Fogadalmak, hogy a Karácsony tényleg a szeretet ünnepe legyen

Fogadalmak, hogy a Karácsony tényleg a szeretet ünnepe legyen

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Fogadalmak, hogy a Karácsony tényleg a szeretet ünnepe legyen

Mindenki arra vágyik, hogy a Karácsony a szeretet és a béke ünnepe legyen, mégis sokaknak nehéz ezt megvalósítani. Az ünneplést gyakran árnyékolják be veszekedések, ellentétek, amelyek elronthatják az egész hangulatot. Határozzunk el néhány dolgot előre, és tegyünk (akár családtagjainkkal közösen) ünnepi fogadalmat, hogy betartunk néhány alapszabályt.

Harag

Fogadjuk meg, hogy 10 percnél tovább nem haragszunk senkire. Fogadjuk el azt, hogy Karácsonykor gyakoribbak az ügyetlenségből származó balesetek, és bizony összetörhet néhány darab a lakásban.
Ne haragudjunk sokáig senkire, hanem az időkorlát lejárta után kössünk békét. Nem csak nyugodtabb, de szórakoztatóbb hangulatot is fog okozni ez a hozzáállás. Ha használni kell majd, akkor mindenki alig várja majd, hogy békülhessünk.

Tökéletesség

A tökéletesség egy elérhetetlen valami, amiért kár beáldozni az ünnepi hangulatot. Persze szeretjük, ha minden úgy történik, ahogy elterveztük, a fa és az asztal éppen úgy van feldíszítve, ahogy szerettük volna, mindenki akkor érkezik, és éppen úgy örül az ajándékoknak, ahogy azt magunkban elképzeltük.
Ha azonban kisebb hibák becsúsznak, akkor sem kell kikészülni: kis hibák nem ronthatják el az ünnepet. Csakis mi magunk.

Az ünnep van értünk

Sokan elfelejtik, hogy az ünneplés és az összes ezzel járó külsőség értünk van, azok fontosságát mi hangsúlyozzuk. Vagyis nem mi vagyunk az ünnepért, hanem éppen fordítva. Tanuljuk meg élvezni is, ne csak kiszolgálni az ünneppel kapcsolatos elvárásokat.
Legyünk rugalmasak és alkalmazkodjunk a változásokhoz, hiszen ezek önmagukban nem képesek tönkretenni az ünnepet. Ahhoz mindig kellünk mi magunk is!

Figyelem

A szeretet egyik alapvető megnyilvánulási formája a figyelem. Ezért ha úgy érezzük, hogy a szeretet ünnepén szeretnénk igazán ide illő hangulatot teremteni, akkor egész egyszerűen adjunk egy kicsit a figyelmünkből a többieknek is.
Szánjunk mindenkire egy kis időt, hallgassuk meg, hogy mi van vele, hogy érzi magát, milyen dolgok foglalkoztatják az utóbbi időben. Az ajándékok és a csodás vacsora mellé feltétlenül adjunk mindenkinek egy kis figyelmet is kísérőül!

Kérdések

A figyelem, odafigyelés legegyszerűbb eszközei a kérdések. Vagyis ha szeretnénk meghallgatni másokat, szeretnénk megtudni, hogy mi van vele, akkor azt kérdezzük meg. Egyszerűnek hangzik, de a kivitelezése egyáltalán nem mindig az.
Az ünnep alkalmával az emberek sokszor próbálják eltakarni azt, ami zavarja őket, vagy egyszerűen csak hozzászoktak ahhoz, hogy a családon belül felszínesebb beszélgetéseket folytassanak. Kérdésekkel azonban kimutathatjuk, hogy tényleg érdekel, hogy mi van a másikkal.

Rólunk szól!

A Karácsony említésével mindenkinek legelőször a feldíszített fa, az ajándékok és a fantasztikus ételek jutnak eszébe. Ezek nagyon szép, de egyben nagyon időigényes dolgok is, ezért nem árt az ünnepek közeledtével megfogadni, hogy az ünnep alapvetően rólunk és szeretteinkről fog szólni.
A fát a magunk örömére díszítjük, és az ajándékokkal sem egy külső elvárásnak szeretnénk megfelelni, hanem örömet szeretnénk okozni a másiknak. A Karácsony nem a külsőségekről, hanem rólunk, emberekről szól!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást