Életmód / Táplálkozás

A genetikára és a pajzsmirigyre fogjuk? Ezek a leggyakoribb kifogások a plusz kilóinkra

A genetikára és a pajzsmirigyre fogjuk? Ezek a leggyakoribb kifogások a plusz kilóinkra

Néhány pluszkiló nem ok semmilyen aggodalomra, de a komolyabb túlsúllyal mindenképpen foglalkoznod kell. Messze nem csak esztétikai okokból, hiszen az teljes mértékben ízlés kérdése, ki, milyen testalkatot preferál. Azonban az egészségügyi tényezőket nem szabad figyelmen kívül hagynod, hiszen a túlsúllyal ezek kézen fogva járnak. De milyen kifogással hárítjuk el leggyakrabban a diétát?

„Ilyen alkat vagyok és kész”

Az egyik leggyakoribb kifogás, amiért sokan nem látnak neki az életmódváltásnak az, hogy eleve ilyen alkatúak. Mindezt meg is erősítik magukban azzal, hogy a szüleik sőt, testvéreik, rokonaik körében is sok az elhízott az ember.

Tény és való, a genetika mindannyiunkba kódolva lett, de a kutatások alapján nem ez az, ami valóban sokat nyom a latban.

Mindezt tökéletesen igazolja – mindennemű felmérés, komolyabb bizonyíték nélkül is –, hogy vannak olyan ikerpárok, akik közül az egyik testvér csont sovány, a másik pedig súlyosan elhízott.

Családon belül sem aranyszabály, hogy mindenki vékony, vagy éppen kövér, igaz, általában jellemző a hasonló alkat. De akkor mi áll a háttérben?

Lehetséges ok: családban kialakult rossz szokások

A felmérések arra mutatnak rá, hogy a családi elhízás hátterében általában a kialakult, rossz szokások állnak. Azok esetében, akik valóban mutatnak némi hajlamot genetikailag az elhízásra, és emellett egészségtelen szokásokat is kialakítanak, borítékolható a komoly túlsúly.

Egyszerűen arról van szó, hogy ha az édesanya túlságosan egészségtelenül főz, nem válogatja meg az alapanyagokat, akkor nagy eséllyel elhízik a család.

Szintén együtt szokott leülni mindenki a tévé elé nassolni, a frissen készült süteményből is falatozik a többség. Ha ehhez ingerszegény, passzív életmód társul, igazán könnyű elhízni.

Ezzel szemben a tudatosan étkező, sokat mozgó családok nem szednek fel túlsúlyt, hiszen egészséges szokásaikat éppúgy együtt űzik, mint a túlsúlyos családtagok.

„A levegőtől is hízom”

Ez a kifogás általában együtt jár a genetikára utalással. De valójában ez áll a háttérben? Könnyen kiderítheted, ha egy-két hétig étkezési naplót vezetsz.

Ez fáradtságos és macerás munka, mert ha tényleg pontos akarsz lenni, mindent mérned kell, ám megéri az extra energia befektetés, hiszen hatalmas hibákra világíthat rá a napló.

Jellemző, hogy sokkal alacsonyabb kalóriatartalmúnak gondolunk bizonyos ételeket, italokat, illetve rosszul becsüljük fel a mennyiségüket.

100 gramm – amire a legtöbbször megadják a kalóriaértékeket – soknak tűnik, de valójában egyáltalán nem az. Már csak az érdekesség kedvéért is érdemes néhány ételt lemérned, és meglátod, messze nem a levegő az, ami hizlal. De mi állhat még a háttérben?

Lehetséges ok: rejtett cukrok

Sok mindenkinek elege van abból, hogy a finomított cukor és liszt egyfajta bűnösnek lett kikiáltva, és rengetegen védekeznek azzal, hogy „nagyszüleink is ezt ették”. Ez tény és való.

Azonban az is igaz, hogy nem ettek olyan felvágottat, hamburgert, majonézt, kenyeret, vagy bármilyen más ételt, amiben rejtett cukor volt.

Manapság gyakorlatilag nincs olyan élelmiszer, amiben ne lenne hozzáadott cukor, szinte csak az a kivétel, amit frissen és nyersen veszel meg.

Ez pedig komoly probléma, mert sok kicsi sokra megy, a cukor pedig halmozódik a szervezetben, és az nem tud megbirkózni a hatalmas mennyiséggel.

Ennek nem csak az elhízás, hanem a különféle megbetegedések (cukorbaj, magas vérnyomás stb. ) megjelenése is a következménye.

„Már kialakult betegségem van”

Szintén megcáfolhatatlan tény, hogy egyes betegségek elhízáshoz vezetnek. Ilyen pl. a kettes típusú cukorbetegség, illetve a pajzsmirigy alulműködés.

Nem szeretnénk elbagatellizálni ezeket a problémákat, hiszen valóban komoly nehézségeket, fájdalmat okoznak az embereknek és megannyi kellemetlenséget.

De sajnos gyakran előfordul, hogy valaki legyint az életmódváltásra, és ráfogja egy diagnosztizálatlan betegségre, hogy miért hízott el.

Ezek a betegségek kezelést, orvosi útmutatást és szigorú odafigyelést követelnek, nem lehet félvállról venni őket. Ez tehát azt jelenti, hogy felesleges tippelgetned arra, milyen betegséged lehet.

Amennyiben valamire gyanakszol, azonnal orvoshoz kell vele fordulnod! Ha azonban nem találnak nálad semmilyen betegséget, akkor el kell fogadnod a tényt: a hétköznapokban hibázol.

Lehetséges ok: helytelen táplálkozás

Manapság egyrészt nagyon könnyű tudatosan táplálkozni, hála a gazdag információáramlásnak, másrészt viszont nehéz kiszűrni, mi az, ami valóban segíti az egészség megőrzését.

Sajnos sokan még mindig elsődleges szempontnak a fogyást jelölik meg, pedig lehet fogyni egészségtelen ételekkel, és hízni is egészséges változatokkal.

Ha komolyan át kell alakítanod az életmódodat, akkor érdemes szakértő segítségét kérned, hiszen rengeteg tanulnivaló akad ezen a téren.

Nem könnyű az elején összehangolni a makrókat, változtatni a főzési szokásokon, egyes alapanyagokat teljesen elhagyni, másokat lecserélni. Az mindenesetre biztos, hogy megéri!

Tény, hogy a tudatosság nem minden esetben olcsó mulatság, de a minőségi élelmiszerekből kevesebbet fogyasztunk, és az odafigyelő étkezéssel együtt jár az egészség – ez pedig megfizethetetlen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást