze. Így például a légkeverés mellett semmi akadálya annak, hogy a sütő alsó rácsán mondjuk a csirkecombokat süsd, a felsőn pedig a desszert süteményt, mert az ételek nem veszik át egymás ízét és szagát.

Szintén érdemes bekapcsolni a légkeverést akkor is, ha alaposan megpakoltad a tepsidet, mert a levegő így folyamatosan mozogni fog a szorosan egymás mellé tett ételek között is, és azok mindenhol, egyformán és alaposan átsülnek.

Grillezés

A grillezés ma már nem számít különösebben extra funkciónak, még az elektromos sütőkhöz képest sokkal kevesebb alternatívát kínáló gázsütők többségében is megtalálható. Lényege, hogy inkább az ételek külsejét pirítja meg, nedvességtartalmukat azonban benntartja, így például nem vész el a zöldségek vitamintartalma.

A grillezést sokan csak húsokon használják, pedig érdemes ezt a funkciót kipróbálni akkor is, ha valami izgalmasabb köretet keresel. Grillezni gyakorlatilag bármilyen zöldséget lehet, így csak a fantáziád szabhat határt a megvalósításnak.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Király Attiláné Éva
    2020.12.11., 11:23

    Én most kaptam előre karácsonyra ,egy lég keveréses elektromos sütőt és még nem tudom mit kell a lég keverésses sütéshez tudnom !

    Válasz

Írj egy hozzászólást