6 immunerősítő szokás, amit az egészségügyi dolgozók követnek

6 immunerősítő szokás, amit az egészségügyi dolgozók követnek

Címlap / Életmód / Egészség / 6 immunerősítő szokás, amit az egészségügyi dolgozók követnek

1. Egy jó nap éjszaka kezdődik

A szervezet optimális működését elősegítő körülmények közül az első és legfontosabb a megfelelő alvás. Az immunitás erősítéséről a legmegbízhatóbb adatokat is a megfelelő alvással kapcsolatban tudják felmutatni a kutatók.

Egy, a Sleep folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik egy héten keresztül minden éjjel csak 6 órát aludtak az optimális 7 helyett, négyszer nagyobb valószínűséggel kapták el a meghűlést, ha vírussal találkoztak, mint azok, akik napi 7 órát aludtak.

A betegség kockázata még magasabb volt azoknál, akik napi kevesebb, mint 5 órát durmoltak. Minden, amit napközben teszel, elhasználja a sejtjeidet – az éjszakai alvás során ezek a folyamatok nem csak lelassulnak, de a szervezet regenerálódni is tud.

Mindezzel együtt a szakértők nem javasolják, hogy túlságosan nagy jelentőséget tulajdoníts egy rossz éjszakának – ahogyan egy jó alvás sem fog csodákat tenni az egészségeddel – inkább hosszú távra tervezz. A szakemberek szerint a rendszeres és pihentető alvásért érdemes rutint bevezetni, és ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, még a hétvégéken is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyszer-egyszer ne maradhatnál ki sokáig, vagy egy vasárnap, ha ahhoz van kedved, ne maradhatnál délig ágyban, de legyen egy rendszered, és többnyire ehhez tartsd magad.

2. Reggeli fények

„Megpróbálok minden reggel 30 percet odakint, a napfényben tölteni”

– mondja dr. Mariana Figueiro, a Lighting Research Center igazgatója és a Rensselaer Polytechnic Institute kutatója.

„A reggeli fény a legtöbb előnnyel jár a cirkadián ritmuszavar elkerülése szempontjából. Ha ezt nem tudom megtenni, mert felhős nap van, vagy valamiért nem tudok kimenni a szabadba, felállítok négy lámpát a kedvenc székem körül, és akár egy órán át ülök a fényben.”

3. Maradj mozgásban!

„Minden nap mozgok 20-30 percet. A következetes, mérsékelt testmozgás lehetővé teszi a testnek gyorsabb felépülést és az immunitást is hatékonyabban segít erősíteni, mint a túlzott testmozgás vagy az, ha egyáltalán nem sportolsz” – mondja dr. Lisa Ballehr, az Institute for Functional Medicine csontritkulásra szakosodott orvosa.

4. Gondosan választott vacsora

„Gondoskodom arról, hogy vacsorámban magnéziumban gazdag ételek legyenek,  például spenót, bab vagy dió. A magnézium segít a testnek és az agynak pihenni, ezenkívül megkönnyíti az elalvást is, így nem csak fiatalon tart, de fiatalabbnak is érzem magam tőle”

– mondja Mikka Knapp dietetikus.

5. Állj fel az asztalodtól!

„Ahelyett, hogy hosszú időt töltenék az asztalom mellett ülve, beállítottam a telefonomon egy időzítőt, ami 60 percenként jelez, hogy álljak fel és mozogjak kicsit. Ez a mozgás lehet egy 30 perces futás, egy gyors sorozat jóga vagy csak a lábaim és a hátam nyújtóztatása is.” – mondja Jenn Randazzo dietetikus.

6. Maradj a pillanatban, és ne enged a stressznek!

„Az egyik leghatékonyabb dolog, amit a stressz kontroll alatt tartása érdekében teszek, az, hogy a lehető legnagyobb mértékben a jelen pillanatban maradok. Amikor úgy érzem, hogy elkezdek aggódni a jövő miatt, és lassan beszippant a negatív gondolatok örvénye – például elveszítem a munkámat, valaki, akit szeretek, megbetegszik –, megnevezem, kimondom, mi igaz ebből most: ebben a pillanatban a családom és a barátaim egészségesek.

Ez egyszerű módja annak, hogy átvegyem a gondolataim irányítását, ahelyett, hogy hagynám, hogy egy stresszcsapdába kerüljek” – mondja dr. Beatrice Tauber Prior klinikai pszichológus.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást