5 tipp az egészségesebb grillezéshez

5 tipp az egészségesebb grillezéshez

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 tipp az egészségesebb grillezéshez

Grill, pácolás, segédeszközök, grillezett húsok, halak és zöldségek. Cikkünkből ötleteket meríthetsz az egészséges szabadtéri sütéshez.

Grillek

A klasszikus a faszéntüzelésű. Különböző méretekben, formákban és színekben van, fedéllel és anélkül. Otthoni sütéshez a legjobb, a kertben, a teraszon, de kiránduláson is használhatod. A kisebb faszéntüzelésű grillsütő hordozható, magaddal viheted a parkba vagy a strandra.
Legalább 65 cm nagyságú grillt vásárolj, ha 6 személynél több vendéget vársz. 
A gázgrillnek talán a legfontosabb előnye, hogy könnyen tisztán lehet tartani. Neked való, ha szereted a kényelmet, és nem akarsz sok időt fordítani az előkészületre és a tisztításra. 
Sokan az elektromos grillre esküsznek, mert a használat után nem kell sokáig tisztítani, és az erkélyen is lehet vele sütni egy 6 főnél kisebb társaságnak.

Egészséges grillezés

A legfontosabb titka az, hogy a pácoláshoz hőálló növényi olajat használj, mert az a sütés közben megtartja ízét és összetételét. Amikor fúj a szél, vagy a faszéntüzelésű grill tüzét folyadékkal oltod el, hamudarabkák szállhatnak a húsra és a zöldségre, ami egészségtelen. 

Ezért a grillezéshez széltől védett helyet keress. Amikor zsiradékot, alkoholt, hús- vagy páclevet öntesz hozzá, alufóliába csomagolva süsd, mert így nem lobban lángra, ezért füst sem keletkezik, ami ártalmas az egészségre, amikor a sült étellel érintkezik.

Húsok és zöldségek pácolása

Az ideális pác hozzávalói: hőálló olívaolaj, ecet, fűszernövények, hús, burgonya és egyéb zöldségek. Ezek remek aromát adnak az ételnek, és puhán tartják a húst. 

Tedd a sómentesen pácolt, nyers ételt a hűtőszekrénybe, és hagyd, hogy a páclében a hús és a zöldségek két-három óra alatt magukba szívják az aromákat.

Hirtelensültek

A hirtelensülteket, mint a hamburger, a steak, a karaj, a csirkemell- és a halfilé, sütheted nyílt  tűzön. A nagyobb darabokat, mint a pecsenye vagy a tyúk, csak zárt térben lehet sütni, különben a belseje nem puhul meg, a felszíne pedig megég. 

Oszlasd el jól a parazsat, hogy egyenletes legyen a hőelosztás. Időnként fordíts egyet a húson, és ügyelj arra, hogy mindkét oldala alaposan átsüljön.

Puha filék, steakek, halak

A saslik nyársakat áztasd használat előtt fél óráig, hogy megpuhuljanak. A puha halfilének, amilyen például a lazac, stabilitást ad, ha két nyársat szúrsz bele keresztben, és úgy forgatod. 
A steak nyílt tűzön hamar megsül, és a benne lévő aromák kibontakoznak. A 2,5 cm-nél vastagabb húst egy gyors pirítás után kisebb hőfokon kell tovább sütni, hogy legyen ideje belül is jól átsülni. A steak színe mutatja, hogy átsült-e. Vágd be oldalt egy kicsit a húst, így megnézheted, milyen belül a színe.
A halat ne hagyd sokáig a rácson, hanem erős, nyílt tűzön süsd. Csak egyszer fordítsd meg, és az egyik oldalát tovább hagyd sülni, amíg vékony, ropogós kéreg képződik rajta. Óvatosan emeld fel a rácsról. 
A zöldségek sokféleképpen elkészíthetők. Süthetsz például töltött paprikát, champignon gombát, töknyársakat, pácolt cukkinit, mozzarellával töltött paradicsomot. A kukorica finom, enyhén füstös ízű aromát kap. Pikáns szószok és vaj illenek hozzá.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!