Gyilkos hőszigetelő: az azbeszt

Gyilkos hőszigetelő: az azbeszt

Címlap / Otthon / Háztartás / Gyilkos hőszigetelő: az azbeszt

Az azbeszt egy olyan kristály, amely bár rengeteg felhasználási területtel rendelkezik, mégis rendkívül káros az egészségünkre. Sajnos nagyon népszerű eleme volt az építkezéseknek, így máig rengeteg házban megtalálható.

Káros hatások

Az azbeszt nagyon káros hatásokkal rendelkezik, amelyet a szervezetünkben, nagyrészt a tüdőben fejt ki. Egyszerű belélegzéssel a kristályok bejuthatnak a tüdő hólyagocskáiba, ott pedig maradandó károsodásokat okozhatnak.
Sajnos lehetetlen eltávolítani a hólyagocskákon megtapadó azbeszt kristályokat, így az ezek által okozott sebek folyamatos irritációnak vannak kitéve, és nem tudnak begyógyulni.

Okozott betegségek

A káros hatások következtében az azbeszt három betegség kialakulását is okozhatja. Ezek a betegségek az asbestiosis, a mellhártyarák, valamint a tüdőrák.
A betegségek mindegyike az azbeszt ipari felhasználásának kiszélesedésével jelent meg. Kezdetben mindegyik betegség meglehetősen tünetszegény, így a diagnosztizálásuk is általában már jóval a betegség eluralkodása után történik meg.

Építőipar

Az azbesztet nagyon gyakran építkezéseknél használták, mivel kiváló szigetelő, hatékonyan alkalmazható tűz elleni szigetelő rétegnek és tetőfedésre is. Emellett jól ellenáll a savas hatásoknak, nem utolsó sorban pedig rugalmas, könnyen kezelhető és olcsó építőanyag.
Épp a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt vált népszerűvé az egész világon az építőiparban, de sajnos káros hatásait csak jóval később jegyezték fel.

Közlekedési eszközök

Az autógyártásban is nagyon bevett anyag volt az azbeszt: fékbetétek és kuplungtárcsák gyártásában nagyon könnyen és jól alkalmazható elem volt, így nem csoda, hogy gyorsan elterjedt az egész világon.
Az autógyártás mellett előszeretettel használták az azbesztet például a hajógyártás folyamán is, szintén a könnyű megmunkálhatóság és a sokrétű felhasználási lehetőségek miatt.  

Erőművek, biztonsági felszerelések:

Az azbesztet felhasználási területének szélesedésével bevonták az erőművek építésének folyamataiba is. A 20. század első felében pedig kifejezetten biztonsági öltözékeket, főleg tűzálló ruhákat készítettek belőle.
A második világháborúban pedig egyenesen a gázálarcok szűrőjébe tették bele, hogy kevesebb káros anyagot lélegezzenek be az emberek – mint utólag kiderült, sokszor épp az ellenkezőjét érték el mindezzel.

Statisztikák

Hazánkban évente átlagosan 6 000 ember hal meg tüdőrákban, aminek közel 5 %-át a tüdőbe jutott azbeszt kristályok okozzák. Ennek alapján évente megközelítőleg majdnem 300 ember veszíti életét emiatt.
Az azbeszt eltávolításának ráadásul inkább hosszabb távon van pozitív hatása, mivel minden egyes rekonstrukció után akár 20-30 évvel később is érezhető még a hatása. Kép forrása: Azbeszt kristály

Külföldi tapasztalat

Külföldön, főleg az amerikai és nyugat-európai országokban már néhány évtizede megkezdődött az épületek ellenőrzése olyan szempontból, hogy építésük bármelyik szakaszában használtak-e azbesztet és ha igen, akkor ezeket az épületek felújítják, a káros anyagot eltávolítják.
Bevezették a munkavédelmi oktatások közé, és lényegesen nagyobb figyelmet kapnak az ezzel dolgozó emberek.

Magyarországi helyzet

Ez alatt az idő alatt azonban számtalan épületbe (például panelházak tárolóiba, óvodákba, iskolákba), lakóházakba építették be az azbesztet. Az azbeszt felhasználása 2005 óta tilos.
Nemrég megkezdődött az épületek átvizsgálása, hogy lehetőleg minél több ember környezetéből tűnjön el ez a régen népszerű, de mint kiderült, egyben halálos kristály.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!