Életmód / Egészség

5+1 immunerősítő szokás, amit az egészségügyi dolgozók is követnek

1. Egy jó nap éjszaka kezdődik

A szervezet optimális működését elősegítő körülmények közül az első és legfontosabb a megfelelő alvás. Az immunitás erősítéséről a legmegbízhatóbb adatokat is a megfelelő alvással kapcsolatban tudják felmutatni a kutatók.

Egy, a Sleep folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik egy héten keresztül minden éjjel csak 6 órát aludtak az optimális 7 helyett, négyszer nagyobb valószínűséggel kapták el a meghűlést, ha vírussal találkoztak, mint azok, akik napi 7 órát aludtak.

A betegség kockázata még magasabb volt azoknál, akik napi kevesebb, mint 5 órát durmoltak. Minden, amit napközben teszel, elhasználja a sejtjeidet – az éjszakai alvás során ezek a folyamatok nem csak lelassulnak, de a szervezet regenerálódni is tud.

Mindezzel együtt a szakértők nem javasolják, hogy túlságosan nagy jelentőséget tulajdoníts egy rossz éjszakának – ahogyan egy jó alvás sem fog csodákat tenni az egészségeddel – inkább hosszú távra tervezz. A szakemberek szerint a rendszeres és pihentető alvásért érdemes rutint bevezetni, és ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, még a hétvégéken is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyszer-egyszer ne maradhatnál ki sokáig, vagy egy vasárnap, ha ahhoz van kedved, ne maradhatnál délig ágyban, de legyen egy rendszered, és többnyire ehhez tartsd magad.

Olvastad már?  5+1 szokás, amit 30 éves korodra már meg kell tenned az egészségesedért

2. Reggeli fények

„Megpróbálok minden reggel 30 percet odakint, a napfényben tölteni”

– mondja dr. Mariana Figueiro, a Lighting Research Center igazgatója és a Rensselaer Polytechnic Institute kutatója.

„A reggeli fény a legtöbb előnnyel jár a cirkadián ritmuszavar elkerülése szempontjából. Ha ezt nem tudom megtenni, mert felhős nap van, vagy valamiért nem tudok kimenni a szabadba, felállítok négy lámpát a kedvenc székem körül, és akár egy órán át ülök a fényben.”

3. Maradj mozgásban!

„Minden nap mozgok 20-30 percet. A következetes, mérsékelt testmozgás lehetővé teszi a testnek gyorsabb felépülést és az immunitást is hatékonyabban segít erősíteni, mint a túlzott testmozgás vagy az, ha egyáltalán nem sportolsz” – mondja dr. Lisa Ballehr, az Institute for Functional Medicine csontritkulásra szakosodott orvosa.

4. Gondosan választott vacsora

„Gondoskodom arról, hogy vacsorámban magnéziumban gazdag ételek legyenek,  például spenót, bab vagy dió. A magnézium segít a testnek és az agynak pihenni, ezenkívül megkönnyíti az elalvást is, így nem csak fiatalon tart, de fiatalabbnak is érzem magam tőle”

– mondja Mikka Knapp dietetikus.

5. Állj fel az asztalodtól!

„Ahelyett, hogy hosszú időt töltenék az asztalom mellett ülve, beállítottam a telefonomon egy időzítőt, ami 60 percenként jelez, hogy álljak fel és mozogjak kicsit. Ez a mozgás lehet egy 30 perces futás, egy gyors sorozat jóga vagy csak a lábaim és a hátam nyújtóztatása is.” – mondja Jenn Randazzo dietetikus.

+1. Maradj a pillanatban, és ne enged a stressznek!

„Az egyik leghatékonyabb dolog, amit a stressz kontroll alatt tartása érdekében teszek, az, hogy a lehető legnagyobb mértékben a jelen pillanatban maradok. Amikor úgy érzem, hogy elkezdek aggódni a jövő miatt, és lassan beszippant a negatív gondolatok örvénye – például elveszítem a munkámat, valaki, akit szeretek, megbetegszik –, megnevezem, kimondom, mi igaz ebből most: ebben a pillanatban a családom és a barátaim egészségesek. Ez egyszerű módja annak, hogy átvegyem a gondolataim irányítását, ahelyett, hogy hagynám, hogy egy stresszcsapdába kerüljek” – mondja dr. Beatrice Tauber Prior klinikai pszichológus.