13 tipp az erős körmökért

13 tipp az erős körmökért

Címlap / Stílus / Test / 13 tipp az erős körmökért

A köröm funkcionális testrészünk, segít felvenni tárgyakat, serpenyőt tisztítani, vagy lekaparni az árcédulát.

Egészséges körmök

A gyenge töredezett körmök gyakran táplálkozási problémára utalnak. Az elhanyagolt köröm keményedésekhez, gombás fertőzésekhez, fájdalmas benövésekhez vezethet.
Következő tippjeink biztosan segítségedre lesznek a körmeid egészségének megőrzésében.

Hidratálás

Hogy a körmöd hidratált maradjon, dörzsölj egy kis vazelint a kutikulára és a környező bőrre. Tedd ezt minden este lefekvés előtt, amikor úgy érzed száraz a körmöd.
Nem rajongsz a vazelines kenőcsért? Helyettesíthető ricinusolajjal. Ez egy sűrű olaj mely gazdag E-vitaminban és kíváló a kutikulákra.
A legegyszerűbb megoldás az olívaolaj, majdnem minden háztartásban jelen van.

Gumikesztyű

A háztartási munkákhoz használj gumikesztyűt, így megóvod kezedet és körmeidet az erős mosószerek hatásától, ráadásul tiszta marad a kezed.
A súrolás, mosogatás és a házimunka általában tönkreteszi a körmöket.
A vinilkesztyű után extra puha kezed lesz, ha előtte hidratáló krémmel bekened és így húzod rá a kesztyűt.

Kutikulák

A körömre nőtt bőrt óvatosan told vissza 45-fokos szögben. Ellenkező esetben a bőr felszakadhat, ami gyengíti az egész körmöt.

Szárítás

Mosogatás, fürdőzés, zuhanyzás, úszás után szárítsd legalább két percig a kezedet. Ha nedvesen hagyod megnő az esélye a gombás fertőzésnek.

Szellőztetés

A gyakran használt sportcipőket, csizmákat jól szárítsd vagy szellőztesd ki. Soha ne tedd vissza a lábad még nedves cipőbe, mert a láb gombás fertőzései nagyon kellemetlenek.  

Zokni

Viselj 100%-os pamut zoknit. Ezeknek jobb a nedvesség elnyelő képességük, így megakadályozzák a gombás fertőzések kialakulását.

Lakkréteg

Tedd hosszan tartóbbá a manikűrödet napi egy új réteg felvitelével. 
A festett körmök elvesztik színüket és elkezdenek kopni a víz, nap és egyéb külső tényezők hatására. Napi egy újabb réteg fénnyel szebbé és tartósabbá tehető a manikűr.  

Erős és rugalmas

Ahhoz, hogy a köröm erős és rugalmas maradjon, szedhetsz napi 4-5 alkalommal 500 mikrogramm B-vitamin biotint.
Már régen felfedezték állatorvosok, hogy a biotin erősíti a lovak patáit, amelyek keratinból vannak – ez az emberi köröm összetevője is. Napi 2,5 milligramm biotin szedésével keményebb és erősebb körmeid lesznek.

Cink

Fogyassz naponta egy pohár tejet és egy főtt tojást. Ezek gazdagok cinkben, amely csodákat művel a körömmel, különösen ha a körmök foltosak (ez a cinkhiány jele).

Körömreszelés

Soha ne reszeld a körmöd fürdés után, mert a puha köröm könnyebben szakad és törik.
Ahhoz, hogy a köröm erős legyen, kerüld az előre-hátra mozdulatokat a reszelővel – csak egyetlen irányba reszelj.

Körömlakk

Használj körömlakkot akkor is, ha csak egy átlátszó fényt szeretnél adni a körmöknek. Ez megvédi a körmöket és erősíti.
Ha a színes körmöket szereted jobban, használj egy bázis lakkot, majd jöhet két vékony színes réteg, a végén pedig egy átlátszó körömfény.
A rétegek közt hagyd, hogy a lakk jól megszáradjon. A színes lakkot maximum 10 napig lehet tartani, ez után le kell törölni.

Körömlemosók

Kerüld az acetont vagy formaldehidot tartalmazó körömlemosókat. Ezek nagyon kiszárítják a körmöket. Használj acetát alapú ápolószereket.

Masszázs

A köröm masszírozással erősebbé és fényesebbé válik. A köröm dörzsölésével nő a vérellátás, mely serkenti a köröm növekedését és erősödését.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!