Utazás / Otthon

5 gyönyörű falu Erdélyben, ahol szinte harapni lehet a jó levegőt

Erdély nem véletlenül közkedvelt úti cél, ide látogat mindenki, aki szeretne egy kicsit megszabadulni a nagyváros zajától, akit érdekel a történelem, vagy aki csak hamisítatlan falusi nyugalomra és jó levegőre vágyik. A gyöngyszer erdélyi településeket felsorolni is lehetetlen vállalkozás lenne, mi most véletlenszerűen válogattunk a kedvenceinkből, de mindenképpen írd meg kommentben, ha a te szíved csücske nem szerepek a listán!

Berethalom

Berethalom Szeben megyében, a történelmi Királyföldön, Segesvártól 23 kilométerre található. Legismertebb turisztikai nevezetessége a 15. században épült erődtemplom, amely egykoron menedéket nyújtott a környék lakóinak, mára pedig a Világörökség része lett.

A templom a falu közepén, egy domb tetejéről néz le Berethalomra, innen pazar kilátás nyílik a környező, erdő borította dombokra is.

Berethalom csendes kis település, de ha nyitott szemmel jársz, rájössz, hogy nem csak a jó levegő és a nyugodt hangulat miatt érdemes felkeresni, itt még a sekrestyeajtó zárszerkezete is a történelem egy darabját idézi, bárhová nézel, igazi kis műremekeket látsz.

Málnásfürdő

A Kovászna megyében található település pontosan annyira imádni való, mint a neve is, a régi, tornyos kis házak között még ma is tehéncsordák lépkednek esténként hazafelé, komótosan, szigorúan egymás után baktatva.

Az ősidők óta lakott település Sepsiszentgyörgytől 22 kilométerre, az Olt kiszélesedő völgyében, a folyó jobb partján fekszik.

Málnásfürdős híres gyógyvizéről, a Mária forrás savas vizét palackozzák is. Első fürdője még 1750-ben épült, a mai szénsavgyár területén. Vizét pásztorok fedezték fel, és bőrpanaszok enyhítésére ajánlották.

Lécfalva

Lécfalva Kovászna megyében található, közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik. A csendes kis falu a Feketeügy partján terül el.

Érdemes egy kirándulást tenni a falu feletti hegytetőre, ahol még láthatóak a Székelybánja vár sáncai – azé a váré, amit János Zsigmond fejedelem a székely felkelés leverése után emelt, majd amit a székelyek 1597-ben leromboltak, majd újra felépítettek.

Ha érdekel a történelem, a falu közelében neolit, vaskori és bronzkori települések nyomai is előkerültek, ezek is megérnek egy kirándulást.

Gyergyóalfalu

Gyergyóalfalu Hargita megyében, a Gyergyói-medencében, Gyergyószentmiklóstól mindössze 6 kilométerre fekszik, ezzel pedig valószínűleg mindent el is mondtunk arról, mennyire mesébe illő környezet veszi körül.

Ha ide látogatsz, mindenképpen keresd fel a gótikus korban átépített templomot, amit felirata szerint eredetileg még 1213-ban emeltek.

Olvastad már?  Európai luxusvillák, ahol kibírtuk volna a karantént

A falu történelme okán kiemelkedő szerepet kap a pünkösdi csíksomlyói búcsúban, és bár a Békény patak mellett elterülő település az év minden szakában gyönyörű, mégis azt javasoljuk, inkább nyáron keresd fel. Gyergyóalfalu ugyanis Románia leghidegebb települése, nem egyszer mértek már itt -30 fokot is.

Arany

Arany Hunyad megyében, Piskitől két kilométerre, az Erdélyi Érchegység lábánál fekszik. A lenyűgöző tájat a Kenyér-hegy látképe uralja, és nem csoda, ha úgy érzed, szívesen tennél itt egy egész napos kirándulást.

Légy körültekintő, mert ez a táj remek példa arra, hogy Erdély nem csak gyönyörű, de vad és zabolátlan is: a tájat a homoki viperák miatt nyilvánították a Világörökség részévé.

A hegy lábánál, a falu keleti végében találhatóak a 16. században épült aranyi vár maradványai, illetve a falu 19. században épült, fa erkélyes, ortodox temploma is megér egy látogatást.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást