Földönkívüli köveket találtak? Különös kövekre bukkantak Mexikóban

Földönkívüli köveket találtak? Különös kövekre bukkantak Mexikóban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Földönkívüli köveket találtak? Különös kövekre bukkantak Mexikóban

Rejtélyes, szokatlan kövek tartják félelemben a helyieket Mexikó egyik szövetségi államában, Sonorában. A kutatók még vizsgálják, mi okozza a szikladarabok szokatlan, eddig nem tapasztalt tulajdonságait, honnan kerülhettek elő a kövek, és jelentenek-e valamilyen veszélyt a közelben élőkre.

Nem mind arany, ami fénylik

A fénylő kövekről általában a gazdagság jut eszünkbe, a Mexikóban talált kövek azonban nem valamilyen nemesfémből vagy drágakőböl törtek le, mégis fényt bocsájtanak ki, és különös gázok is terjednek belőlük, aminek a megfigyelők szerint klórra emlékeztető szaga van.

A szemtanúk szerint a gáz, ami a kövek körül kering, szemmel láthatóvá is válik, amint valaki egy papír vagy kartondarabot tart a szikladarabok közelébe: a klór szagú gáz ugyanis színváltozást okoz ezeken az anyagokon. Hogy pontosan miből állhat, azt azonban egyelőre csak találgatni lehet, legalábbis amíg a mexikói kohászati laboratóriumban fojtatott tesztelések nem érnek véget.

„Azt nem tudjuk, hogy pontosan mik is ezek a sziklák, de a helyi bányászati cégek érdeklődnek irántuk, és ezért vállalták, hogy a laboratóriumukban megvizsgálják őket.” – mondta el egy helyi civil védelemért felelős szervezet szaktitkára, Juan Manuel Ramirez Sandoval a Brazil Weird News riporterének.

Azt sem tudják, honnan pottyantak ide

A regionális tűzoltóság parancsnoka azonban már nagyobb aggodalomnak adott hangot, amikor a Brazil Weird News újságírójával beszélt.

„A helyiek féltik az egészségüket – mondta. – Nem tudjuk, hogy a gőz, ami a kövekből száll ki, ártalmas vagy mérgező-e, és azt sem tudhatjuk biztosan, hogy a kövek nem radioaktívak. Az sem világos, hogy hirtelen hogyan jelenhettek meg itt, a semmiből. Lehet, hogy egy kamionról estek le, de csak alapos vizsgálatok után tudjuk megmondani, hogy ezek a kövek egyáltalán földiek-e… vagy sokkal magasabbról estek ide.”

Öngyulladó kövek

Nem ez az első eset, hogy a sajtót különös, nem egészen veszélytelen kövekkel kapcsolatos hírek járják be. Tavaly a lapok egy meg nem nevezett nőről írtak, aki komoly égési sérüléseket szenvedett, miután néhány kavics lángra kapott a zsebében.

A nő egy San Diego-i parton töltötte a napot a családjával, ahol a gyerekei összeszedtek néhány szép és különleges, zöld és narancssárga kavicsot. A köveket a nő a nadrágja zsebébe tette, hogy hazavigye őket, majd meg is feledkezett róluk.

Otthon aztán, a konyhában állva hirtelen forró, égő érzést kezdett érezni: a zsebébe kapott kövek lángra kaptak, meggyújtották a nő nadrágját, és komoly égési sérüléseket szenvedett a lábán, valamint a kezén is, miközben megpróbálta eltávolítani a kavicsokat.

A vizsgálatok akkor azt mutatták ki, hogy a köveknek magas volt a foszforit tartalma, és miközben a nő sétált, a súrlódás láncreakciót indított be, a kövek izzani kezdtek, és ettől gyulladt meg a nadrágja. Arra, hogy kiderüljön, a most Mexikóban talált kövek jelentenek-e valamilyen egészségügyi kockázatot, egyelőre még várni kell.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!