A festés árt a hajnak? 5+1 súlyos tévhit a hajaddal kapcsolatban

A festés árt a hajnak? 5+1 súlyos tévhit a hajaddal kapcsolatban

Címlap / Stílus / Haj / A festés árt a hajnak? 5+1 súlyos tévhit a hajaddal kapcsolatban

Elvileg mindent tudsz arról, hogy mi szükséges az egészségtől ragyogó frizurához, mégis újra meg újra beköszöntenek nálad a Szörnyű Haj Napok? Most tisztázunk néhány olyan félreértést, ami megakadályozhat benne, hogy koronaként tündököljenek a fürtjeid!

„Vágás után gyorsabban nő a haj.”

Nem számít, milyen gyakran vágatsz: a hossza ugyanolyan gyorsan fog gyarapodni, méghozzá havonta átlagosan 3 cm-rel. (Ne feledd, viszonylagos értéktől van szó: a folyamat hajtípustól, szerkezettől és pillanatnyi tényezőktől függően lassúbb vagy gyorsabb is lehet!)

Nyáron mindig „rákapcsol” egy kicsit a szervezet, télen pedig lassul valamelyest a növekedés – ez természetes.

A vágás haszna abban rejlik, hogy a töredezett végektől megszabadulva egészségesebbnek és dúsabbnak látszik a frizurád, ami optikailag akár hosszabbnak is mutathatja a fürtöket.

Magáért a növekedését tehát nem tudsz ollóval tenni – de például cinkkel és B-vitaminokkal igen. Ráadásul ezek még a körmödnek és a bőrödnek is jót tesznek!

„Ha hullik a hajam, akkor baj van.”

A hajszálak pont úgy cserélődnek, mint az idegrendszer bizonyos részeit leszámítva a tested valamennyi sejtje.

A hajhullás éppen ezért normális folyamat, amennyiben a veszteség nem haladja meg az 50-60 szálat, ha mosás után közepes sűrűségű fésűvel egy fehér papír fölött két percig fésülöd a hajadat. Ez az az érték, amit a szervezet még képes zökkenőmentesen kompenzálni.

Amennyiben ritkulást tapasztalsz, a jó öreg számolgatós módszerrel ellenőrizd egy-két héten keresztül, hogy hány szál vesz érzékeny búcsút a fejedtől.

A hajhullás oka anyagcsere-problémától kezdve hormonális zavaron át egészen a különféle gyulladásokig sokféle lehet, a leggyakoribb kiváltója mégis a tápanyaghiány, illetve a stressz.

Fordíts nagyobb figyelmet a kiegyensúlyozott táplálkozás keretein belül a fehérjebevitelre (hús, tojás, tej és tejtermékek), s bátran fontold meg a hajszépítő étrend-kiegészítők kipróbálását, ha szükséges!

Az egyensúly helyreállításához emellett legalább napi 7 óra alvás is kell.

„Naponta százszor át kell kefélni.”

A nagymamáink korából származó tipp hátterében az a feltételezés áll, hogy a hajszálakat fabútor módjára lehet polírozni.

Tény, hogy az alapos átfésülés segít eloszlatni a természetes faggyút a fejbőrtől egészen a hajvégekig, ugyanakkor ezt nem lehet mozdulat szinten számszerűsíteni.

A száz egyébként túl sok – különösen, ha mesterséges sörtéjű kefét vagy ritkább fogú fésűt használsz. Fennáll sajnos a sérülés veszélye: pont olyan töredezett végeket fogsz okozni magadnak, amelyektől szeretnél megmenekülni.

Elég annyit babrálni a hajaddal, hogy ne legyen kócos, illetve megfelelően álljon. Az egészséges, ragyogó hajhoz vezető lépéseket az imént már említettük: minél több fehérje, B-vitaminok, cink és pihenés!

„A gyakori mosástól hullhat a hajam.”

Általánosságban elmondható, hogy amikor zsírosnak érzed a hajad, akkor jobb, ha kimosod.

A legtöbb ember számára a 2-4 naponkénti tisztítás ideális – ám a profi sportolóknak például ennél is gyakoribb mosásra van szükségük, míg a száraz fürtökkel élőknek bőven elég lehet a heti egy.

A hajhullást nem is a gyakoriság befolyásolja leginkább, hanem a kiválasztott sampon minősége.

Kifejezetten e problémára való terméket is választhatsz: az összetevők közül a rozmaring-, a levendula- és a gerániumolaj a leghatékonyabb.

Ezekkel elérheted, hogy javuljon a hajhagymák vérkeringése, mérséklődjön a faggyútermelés, továbbá ápoltak legyenek a tincseid.

„A festés mindenképpen árt a hajamnak.”

A nők több mint fele nem a természetes hajszínét hordja. Ha te is közéjük tartozol, bizonyára felmerült már benned a kérdés, hogy ennek van-e valamilyen negatív hatása – vagy akár tapasztalhattál is ilyesmit.

A szőkítéshez használt hidrogén-peroxid roncsolhatja a szálak szerkezetét, a napjainkban használt festékek pedig szerves kötést alakítanak ki a tincsek fehérjéivel.

Fennáll tehát a veszély, hogy felborul a haj biokémiai egyensúlya. Ez egyébként mosás, szárítás, egyenesítés vagy dauerolás során is bekövetkezhet.

Ahelyett, hogy mindennek tudatában spártai szigorral szabályoznád a frizurádat érő hatásokat, inkább gondoskodj róla, hogy sörényed a megfelelő táplálkozás, étrend-kiegészítők, samponok vagy akár oldat formában kapható hajszépítők segítségével lehető legjobb, legegészségesebb formáját hozhassa!

„A várandósság egyenlő a szörnyű hajjal.”

A kismamák nagy része pont, hogy fokozott növekedést és szebb, rugalmasabb tincseket tapasztal az áldott állapot alatt.

Utána viszont – főleg a szülés után, a szoptatás kezdetével egyidejűleg – sokan hajkrízisen mennek keresztül. A szervezetben végbemenő hormonális változás következtében hullik fokozottabban a hajuk.

Megfelelő táplálkozással ez a tünet mérsékelhető. A hajhullás intenzitása csökkenthető helyileg alkalmazott készítményekkel, amelyeknek hatóanyagai az alkalmazás helyén, a hajtüszőkben fejtik ki hatásukat.

Ha tehát babát tervezel, esetleg már úton van a trónörökös, mindenképpen gondoskodj a megfelelő cink-, vas-, jód- és B-vitamin utánpótlásról, illetve a kencék beszerzéséről!

Neked van valamilyen problémád a hajaddal? Várjuk a hozzászólásodat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást