Túl sok gyerek vár túl sokáig a mentális segítségre

Túl sok gyerek vár túl sokáig a mentális segítségre

Címlap / Életmód / Család / Túl sok gyerek vár túl sokáig a mentális segítségre

A Bethesda KIDS szenzoros és autizmus spektrumzavaros gyerekek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott. Sokak szerint a legjobb intézmény azok számára, akik gyerekeiken a szorongás vagy a beilleszkedési nehézség jeleit fedezik fel. Szülői csoportokban is szinte rögtön ezt ajánlják egymásnak az anyukák és apukák. Aztán, ugyanezekben a csoportokban az is kiderült, hogy egy, másfél évet is kell várni a legelső vizsgálatig. És nem jobb a helyzet máshol sem.

Nemrég az iskolapszichológusok kongatták meg a vészharangot. Több mint kétszáz hazai szakember írta alá az állásfoglalást, amelyben párbeszédet sürgetnek az oktatás megreformálására. Szerintük az iskolai rendszer nincs felkészülve a társadalmi változásokra, egyre több a szorongó gyerek, egyre nagyobb a diákok leterheltsége. Az pedig, hogy az intézményeknek 500 fő fölött fél állásban foglalkoztatniuk kell egy szakembert, egyszerűen nem elegendő a megfelelő problémakezelésre.

Egy 2020-as Ontarióban, Kanada legnépesebb tartományában végzett tanulmány szerint a közfinanszírozott szolgáltatások várakozási ideje két és fél év volt. Nyilvánvaló, hogy egy fejlődésben lévő gyermek számára, ha ilyen hosszú ideig nem kap segítséget, az akár életre szóló károkat is okozhat.

Noha a problémát nem orvosolja – hiszen egyértelmű, hogy a professzionális segítség nem pótolható – a szakemberek tanácsokat adtak a gyermekorvosoknak és az egészségügyben dolgozóknak, hogyan segíthetnek a családoknak, hogy addig is megpróbálják csökkenteni a gyermekek szorongátás.

Georgijevic/istockphoto.com

Íme néhány, a jelentésben szereplő javaslat a szorongás megelőzéséért és a kezelés érdekében:

  1. Tedd aktívabbá a gyerekeket. Nagyszerű lenne, ha az iskolai testnevelés a mozgás örömére tanítaná meg a gyerekeket. Sajnos a tapasztalat az, hogy az itt elvárt teljesítmény csak további szorongást okoz. Bízunk benne, hogy az oktatás megreformálására egyszer csak sor kerül, és ez a probléma is megoldódik. Addig azonban kénytelenek a szülők tenni azért, hogy valami olyan mozgásformát találjanak a gyerekeknek – akár a szülőkkel közösen! – amit örömmel végeznek, és ami segít csökkenteni a szorongásukat.
  2. Vond be őket! A kis dolgok számítanak. Ragaszkodj hozzá, hogy a szorongó gyermek is vegyen részt a család és a közösség életében, és segítsen ő is, legyen szó bevásárlásról vagy a szomszéd kutyájának bébiszitteléséről. Ha a gyerekek túl sok szabadságot kapnak, hogy kilépjenek és elrejtőzzenek a társadalmi interakciók elől, valamint az ésszerű elvárások elől, a szorongásuk csak fokozódik. Nyilván nem cél, hogy a szorongó gyereket még jobban leterheld, és tiszteletben kell tartanod, hogy néhány, neked egyszerűnek tűnő dolog számára sokkal nagyobb kihívást jelent. Az ésszerű felelősség és a saját feladatok segíthetnek neki, hogy “pályán” maradjon.
  3. Kínáld rutint a gyerekeknek! Az a gyermek, akinek a napját rendszeres étkezési idők, lefekvés és házimunkával kapcsolatos elvárások jellemzik, sokkal ellenállóbb lesz a szorongással szemben. A rutinok biztonságérzetet és kiszámíthatóságot teremtenek, amelyre a gyerekeknek szükségük van ahhoz, hogy érzelmileg és fizikailag biztonságban érezzék magukat. Szintén segít, ha adott időt töltötök aktívan a szabadban, és ha mindenki kialussza magát.
  4. Tartsd kordában a saját szorongásodat! Azok szülők, akik végzetesen aggódnak amiatt, hogy 8 éves gyerekük egy rossz osztályzata megváltoztatja-e a gyermek egyetemre vezető útját, egyszerűen nagyobb kockázatot jelentenek a kudarc és egy életen át tartó szorongás kialakulása szempontjából. A gyerekek szüleiktől tanulják meg, hogyan kezeljék a stresszt. Ha a felnőttek nyugodtak maradnak a stresszhelyzet alatt, a gyerekeknek is nagyobb esélyük van erre.
  5. Távolítsd el azokat a kiváltó tényezőket, amelyek szorongást váltanak ki a gyermekből (átmenetileg). Ugyanakkor továbbra is keresd a lehetőségeket arra, hogy a gyermeket életkorának megfelelő expozíció érje olyan helyzeteken keresztül, amelyek új megküzdési készségek elsajátítására kényszerítik őket. A szorongásos élmények nélküli élet nem olyan, amely felkészíti a gyerekeket arra, hogy önálló életet éljenek vagy munkát vállaljanak. A gyerekeket olyan mértékű stressznek kell kitenni, amit még kezelni tudnak.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást