Neked mi jut eszedbe, ha az articsókáról van szó? Talán annyi, hogy egy mutatós zöldség? Vagy kóstoltad már sütve vagy mártogatósként? Nos, függetlenül attól, hogy mennyire ismered az articsókát, bizonyára még te sem ittál articsókás vizet, amikor puffadtnak érezted magad. Franciaországban viszont ez az ital az egyik legnépszerűbb puffadáscsillapító, és rengeteg francia lány kortyolgatja, amikor úgy érzi, hogy nincs minden rendben az emésztőrendszerével.
A franciák már régóta hiszen az articsóka erejében
A franciák a világ egyik vezető zöldségtermesztőjeként már az 1500-as években híresek volt az articsókájukról. Az 1800-as években a francia bevándorlók voltak azok, akik az Egyesült Államokba is eljuttatták ezt a nagyszerű zöldséget, ahol azóta is előszeretettel fogyasztják vajmártással.
Mi pontosan az articsókás víz?
Az articsókás víz egy olyan ital, amely jellemzően az egész articsóka koncentrációjából készül, beleértve a leveleit, a szárát, az articsóka szívet és a virágait is. Akár otthon is elkészítheted, de különféle palackozott articsókás vizet is találhatsz egyes boltok polcain.
Megan Darlington dietetikus szerint az articsókás víz valóban nagyszerű lehetőség, ha puffadással küzdünk, méghozzá a benne található cinarin nevű kivonat miatt. Ez a vegyület serkenti az epetermelést, ami segít abban, hogy a bélrendszerben a zsírok könnyebben megemésztődjenek, a más élelmiszerek által bevitt vitaminok pedig felszívódjanak. Ezen túlmenően az articsókában található még egy antioxidáns, ami a cinarinnal együtt képes fokozni a májunk méregtelenítő hatását. Mindez szintén hozzájárulhat a puffadás enyhüléséhez.
Az immunrendszeredet is erősíti
Az őszi hónapokban a legtöbbünkre különösen ráfér az immunerősítés, az articsókás víz pedig erre is jó lehetőséget kínál. Méghozzá azért, mert rengeteg C-vitamin és antioxidáns található benne, ahogyan azt Megan Darlington dietetikus is hangsúlyozza. Ráadásul a cinknek, a magnéziumnak és a káliumnak is értékes forrása, így pedig a stressz és a szorongás enyhítésében is segíthet.
Hogyan készítheted el?
Cesar Sauza dietetikus azt javasolja, hogy ha articsókás vizet szeretnénk készíteni otthon, akkor forraljuk fel az articsókát vízben. Magát az articsókát ezután fogyasszuk el, a vizet pedig, amiben főtt, elkortyolgathatjuk. Ami az időzítést illeti, fogyaszthatod reggel, napindító italként, étkezésekhez, de akár levesekhez vagy turmixokhoz is adhatod. Utóbbi opciókat különösen érdemes kipróbálnod, ha önmagában nem tetszik az articsóka íze.
Emellett, ha korábban még nem ettél articsókát, különösen figyelj arra is, hogyan reagál rá a szervezeted, hiszen nem mindenki tolerál egyformán jól minden zöldséget, és a káposztához, a brokkolihoz vagy a karfiolhoz hasonlóan éppen ellenkezőleg működve puffadást is okozhat. Ha viszont jól esik, akkor akár nap mint nap is bátran fogyaszthatod.
Forrás: byrdie.com