Gyakran hallani, hogy mennyire fontos a megfelelő folátbevitel a várandós kismamák számára, de tudtad, hogy egy olyan vitaminról van szó, ami mindannyiunk számára nélkülözhetetlen? Hogy miért, és hogyan biztosíthatjuk a szervezetünk számára, illetve mit tehetünk akkor, ha már érintettek vagyunk a foláthiányban, arról Maticsek Orsolya dietetikust kérdeztem.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Mi pontosan a folát?
Kevesen tudják, hogy a folát is a B-vitaminok családjába tartozik. Más néven B9-vitaminnak hívják. Sőt, hogy még bonyolultabb legyen, az M-vitamin elnevezésre is hallgat. Mint minden B-vitamin, a folsav is egy vízoldékony és sajnos igen hőérzékeny vitamin.
A folátot és a folsavat gyakran egymás szinonimáiként emlegetik. Mi a különbség a kettő között?
Természetes formában, az élelmiszerekben megtalálható foláthatású vegyületeket folátnak, a mesterségesen előállított változatot pedig folsavnak hívjuk.
A legtöbb étrend-kiegészítőben található folsav metabolikusan inaktív, majd a szervezetünkben egy MTHFR enzim által válik aktívvá. Ez az átalakítás teszi lehetővé a folát bélben való felszívódását és a májban történő tárolását.
Azonban sajnos az emberek csaknem 60%-a nem képes erre az átalakításra az MTHFR gén hibás működése miatt. Szerencsére ma már kapható szerves folátot tartalmazó étrend-kiegészítő is.