Garzonlakásod van? Így rendezd be, hogy mindennek legyen hely!

Garzonlakásod van? Így rendezd be, hogy mindennek legyen hely!

Címlap / Otthon / Dekor / Garzonlakásod van? Így rendezd be, hogy mindennek legyen hely!

Tágas nappali, kényelmes étkező, nyugodt, meghitt hálószoba – mindannyian erről álmodunk, de a valóságban sokszor mindezt néhány négyzetméteren kell megvalósítani. Szerencsére egy kis leleménnyel a legapróbb garzonlakásokból is sok mindent kihozhatsz – akkor is, ha csak egy szoba áll rendelkezésedre.

Bátran a színekkel!

Sokszor halljuk, hogy ha kicsi a tér, használj fehér színt a falakon, hogy ne nyomd még inkább össze a szobát.

Ez a szabály általában igaz is, de ha elég nagy a belmagasság, nyugodtan választhatsz színes tapétát, ami izgalmas karaktert, amolyan kuckó-hangulatot ad a szobának.


Ne félj a tarkától – színezd ki az otthonodat!


Ha a falak színe néhány kiegészítőn is megjelenik – itt például a vízkék dohányzóasztalon köszön vissza – akkor máris egységesebbnek, rendezettebbnek tűnik a kis lakás.

Arra ügyelj, hogy a falakat érdemes világosabbnak hagyni, mert így elkerülhető a doboz-hatás, és nem nyomja össze a súlyos fenti szín a teret.
 

Térelválasztás okosan

Ha mindössze egyetlen szoba áll rendelkezésedre, és itt kell kialakítanod a hálórészt és a nappalit is, akkor érdemes elválasztani valamivel a teret, hogy ha a vendégek az ágyad közvetlen közelében ülnek is, akkor se lássanak feltétlenül rá az otthonod legintimebb részére.

Okos megoldás, ha egy olyan válaszfalat használsz, ami egyben tároló felület is, hiszen egy aprócska lakás esetében minden négyzetcentimétert ki kell használni.

Ez a polcos megoldás ad egy kis intimitást a mögötte megbújó ágynak, ugyanakkor az apróságoknak is helyet biztosít, és nem érződik környezetidegennek a kanapé mellett álldogálva sem.

Ágyvég és munkaasztal

Szintén az okos térelválasztásra példa ez a lakás is, ahol néhány olcsó falécből alkottak mutatós végfalat az ágy lábához.

A támlához tolt asztalka kis munkaállomás is lehet, de akár egy alternatív éjjeliszekrény funkcióját is betöltheti, mindenesetre remekül érzékelteti, hol ér véget a hálórész, és hol kezdődik a nappali élettere.

A lakberendező elsősorban fehér és natúr színeket használt, ami nem csak illeszkedik a most divatos skandináv minimál trendbe, de szellősebbnek, levegősebbnek is mutatja az aprócska teret.

Ha kevés az ablak

Egy egyszobás lakás berendezésében kulcsszerepet játszik, hogy melyik falon található az ablak, és csak a legszerencsésebbek mondhatják el, hogy több égtáj felől is érkezik napfény.

Ha csak az egyik falon van üveg, akkor érdemes olyan térelválasztót használni, ami átengedi a fényt, mint ez a mennyezettől a padlóig érő, könnyű, fehér függöny, ami éppen csak megteremti az intimitás érzetét, de nem nyeli el a fényt.

Jó ötlet volt a lakberendezőtől, hogy a padlót is fehérre festette, mert így ez a felület is visszaveri a fényt, és tágasabbnak is mutatja a teret.

A garzonlakások megmentője: a galériaágy

A galériaágyaktól sokan ódzkodnak, kényelmetlennek, otrombának találják őket, pedig egy kis odafigyeléssel kifejezetten mutatósak lehetnek, jól illeszkedhetnek a környezetükbe, és nem utolsó sorban életmentő teret nyerhetsz velük.

A kulcskérdés itt a belmagasság: ha csak az ágyat teszed a galériára, nem biztos, hogy érdemes alacsonyabbra tenni, csak azért, hogy felállhass rajta.

Ezzel az alsó, és a felső élettér is sötét, szűkös, kényelmetlen lehet.

Ha azonban a galériát kicsit fentebb teszed, talán éppen csak ülni tudsz majd rajta, cserébe viszont az alatta található rész valóban használható lesz. Érdemes galériaválasztásnál ezt is szem előtt tartani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást