Több milliárd éves a föld legöregebb élőlénye – Nézd csak!

Több milliárd éves a föld legöregebb élőlénye – Nézd csak!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Több milliárd éves a föld legöregebb élőlénye – Nézd csak!

A sztromatolitok élő kövületek és bolygónk legrégebbi élő létformái. A név a görögből ered, a stroma, jelentése „matrac”, a lithos, pedig azt jelenti, hogy „kő”. A sztromatolit szó szerint „réteges kőzet”. Ha egy egyenesen ábrázolnánk az időt a mosttól a Naprendszer kezdetéig, akkor ezek az ősi kőzetek az út háromnegyedénél már feltűnnének.

A sztromatolitok olyan köves szerkezetek, amelyeket cianobaktériumoknak nevezett mikroszkopikus fotoszintetizáló organizmusok telepei építenek. Ahogy az üledék a sekély vízben rétegződött, baktériumok szaporodtak felette, megkötve az üledékes részecskéket és milliméterenként haladva építették egyik réteget a másikra, míg valódi halmokat nem hoztak létre.

Birodalomépítésük magával hozta legfontosabb szerepüket a Föld történetében. Lélegeztek. A nap felhasználásával energiát hasznosítottak, és a Föld légkörének oxigéntartalmát körülbelül 20%-ra emelték fel, lehetővé téve így a fejlődést minden más földi élőlény számára.

frentusha/istockphoto.com

Az élő sztromatolitok csak néhány sós lagúnában vagy öbölben találhatók meg a Földön.

Nyugat-Ausztrália nemzetközileg jelentős a sztromatolit-helyek sokfélesége miatt, mind élő, mind megkövesedett példányok találhatóak itt.

A legkorábbi ismert, körülbelül 3,5 milliárd éves sztromatolitok kövületei északra körülbelül 1000 km-re találhatók, a Pilbara régióban, Marble Bar közelében. Ezekre a kőzetekre nézve, belegondolva, hogy a Föld is „csak” 4,5 milliárd éves, elképesztőnek tűnik, hogy szinte az idők hajnalára tekinthetünk vissza, és láthatjuk, milyen volt az élet, miközben a kontinensek alakultak. A növények, a dinoszauruszok és az emberek létezése előtt.

A Thetis-tó alig több mint 2 méter mély, sótartalma azonban duplája a tengeri víznek. Körülbelül 4800 évvel ezelőtt szigetelődött el, amikor a tengerszint az utolsó nagy jégkorszak alatt visszaesett. A partszakaszok visszahúzódtak, a parti dűnék pedig befogták a vizet a szárazföldre, létrehozva a tavat. Az itteni a köves oxigénadók a becslések szerint körülbelül 3500 éve nőnek.

A tó felett egy fém járda húzódik, így ezen végigsétálva megnézheted az alattad elterülő sztromatolitokat. A tavat megkerülő 1,5 km-es séta során is láthatod őket, igaz, az elérhető távolságban lévők közül sajnos sokat megrongáltak már.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást