Hírek

A gyerekek koronavírus oltása: 5 kérdés, ami mindenkit érdekel

A gyerekek koronavírus oltása: 5 kérdés, ami mindenkit érdekel

Többféle vakcina is rendelkezésünkre áll a koronavírus elleni küzdelemben, az olthatók táborának kiterjesztése pedig fokozatosan zajlik. Eleinte csak az idősebb, veszélyeztetett korosztály kaphatta meg az oltást, majd ezt szép lassan kibővítették. Legutóbb már a kismamák és szoptatós anyukák is felkerültek a listába.

Egy ideje már pedzegetik, hogy idővel a gyerekek oltása is lehetségessé válik. Bár most még megoszlanak erről a szülők véleménye, addig az orvosok szerint biztatóak az eredmények.

A Pfizer Amerikában például 16 év felett adható, és a jelen állás szerint a nyár második felére már a fiatalabb korosztályt is elkezdhetik beoltani az Egyesült Államokban. A 12-15 év közötti fiataloknál jelenleg is zajlanak a tesztek. Mi most elhoztunk minden kérdést, ami neked is megfordult a fejedben a témát illetően – és a válaszokat is!

1. Hány éves kortól ajánlott a COVID elleni vakcina?

Szakértők még nem tudják 100%-osan, hiszen a klinikai tesztek hiányában nem jelenthetnek ki biztosat. Jelenleg úgy fest, hogy inkább picit idősebb korban érdemes beoltani a gyerekeket. A jelenlegi adatok szerint a COVID a kisebbeket sok esetben egyáltalán nem viseli meg, tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel kapják el a vírust, épp ezért úgy vélik, érdemes lehet várni az ő esetükben.

Bizonyos oltások, mint az influenza elleni oltás, 6 hónap alatt nem ajánlott, míg vannak olyanok, amiket születés után pár héttel be kell adni. A COVID még olyannyira új, hogy nehéz megmondani, mi lesz a minimum korhatár.

2. Milyen mellékhatásai lehetnek a COVID-oltásnak gyerekekre?

A gyerekek oltása
Irina Velichkiina/istockphoto.com

Minden vakcinának vannak mellékhatásai, és a jelenlegi helyzetet figyelembe véve ez a koronavírus elleni készítményeknél sincs másképp. Akárcsak egy influenza elleni oltás, úgy ez is okozhat gyengeséget, izomfájdalmat, hőemelkedést vagy lázat. Ezek mind azt mutatják, hogy az immunválasz megkezdődött, és a szervezetünk észleli a vakcinát.

Ahogy írtuk, még csak klinikai tesztek zajlanak a COVID-vakcina gyerekekre gyakorolt hatásait illetően, de egyelőre úgy fest, hogy náluk sem okoz ennél nagyobb problémát az oltás. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást