Bor és szóda. Ennyi kell csak egy jó fröccshöz, semmi más! Az érdekesség az arányokban rejlik. Nyújtunk most egy kis segítséget, hogy hogyan érdemes fogyasztanod ezt a – most ismét – divatos italt.
Hosszú, forró nyarak frissítője, baráti beszélgetések kísérője, vacsorák, fesztiválok kiegészítője a fröccs. Kevesen tudják azonban, hogy ennek a szuper frissítőnek irodalmi múltja van. A reformkor egyik művészeti centrumában, irodalmi fészkében, Fóton született ugyanis, Fáy András pincéjében. Épp szüreten vett részt ott Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Jedlik Ányos is.
Jedlik találta fel a szódavizet, és erre a szüretre el is vitte magával azt a szódásüveget, amely a világon az első volt. Itt készült tehát az első fröccs is, ami nagy ámulatot okozott az ott lévőkben. Jedlik spriccernek hívta az elkészített italt, Vörösmarty azonban nem volt elégedett ezzel a kifejezéssel, így elnevezte fröccsnek a frissítőt.
Nagyapáink, dédapáink még szinte víz helyett is fröccsöt ittak. Mostanában ismét egyre gyakoribb a fogyasztása, de vajon tudod, hogy mit iszol pontosan azon túl, hogy bort és szódát?
Fehér, rozé vagy vörös – mindegy, a fröccs igazi hungarikum
Vörösbort általában tisztán kínálnak, nem fröccsként fogyasztják. Természetesen lehetnek egyéni igényeid, ihatsz vörösborból készült fröccsöt is, de mivel a jó fröccshöz nem igazán választunk testes borokat – a vörösek pedig testesebbek -, jobb fehér vagy rozé borból kipróbálnod. A másik fő összetevő a szódavíz.
Sokan fogyasztják szénsavas ásványvízzel is, de az nem ugyanaz. A fröccs frissességét, pezsgését és azt az igazi élményt csak a szódavízzel készült variáció adja meg. Ez az ital igazi hungarikum – bár német nyelvterületen is ismerik – , nem készítik sehol a világon. Legalábbis nem ebben a formában. A fröccs 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba is.
Az arányok – Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés? Melyiket kéred?
Sokszor gondban vagy, amikor fröccsöt szeretnél rendelni? Vajon melyik a kisfröccs? Mi a különbség a házmester és a viceházmester között? A maflás nem csak egy pofon? Száz kérdésed lehet a fröccs-csel kapcsolatban. Most tiszta szódát öntünk a pohárba.
A fröccs sokféleképpen élvezhető, csak rajtad múlik, hogy milyen arányt választasz. A legnépszerűbbek a következők, a pultos tudni fogja, mit kérsz, ha ezek közül választasz.
- A leginkább fogyasztott a kisfröccs (1 dl bor + 1 dl szóda), emellett a nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szóda) és a hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szódavíz).
- Fesztiválokon, koncerteken népszerű a házmester (3 dl bor + 2 dl szóda), a háziúr (4 dl bor + 1 dl szóda), a viceházmester (2 dl bor + 3 dl szóda) és a sportfröccs (1 dl bor + 4 dl szóda).
- A feketeöves fröccsözők nagyban gondolkodnak, ők kedvelik a Krúdyt (9 dl bor + 1 dl szóda), a maflást (0,5 liter bor + 0,5 liter szóda), a polgármestert (6 dl bor + 4 dl szóda) és a magyar-angolt (6 dl bor + 3 dl szóda).
Vannak olyan fröccs nevű italok is, amelyeknek nincs köze a borhoz. Ilyen például a matrózfröccs, ami sör és rum keveréke, vagy a postásfröccs, ami kávé és rum elegye. A legérdekesebb a színészfröccs, ami víz és szóda házasítása langyosan. Hmmm… ízlés dolga.
Gyerekek is fröccsözhetnek – Alkoholmentes fröccsök
Egy kerti partizás során a gyerekek is szeretnének különlegesebb italokat fogyasztani, szép pohárból inni, pont úgy, mint a nagyok. Mivel természetesen ők nem ihatnak alkoholt, alkoholmentes fröccsökkel tehetsz a kedvükre. Nekik is szódavízzel készítsd és persze borospohárban szervírozd.
Az én gyerekeim imádják az almafröccsöt (2 dl almalé + 1 dl szóda) és a gyerekfröccsöt (1 dl szőlőlé + 1 dl szóda), de sokszor kérnek kishörpit (0,3 dl szörp + 2 dl szóda) és nagyhörpit (0,5 dl szörp + 3 dl szóda), ami lényegében csak sima szörp, de borospohárban egész más, nem igaz?
Bármelyik arány mellett döntesz is, válassz friss, ropogós, idei szüretelésű bort. Ezekből lesz ugyanis igazán friss, üde a fröccsöd. És még egy nagyon fontos szabály: mindig válassz minőségi bort, ne higgy annak az álláspontnak, miszerint a rossz bor jó lesz fröccsnek. Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort fogyassz.