Fülzúgás kínozza? Nincs egyedül.

Fülzúgás kínozza? Nincs egyedül.

Címlap / Életmód / Egészség / Fülzúgás kínozza? Nincs egyedül.

A fülzúgás koránt sem olyan ritka panasz, mint gondolnánk, hiszen rengeteg ember életét keseríti meg. Amennyiben a leggondosabb és legalaposabb kivizsgálás sem tár fel kezelhető, megszüntethető vagy legalább javítható okot a fülben hallott állandó zúgó hang hátterében, általában azt a tanácsot kapja az érintett, hogy tanuljon meg együtt élni a fülzúgással. (x)

Aki még soha nem tapasztalta meg, milyen együtt élni az állandó vagy időről-időre visszatérő fülzúgással, az talán csak legyint, mondván: semmiség, vannak ennél súlyosabb egészségi problémák is a világon! Az érintettek viszont kénytelenek szembesülni azzal, hogy a kínzó fülzúgás hány ponton rontja az életminőségüket: nehezen alszanak el, éjszaka többször felébrednek, ennek következtében nap közben állandó kimerültséggel küzdenek; nem tudnak mindennapi tevékenységeikre összpontosítani és környezetükkel megfelelően kommunikálni; és hosszú távon akár mentális problémák is jelentkezhetnek náluk. Ez utóbbival kapcsolatban tudományos kutatások eredményei is napvilágot láttak. Egy felmérésben például azt kérdezték szinte minden korosztályt képviselő résztvevőktől, milyen területen akadályozza őket leginkább a fülzúgás. A válaszokból az derült ki, hogy leginkább a komolyabb figyelemösszpontosítást igénylő tevékenységekben tudnak rosszabbul teljesíteni a fülzúgás miatt, de körükben gyakoribb volt bizonyos mentális problémák (elsősorban a szorongás és depresszió) előfordulása is. Emellett sokan számoltak be fokozott ingerlékenységről is, mely nagyban rontotta a környezetünkben élőkkel való kapcsolatot és kommunikációt is. Fontos kiemelni, hogy az életminőséget érintő negatív hatások már viszonylag enyhe, illetve nem régóta fennálló fülzúgás mellett is megmutatkoztak. A fentiek alapján nem nehéz belátni, hogy a megfelelő életminőség megőrzése érdekében mielőbb mindent meg kell tenni a fülzúgás megszüntetésére vagy legalább enyhítésére. 

Zúg a fülem, mit tegyek?

Először is szeretnénk biztosítani minden érintettet, hogy problémájukkal nincsenek egyedül, hiszen nagyon sokan szenvednek állandó vagy visszatérő fülzúgástól: az Amerikai Fülzúgás Társaság becslése szerint például ez a panasz minden öt ember közül egyet érint, és a helyzet az életkor előrehaladtával még csak tovább rosszabbodik.

Amennyiben fülzúgást tapasztal, mindenképpen szükséges orvos tanácsát kikérni, aki a fülzúgás okának kiderítésére kivizsgálást javasolhat.

Viszonylag rossz hír az érintettek számára, hogy az esetek jelentős részében még a legalaposabb kivizsgálás sem talál okot a fülzúgás hátterében. Igen ám, de ilyen esetekben is jó lenne megszabadulni ettől a kínzó panasztól. Bár gyakori tanács, hogy meg kell tanulni együtt élni a fülzúgással, azért ennyire mégsem vagyunk tehetetlenek e zavaró panasz enyhítésére, a mindennapok megkönnyítésére, az életminőség javítására.

A fülzúgás azok közé a panaszok közé tartozik, melyeken javíthat a vérkeringés javítása, melyről bővebben ide kattintva is tájékozódhat.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!