A Te gyereked szemetel? Így tanítsd környezettudatosságra!

A Te gyereked szemetel? Így tanítsd környezettudatosságra!

Címlap / Életmód / Család / A Te gyereked szemetel? Így tanítsd környezettudatosságra!

Érdemes már kisgyermekkorban elkezdeni a környezettudatos viselkedés megtanítását. Mindez komoly dolog, de ez a tény még koránt sem jelenti azt, hogy ne lehetne játékkal megvalósítani!

Műanyag palackok

Talán a legegyszerűbb játékforma, amivel egyben a környezettudatos magatartásformákat is megszerettetjük a gyerekkel, az a műanyag palackok újrahasznosítása. Tanítsuk meg, hogyan kell összenyomni őket, és hagyjuk, hogy bátran ugráljanak rajtuk.
Versenyezhetünk is, hogy ki tudja a leggyorsabban vagy a legkisebbre összenyomni őket, biztosan jó móka lesz minden résztvevőnek!

Gyümölcsök, zöldségek

A gyerekek imádják kérdezgetni, hogy melyik gyümölcsöt hogy hívják, hogyan érik meg, és hasonlókat. Ezt a folyamatot kibővíthetjük azzal, hogy megtanítjuk, hogy mi történik a gyümölcsök és zöldségek maradékával, ha azt nem a szemétbe, hanem a komposztálóba tesszük.
Így a természet körforgását is már kis kortól megismerik, és jobban fogják érteni annak fontosságát is.

Főzés

A kisgyerekek előszeretettel segítenek a főzésben, és bizony sokszor nehéz feladat közben lefoglalni őket és tennivalót biztosítani a számukra, amíg mi az ebédet csináljuk.
Sokat tudnak azonban segíteni abban, hogy az előkészítésnél nekik adjuk a feleslegessé vált anyagokat, és megtanítjuk őket, hogyan döntsék el, hogy mit dobjanak a szemetesbe és mit a komposztálóba.

Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtés is lehet játékos: a kisgyerekekre rábízhatjuk, hogy ők dobálják bele a gyűjtőkbe az egyes darabokat, sőt a kiválogatásnál is megtaníthatjuk őket arra, hogy melyik hova való, ráadásul megtanulják, hogyan különböztessék meg a műanyag, a papír vagy a fém darabokat.
Imádni fogják, ahogy mondhatják a szüleiknek, hogy melyiket milyen színű konténerbe kell dobni!

Szemetelés

A szemetelés egy rossz szokás, és kis odafigyeléssel és jó példával könnyen ránevelhetjük a gyerekeket arra, hogy nem szabad eldobni a szemetet. A legegyszerűbb, ha otthon a rendrakás előtt versenyt szervezünk, hogy ki tud több szemetet összeszedni egy zacskóba.
A nyertes akár díjat is kaphat, ha kimagasló eredményeket ért el, de persze ellenőrizzük le, hogy tényleg csak a felesleges dolgokat szedte-e össze.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosságra való nevelés szintén elengedhetetlen, ha szeretnénk környezettudatos gyereket nevelni. Akár havi összefoglalót is készíthetünk, hogy a lakás mely fogyasztóinak használatában volt ügyesebb, de motiválhatjuk mással is, például egy témába vágó kiállítás meglátogatásával is.
Nem csak a téma, de a közös program miatt is óriási öröm lesz mindenkinek. Nem utolsó sorban pedig látni fogja, hogy ez a kérdés hány embert foglalkoztat.

Jövő

A kisgyermekek egy bizonyos kor után a legtöbb dolgot akkor csinálják a legügyesebben, ha értik annak okát, célját és fontosságát. Éppen ezért szerezzünk be néhány olyan foglalkoztató könyvet, amely szemléletes ábrákkal mutatja be a környezetvédelem fontosságát. Akár mi magunk is felrajzolhatjuk egy táblára, hogy hogyan tud például egy nejlon zacskó akár többszörösen is visszatérni a háztartásunkba anélkül, hogy kidobandó szemétté válna.

A gyerek értelmi szintjének megfelelően magyarázzuk el neki, hogy minek mi az értelme. Nem kell feltétlenül félelmetes képet festeni a jövőről, de azt bátran elmondhatjuk neki, hogy mindez az ő és az ő gyermekeinek jövőjét is szebbé teszi majd. Különösen a nem megújuló energiaforrások használatánál fontos, hogy megértse, hogy ezek véges mennyiségek, amelyekből érdemes tartalékolni későbbi generációk számára is.

Fontos szerep

A kisgyerekek általában szeretnek otthon segíteni, és különösen szeretik, ha van olyan folyamat, ami az ő teendői közé tartozik. Ezért néhány apró feladatot bátran bízzunk rá a gyerekre, ami a korának és képességeinek megfelelő. Ugyanígy magyarázzuk el neki, hogy ha mindenki csak egy keveset megtesz a környezetért, akkor az nagyon nagy lesz, ha összeadódik a világban. Imádni fogja a fontosságát!

Mint mindenben, ami a gyerek nevelésével, tanításával kapcsolatos, úgy itt is kiemelkedő szerepe van a dicséretnek. Éppen ezért ne feledjük el minden alkalommal megdicsérni, ha aktívan és ügyesen részt vett a környezetvédelemben. Ne szidjuk le keményen ha, hibát követ el, hanem adjunk időt annak, hogy mindez szokássá válhasson nála.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!