Csodamódszerrel gyógyulhat együtt a gyermek és a család

Csodamódszerrel gyógyulhat együtt a gyermek és a család

Címlap / Életmód / Család / Csodamódszerrel gyógyulhat együtt a gyermek és a család

Bert Hellinger családállító terapeuta elmélete szerint a gyerekek betegségében a családjuk iránt érzett szeretetük nyilvánul meg. Ők a leggyengébbek, ezért bennük sűrűsödik össze minden kapcsolati problémának az energiája. Éppen ezért lehetőség van arra, hogy a folyamat megforduljon, és gyógyulásuk révén akár egész családjuk is meggyógyulhasson. 

Figyelem és elfogadás

„Azt a figyelmet és szeretetet, amivel a szülők egymást ajándékozzák meg a párkapcsolatukban, a gyermeküknek is sikerül átadniuk.

Az a figyelem, szeretet és segítség, ami hiányzik a párkapcsolatukból, a gyermekükkel való kapcsolatukból is hiányozni fog.

Ha azonban a gyermekük iránt érzett szeretet erősíti és megkoronázza az egymás iránt érzett szeretetüket, akkor gyermekük mindkettejük részéről érezni fogja az elfogadást, a figyelmet és a szeretetet, és tudni fogja, hogy jó helyen van.” (Bert Hellinger)

A család gyógyulása

A beteg gyermek szenvedésével a családja iránti szeretetét mutatja ki. Múltbeli családi események is megmutatkozhatnak benne.

Amíg kiskorúak, addig szüleiknek joguk van ahhoz, hogy a gyermek gyógyulása érdekében megoldásokat keressenek a problémákra. Ilyenkor együtt tapasztalhatják meg a család egészének gyógyulását.

A gyerek betegsége gyakran egy tabutémát hoz felszínre, például a gyerek tudat alatt együttérez egy kirekesztett családtaggal.

Például egy olyannal, aki elhunyt, vagy valami rosszat követett el, és a rokonok hallgatnak róla. 

A család természetes rendje

A szülő ad, a gyerek kap. A szülővé válás és a szülői szerep nem „jó” vagy „rossz”.

Az élet mellett a szülők még sok mindent adhatnak a gyereknek: otthont, ételt, idejük egy részét, lemondásokat. A család természetes rendje szerint a szülő a gyerek előtt jött világra, ezért a gyerek fölérendeltje, ahogy az idősebb testvérek is.

A gyerek mindig azt követi, ami az anya és az apa családjából hiányzott, vagy amit szülei fontosnak tartottak. Azt követi, ami a felszínen érvényesül, de a háttérbe szorulót fogja megvalósítani: azt, amit nem szabad. Ha például az elvált apa azt mondja a lányának, hogy ne legyen olyan, mint az anyja, a lány mégis olyan lesz.

Szolidaritást fog érezni az anyjával, mert lelkében mindkét szülőt magában hordozza. De ha az apa megengedi neki, hogy bármelyikükre hasonlítson, akkor a gyereknek nem kell anyja rossz tulajdonságait átvennie, csak azt, ami a fejlődéséhez kell. 

A szülőnek nem szabad bocsánatot kérnie a gyerektől, mert a megbocsátó gyerek az erősebb pozíciójába kerül. Bocsánatkérés helyett mondja inkább azt a gyereknek, hogy: „sajnálom”.

Szeretet és korlátok

A nevelés akkor sikeres, ha a szeretet és a szülők által felállított szabályok érvényesülni tudnak. A szeretet és a korlátok adnak biztonságot a gyereknek.

A korlátok és szabályok nélkül élő gyerek a szüleit gyengének látja. A gyerek ilyenkor örül a hatalmának, legbelül azonban szenved.

Miután a szülők elhatározzák, hogy véget vetnek ennek a helyzetnek, a gyerek boldog lesz, akkor is, ha eleinte tiltakozni fog.

A viselkedési zavart gyakran az okozza, hogy a szülő pótpartnert lát a gyerekben (pl. a gyerekét egyedül nevelő anya).

Ez a szerep megterhelő a gyerek számára, mert túl nagy elvárást jelent neki. Szülő és gyerek maradjon meg a saját szerepében.

A gyerek a legérzékenyebb

A gyerek a családrendszer leggyengébb tagja, ezért elsőként érzi meg, hogy mire van szüksége a családnak. A szükséglet legtöbbször egy múltbéli teher elismerése és tisztelete.

A fájdalmas esemény terhét a gyerekek öröklik felmenőiktől. A tünetek észrevételétől a probléma még nem oldódik meg.

A könyv sokféle problémát említ, amelyek okai családfelállítással megfejthetőek, és ezáltal megszüntethetőek: ágybavizelés és bekakilás, dadogás, ideges tic, rémálmok, alkohol- és kábítószerfüggőség, anorexia és bulimia, hiperaktivitás, szellemi és testi fogyatékosság, pszichiátriai zavarok, halálvágy, iskolai problémák, fertőzések, láz, szorongás.

A módszer segítségével a válás és az örökbefogadás okozta gondokra is sikerül fényt deríteni. 

A cikket Thomas Schäfer Gyermekek gyógyítása családállítással (Édesvíz Kiadó, 2009.) című könyve felhasználásával írtuk.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!